Pozdrav svima, ne znam da li je tema bila ili ne, ali molio bih vas za pomoc.
Naime, imao sam povredu koljena i na magnetnoj rezonanci je utvrdjena je ruptura prednjeg ukrstenog ligamenta, ruptura straznjeg roga medijalnog meniskusa. I otisao sam ortopedu koji je rekao da ce odraditi artroskopiju i da ce pocistiti taj meniskus i da ce vidjeti da li su ligamenti pokidani jer postoji mogucnost da se nisu vidjeli na presjecima MR-a, i ukoliko uoci da su popucali, njih bi radio nakon 2 mjeseca. nakon operacije, doktor mi je rekao da cak ni medijalni meniskus nije pukao nego lateralni meniskus i zadnji rog tog meniskusa, te da su ligamenti potpuno ocuvani i cvrsti, cak je i pokazao slike koje je njegov asisstent uspio uslikati jer je kamerom (dok je radio artroskopiju) razgledao po zglobu. Zelim da vas pitam, da li je ovo stvarno moguce i da li se ovo nekome jos desilo? Cak je rekao da su sve ostale strukture ciste i da nista vise nije osteceno, dok u nalazu pise milion nekih poremecaja... Da li je zaista moguce da su ligamenti ocuvani i da je onaj ko je ocitavao MR ipak pogrijesio, jer iako je on to vidio kamerom, ja nekako ne mogu da vjerujem... Hvala unaprijed
Pogresan zakljucak MR
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Re: Pogresan zakljucak MR
Pitanje je zbog kakvih simptoma ste vi otisli na artroskopiju i da li su oni sada nestali,ko je i kako citao MR manje je bitno.Ako ste vi izleceni sve ostalo je nevazno.
Pa povreda se desila pri sportskoj aktivnosti. Bolovi su bili sa unutrasnje strane, bas na mjestu meniskusa. Ligamenti me koliko znam nisu boljeli. Trenutno ne znam kakvo ce biti stanje jer mi je u petak uradjena artroskopija i trenutno sam u fazi oporavka. Kretati se mogu, doduse, klecam na nogu ali to je normalno obzirom da je prije 2 dana izvadjen dren iz koljena. Ne znam kako ce se ponasati, zbog toga se i bojim. Doktor je na moje pitanje: "I sta cu sada?" rekao: " Sta sta ces? Pa igrat' kosarku odmah." Iako je ovo bilo vise figurativno, bio je previse uvjeren da bi pogrijesio... Sta vi mislite? 

Prvo ne smete da klecate jer tako povredjujete meke strukture kolena i pravite artroze.Kad hodate sa stakama koristite lazni ili touch oslonac,jer oslanjanjem na celu nogu i desava se to klecanje(fizioterapeuti su vam objasnili hod sa stakama?)
Zatim rehabilitacija po protokolu za artroskopiju led,aktivno potpomognuti pokreti do granice bola,stabilizacija kolena,evakuacija otoka...... itd ali to ce sve u procesu rehabilitacije da dodje na svoje.Pozz
Zatim rehabilitacija po protokolu za artroskopiju led,aktivno potpomognuti pokreti do granice bola,stabilizacija kolena,evakuacija otoka...... itd ali to ce sve u procesu rehabilitacije da dodje na svoje.Pozz
Ali mene samo interesuje, sve je sada u redu, mogu hodati normalno, uz i niz stepenice teze, ali polako, ali mene interesuje da li je magnetna mogla pogrijesiti, i da li vise da vjerujem kameri koja je bila u zglobu
hvala