Pokidani ligamenti, sta dalje

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
prednjiukrsteni
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 12, 2009 9:13 pm

Pokidani ligamenti, sta dalje

Post od prednjiukrsteni »

Prije godinu dana sam na malom fudbalu pokidao ligamente, povreda teska, otok, izliv krvi 40ml posle 2,5 mjeseca poceo sa teretanom lagano, a posle 5,6 mjeseci lagano uz steznik fudbal basket i sl, naravno uz konstantnu paznju bez naglih pokreta i do sad nisam imao posebnih problema osim bola u koljenu posle vecih napora.
Nedavno sam uradio MR i dobio nalaz u kome pise sledece:
Posteriorni rog lateralnog meniskusa stanjen sa komplekssnom lezijom gradus IV i lateralnim skliznucem. Uocava se par meniskalnih cisti lateralno uz posteriorni rog meniskusa.
Na prednjem rogu istog meniskusa lezija gradus II , uocava sse linearno pojacanje intenziteta signala unutar tijela meniskusa.
Na posteriornom rogu medijalnog meniskusa lezija gradus II, prednji rog intaktan.
Uocava se skoro potpuna ruptura prednjeg ukrstenog ligamenta sa minimalno ocuvanih vlakana.
Posteriorni ligament anguliran i parcijalno rupturiran.
Lateralni kolateralni ligament parcijalno rupturiran, medijalni ocuvan.
Patelarna tetiva i tetiva kvadricepsa intaktne.
Uocava se manja lezija lateralnog retinakuluma.
Na prikazanim kostanim strukturama se ne vide traumatske promjene.
Nema znakova hondromalacije ni subluksacije patele.
Uz posteriorni kondil femura sloobodno kostano tijelo promjera oko 10 mm.
Intraartikularno prisutan manji izliv.
U politealnoj osi nema patoloskih promjena.
ZAKLJUCAK:+
1.Kompleksna lezija gr IV posteriornog roga lateralnog meniskusa sa parameniskalnim cistama, lezija gr II tijela i prednjeg roga istog meniskusa.
2.Lezija gradus II posteriornog roga medijalnog meniskusa/
3.Ruptura prednjeg ukrstenog ligamenta u cjelosti i parcijalna ruptura postreiornog ukrstenog ligamenta.
4.Lezija lateranog kolateralnog ligamenta i lateralnog retinakuluma.
5.Minimalan IA.
6.Slobodno kostano tijelo u posteriorni lateralni kondil femura.
Planiram otici kod ortopeda sa nalazom MR ali tek krajem mjeseca pa ako neko moze do tad da mi pojasni malo nalaz i da prijedlog sta dalje jer ja obozavam mali fudbal, basket, tenis i sport inace i ne znam sta bez toga.
Unaprijed zahvalan
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: Pokidani ligamenti, sta dalje

Post od Veljko Jovanovic »

Sudeci po MR nalazu, imate dosta nezgodnu kombinaciju povreda - ostecenje oba meniskusa i potpuni prekid prednjeg ukrstenog ligamenta. Ocuvan prednji ukrsteni ligament je neophodan da bi koleno bilo stabilno pri hodanju, trcanju i, uopste, pri svim aktivnostima gde se koleno koristi. meniskusi u kolenu imaju i funkciju "amortizera", tj. omogucavaju bolje prenosenje sila tokom hoda, trcanja i ostalih aktivnosti.
Medjutim, posto je sve ovo pricanje napamet, bez pregleda i uvida u snimke, najbolje je da se javite ortopedu a do tada da svoje koleno postedite od sporta.
Odgovori