Postovani,
imam 46 godina. Pre 10 godina na fudbalu sam doziveo povredu kolena. Tada sam mislio da je u pitanju meniskus. Otisao sam u KBC Bezanijska Kosa. Tamo me je primio dr. Nestorovic koji mi je bez ikakvog snimka, uz samo rucni i fizikalni pregled konstatovao da mi je "otisao" meniskus i zakazao mi operaciju. Tada uopste nisam bio upucen ni u sve mogucnosti operacije niti mi je bilo cudno sto mi vrsi operaciju bez ijednog jednog snimka sto ce reci verovao sam doktoru (ovo je zaista istina).
Pomenuti dr me je operisao klasicnom metodom (znaci veliki rez tada nisam ni znao da je to moguce operisati artoskopijom). Posle operacije nastalo je niz komplikacija, zapusio mi se dren, inficirala se rana pa sam primao 12 injekcija geramicina itd. Operacija je od strane doktora okarakterisana kao uspesna i poslat sam na kucno lecenje. Medjutim posle postoperativnog perioda opet su nastali problemi, bolovi oticanje ali ne tako cesti. Primetio sam i da nije nesto uredu, ali je subjektivno stanje bilo bolje.
Posle 2 godine sam preko prijatelja otisao kod prof. dr Ukropine koji je vec tada bio u penziji, on prvo kada je cuo da sam operisan bez ijednog snimka je bio jako neprijatno iznenadjen, a kada je video oziljak tj. rez koji je uradjen popreko kolena covek se sokirao i zapitao se jel taj covek uopste operisao nekada koleno jel koliko sam ga razumeo rez treba da ide uz duz da prati nogu kako mi je on objasnio.
On mi je uradio sve potrebne snimke i ustanovio da meni meniskus i nije bio ostecen vec da su mi pokidani ukrsteni ligamenti, cak ni taj meniskus (zdrav) koji je izvadio pomenuti dr. Nestorovic nije bio izvadjen kako treba vec je ostalo neko parce koje je pocelo da mi unistava hrskavicu. Doktor mi je hitno zakazao operaciju i kada je "otvorio" koleno uspeo je samo da mi ga "ocisti" i sanira ono sto mi je uradio prethodni dr, a nije mogao da mi uradi "plastiku" tj. ligamente jer je koleno po njegovim recima bilo toliko usijano da ta operacija nije mogla da se izvede. Rekao mi je da bi trebalo i treca operacija da se uradi ali da nije neophodno toliko u koliko ne nameravam aktivno da se bavim sportom
Ja sam u medjuvremenu ojacao tu nogu, misice na istoj i nosio u pocetku steznik sa sipkama ali mi kasnije nije trebao i nisam imao velikih poteskoca ovih skoro 10 godina sve do pre par meseci kada je poceo kao da mi se kljesti taj otkinuti ligamnet u kolenu (barem se meni tako cinilo) kada treba da ustanem iz sedeceg ili lezeceg polozaja prilikom cega mi se to levo koleno ukoci, ne mogu da ga ispravim i nastaju jaki bolovi sve dok se "ne otkaci" to je se tako ponavljalo s vremena sve do danas kada mi se koleno toliko ukocilo da ne mogu ni sada da ga ispravim i vidno je oteceno. Otisao sam u hitnu pomoc kod prijatelja ortopeda koji mi je dao uput za banjicu, posto banjica nije mogla da me primi, protisao sam na VMA. Tamo sam cekao jedno 3 sata da dr zavrsi operaciju i iako je bio vidno iscrpljen primio me je hirurg prim. dr Ljubomir Pokimica. Poslao me je na RTG i nalaz je sledeci.
".....(preskocen uvod o mom stanju i o tome zbog cega sam se javio)...
Objektivno: Oziljci na prednjoj strani levog kolena od prethodnih operacija. Levo koleno voluminoznije bez izliva. Klinicko testiranje neizvodljivo zbog izrazajne bolnosti. Pokreti fleksije se izvode u punom obimu uz blage bolove dok ekstenzija zaostaje 20% uz znacajnu bolnost. NC nalaz uredan.
RTG levog kolena pokazuje uznapredovale degenerativne promene na zglobnim povrsinama kao i osteofite u predelu zadnjeg dela kapsule kolenog zgloba.
DG: Gonarthrosis sin. gravis
Th. Indikovana je totalkondilarna artroplastika levog kolena.
