Pitanje u vezi problema sa kičmom

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
NesaP
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 8:39 pm

Pitanje u vezi problema sa kičmom

Post od NesaP »

Pozdrav.
Imam 34 godine. Imam blaže bolove u lijevom donjem dijelu kičme, i doktori su mi predložili RTG LS kičme, i nalaz je očitan sa ovom dijagnozom:
"Blaža sinistrokonveksna skolioza sa blažom torzijom lumbalne kičme.
Inicijalna deformirajuća spondiloza na L4 i L5 pršljenovima(inicijalna antekorporalna osteofitoza).
Inicijalne posterolateralnog tipa, Šmorlove diskus hernije na donjim pokrovnih plogama trupova L4 i L5 pršljenova.
Spina bifida occulta Sl."
Ostali radiografski nalaz na LS kičmi je u granicama normale.

Molila bih da mi neko napiše opširnije o ovoj dijagnozi, koliko je to opasno, i da li se stanje može pogoršati?
Unaprijed hvala.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

U Vasim godinama se skolioza vise ne pogorsava, osim ako se ne radi o krivljenju kicme kao reakciji na bol. Ukoliko je bol uzrok, sa uklanjanjem uzroka bola se i kicma ispravlja.
Spina bifida occulta predstavlja urodjenu anomaliju u razvoju prsljenova i, ako do sada nije pravila probleme, najverovatnije da ce i dalje biti samo konstatovana na snimcima.
Ostale opisane promene govore u prilog degenerativnog oboljenja prsljenova (u pocetnoj fazi). Sudeci samo po opisu snimka, tegobe se mogu resiti fizikalnom terapijom. Za to bi bilo najbolje da se obratite fizijatru.
Odgovori