Zavoj po J nesu, mirovanje, analgetike po potrebi, hod uz pomoc staka bez oslonca na povredjenu nogu. Kontrola i zakazivanje operacije u kabinetu VMA ponedeljak 09.02. 2009. kod Prim dr. Lj. Pokimice. Potrebno je bolovanje do kontrole. "
Imam neke nedoumice, dr je bio vidno iscrpljen posle operacije (bilo je vec 8 sati uvece) pa nisam hteo mnogo da ga zamaram, uvio mi je koleno, stavio oblogu i rekao mi je samo da je potrebno ugradjivanje vestackog kolena i artroplastika tj. saniranje ligamenata u istoj operaciji i da se na to ceka godinu dana.
1. Mozete li mi neko rastumaciti nalaz.
2. Da li je neophodno sada ugradjivanje vestackog kolena?
Ne bojim se operacije vec pitam iz razloga sto ono traje 10 godina, a s obzirom da je meni tek 46 god. to znaci da bi ako da bog morao najverovatnije jos 2-3 puta da idem pod noz .
3. Kako je uopste nastala ta degenerativna promena i kako se stanje toliko iskomplikovalo da je "otislo" celo koleneo i jel to sve posledica greske prvog dr i pogresnog lecenja ili je nesto trece s obzirom da mi je dr Ukropina posle druge operacije i ispravljanja greske prvog dr rekao da su samo pokidani prednji ukrsteni ligamenti i da mi je zbog lose izvedene prve operacije i ostatka dela meniskusa u kolenu pocela da se ostecuje hrskavica?
4. S obzirom da sam sada na stakama i da koleno nema izgleda da se otkljesti samo od sebe, a da se na vestacko koleno ceka oko godinu dana da li postoji neka terapija da mi se pomogne i da se "odblokira" nekako ligament taj ili sta je vec u pitanu jer ne mogu godinu dana da budem na bolovanju?
A posao mi je inace rad na terenu uz dosta voznje (nije fizicki posao ali opet ja sam sada ne sposoban i da vozim)
5. Idem sutra i do "Banjice" gde mi je od kolege sa posla zena glavna med sestra na nekom odeljenju, da cujem jos necije misljenje (kada se jednom opecete i kada vas jedan doktor toliko upropasti kao mene pomenuti dr. Nesterovic "misljenja" nikada dosta.)
6. Gde je bolje odraditi pomenutu operaciju na VMA ili Banjica i koliki je postoperativni period posle pomenute operacije (ugradnja vestackog kolena i artoplastika ligamenata) tj. kada bi biu mogucnosti da radim - makar da vozim jel mi boravak u mestu uzasno tesko pada.
Izvinjavam se na ovolikom postu hteo sam sto detaljnije da opisem stanje da bi dobio i konkretne odgovore, nadam se da ce neko od dr sa foruma imati strpljenja da procita sve.
Veliki pozdrav.
Pokidani ukrsteni ligamenti i ostecenje krskavice.
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
1. Nije mi sasvim jasno sta Vam je potrebno u tumacenju nalaza. Ako je problem sa strucnim izrazima, "voluminoznije" znaci 'vece zapremine', "fleksija" je savijanje, a "ekstenzija" opruzanje bilo kog zgloba.
2. Rec neophodno se, u medicinskom smislu, koristi kada ne postoji nikakav drugi nacin za ispitivanje ili lecenje nekog problema. Sto se tice Vaseg kolena, vestacko koleno nije neophodno, jer se problem degenerativnih promena moze resiti i operativnim ukocenjem kolena, a mozda i nekim drugim operacijama (zavisno od stepena ostecenja) tako da proteza kolena nije jedina preostala mogucnost, ali je svakako bolja od ukocenja.
Za tipove proteza kolena, koje se sada koriste, se jos uvek ne zna ocekivani vek trajanja jer nisu dovoljno dugo u upotrebi.
3. Degenerativne promene mogu da nastanu kao posledica povrede, razvojnih poremecaja, nekih bolesti metabolizma kostiju, zapaljenja i mnogih drugih stvari, a cesto se tacan uzrok i ne moze da utvrdi sa sigurnoscu. Da li su degenerativne promene posledica lekarske greske, ne moze se utvrditi preko interneta, a pitanje je da li se ikako i moze utvrditi jer je stanje kolena izmenjeno drugom operacijom pa se ne moze sa sigurnoscu reci da li je sadasnje stanje kolena posledica prve operacije, druge operacije, nekog treceg faktora, ili kombinacije faktora.
4. Teorijski gledano, postoji mogucnost da se pokusa da se artroskopskom operacijom sada otkloni uzrok ukljestenja, ali za to ipak morate da pitate lekara koji ima uvid u stanje Vaseg kolena.
5. A sta Vam je receno na Banjici?
6. Postoperativni oporavak, do vracanja sposobnosti za rad, je individualan i obicno se krece u rasponu od 4 do 12 nedelja. Sto se tice pitanja gde je bolje uraditi operaciju, svako od lekara je naklonjen svojoj ustanovi
2. Rec neophodno se, u medicinskom smislu, koristi kada ne postoji nikakav drugi nacin za ispitivanje ili lecenje nekog problema. Sto se tice Vaseg kolena, vestacko koleno nije neophodno, jer se problem degenerativnih promena moze resiti i operativnim ukocenjem kolena, a mozda i nekim drugim operacijama (zavisno od stepena ostecenja) tako da proteza kolena nije jedina preostala mogucnost, ali je svakako bolja od ukocenja.
Za tipove proteza kolena, koje se sada koriste, se jos uvek ne zna ocekivani vek trajanja jer nisu dovoljno dugo u upotrebi.
3. Degenerativne promene mogu da nastanu kao posledica povrede, razvojnih poremecaja, nekih bolesti metabolizma kostiju, zapaljenja i mnogih drugih stvari, a cesto se tacan uzrok i ne moze da utvrdi sa sigurnoscu. Da li su degenerativne promene posledica lekarske greske, ne moze se utvrditi preko interneta, a pitanje je da li se ikako i moze utvrditi jer je stanje kolena izmenjeno drugom operacijom pa se ne moze sa sigurnoscu reci da li je sadasnje stanje kolena posledica prve operacije, druge operacije, nekog treceg faktora, ili kombinacije faktora.
4. Teorijski gledano, postoji mogucnost da se pokusa da se artroskopskom operacijom sada otkloni uzrok ukljestenja, ali za to ipak morate da pitate lekara koji ima uvid u stanje Vaseg kolena.
5. A sta Vam je receno na Banjici?
6. Postoperativni oporavak, do vracanja sposobnosti za rad, je individualan i obicno se krece u rasponu od 4 do 12 nedelja. Sto se tice pitanja gde je bolje uraditi operaciju, svako od lekara je naklonjen svojoj ustanovi

Dr Hvala Vam puno na iscrpnim odgovorima.
Bio sam kod dr. Crnobarica i on je pogledao snimke i rekao da moze da se prolongira ugradnja proteze tj. da nije jos doslo "kos na kost", a da se radi "plastika" ligamenata on licno nije za to jel je koleno dosta lose (pokidani likamenti, ostecena hrskavica, koleno puno "stranih tela" itd.). Posto mene koleno i dalje boli i malo malo pa mi se nesto ukljesti, on mi je savetao da mi uradi artoskopsko ciscenje kolena (jel za to ne moram toliko da cekam vec moze za dve-tri nedelje) i da ce tada imati pravi uvid u stanje samog zgloba. Spominjao mi je da ako mi samo cisti koleno oporavak ce da bude dosta laksi i brzi, medjutim spominjao mi je i neko "regenerisanje" hrskavice, tako sto se valjda probusi kost ili hrskavica (nisam najbolje razumeo) pa pusti da protice krv itd. i onda se stvori kao neka ovojnica (izvinite na totalno laickom izrazavanju) ali u tom slucaju necu smeti najmanje 3-4 nedelje da se oslanjam na tu nogu, a odluku da li raditi to ce doneti u toku same operacije kada bude video kakvo je zapravo stanje u zglobu.
Kakav je to zahvat i da li se isplati raditi to (s obzirom da je postoperativni oporavak dosta duzi a i na to da cu svakako "morati" na ugradnju proteze) ?
Bio sam kod dr. Crnobarica i on je pogledao snimke i rekao da moze da se prolongira ugradnja proteze tj. da nije jos doslo "kos na kost", a da se radi "plastika" ligamenata on licno nije za to jel je koleno dosta lose (pokidani likamenti, ostecena hrskavica, koleno puno "stranih tela" itd.). Posto mene koleno i dalje boli i malo malo pa mi se nesto ukljesti, on mi je savetao da mi uradi artoskopsko ciscenje kolena (jel za to ne moram toliko da cekam vec moze za dve-tri nedelje) i da ce tada imati pravi uvid u stanje samog zgloba. Spominjao mi je da ako mi samo cisti koleno oporavak ce da bude dosta laksi i brzi, medjutim spominjao mi je i neko "regenerisanje" hrskavice, tako sto se valjda probusi kost ili hrskavica (nisam najbolje razumeo) pa pusti da protice krv itd. i onda se stvori kao neka ovojnica (izvinite na totalno laickom izrazavanju) ali u tom slucaju necu smeti najmanje 3-4 nedelje da se oslanjam na tu nogu, a odluku da li raditi to ce doneti u toku same operacije kada bude video kakvo je zapravo stanje u zglobu.
Kakav je to zahvat i da li se isplati raditi to (s obzirom da je postoperativni oporavak dosta duzi a i na to da cu svakako "morati" na ugradnju proteze) ?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt: