Pitanje u vezi preopterecenja!
Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA
- Koki95
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Jul 27, 2009 3:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Pitanje u vezi preopterecenja!
Kao sto znate, imam problem sa kolenom. Danas kad sam otisao na MR medicinski tehničar me je pitao koliko puta nedeljno treniram. Ja treniram 2 puta dnevno pre i posle podne,5 dana u nedelji, a on mi je rekao da to nikako nije dobro za koleno i da moram da treniram maximalno 2-3 puta nedeljno, što ja ne mogu! Ja ako nešto hoću da postignem MORAM da treniram koliko treniram.
S obzirom da imam 14god ja sam sad u dilemi. Trener i sportski direktor kažu da treniram 2 puta dnevno a ovaj tehničar mi je skrenuo pažnju da to ne valja za nogu. Šta da radim?
S obzirom da imam 14god ja sam sad u dilemi. Trener i sportski direktor kažu da treniram 2 puta dnevno a ovaj tehničar mi je skrenuo pažnju da to ne valja za nogu. Šta da radim?
Re: Pitanje u vezi preopterecenja!
Da se ne glupiraš sa glupim treninzima i da se uzmeš u pamet.
Koleno nema cenu
Koleno nema cenu

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
Vrhunski sport nije aktivnost koja je predvidjena za svakoga. Cesto se desi da neko pocne da se bavi vrhunskim sportom, a organizam to ne moze da mu podnese, pa krenu problemi.
Ako se problemi sa kolenom nastave, ni trener ni sportski direktor nece ici ni na fizikalnu terapiju, ni u bolnicu, ni na operaciju. Najlakse je tudjem kolenu reci da treba i mora da trpi.
Ako se problemi sa kolenom nastave, ni trener ni sportski direktor nece ici ni na fizikalnu terapiju, ni u bolnicu, ni na operaciju. Najlakse je tudjem kolenu reci da treba i mora da trpi.
- Koki95
- Stalni član
u ponedeljak cu imati rezultate magnetne rezonance pa cu ih staviti, ali ako je nesto ozbiljnije onda cu zanemariti misljenja trenera i sportskog direktora i trenirati koliko smem.
- Koki95
- Stalni član
dobio sam MR nalaz koji glasi ovako:
prikazane koštane strukture su očuvanog kontinuiteta korteksa, urednog intenziteta signala koštane ssrži u svim preikazanim relaksacionim vremenima. Vidi se osikula u tetivi lateralne glave m. gastrocnemius-a.
Iliotibijalni trakt je očuvanog kontinuiteta urednog intenziteta MR signala. Izmedju iliotibijalnog trakta i lateralnog kondila femura, na aksijalnijm presecima posteriorno od lateralnog suprapatelarnog recesussa vidi se edem, odgovara iliotibial band sindromu. Ostali prikazani ligamento/tetivni aparat je u celini očuvanog kontinuiteta, urednog intenziteta signala u svim prikazanim relaksacionim vremenima. Uz medijalni retinakulum patele, u podkožnom masnom tkivu anteromedijalnog aspekta kolena, vidi se edem.
Oba meniskusa su urednih morfoloških i MR tkivnih karakteristika, ne vide se zone izmenjenog intenziteta signala.
vidi se intraartikularni i retro/suprepatelarni izliv bez zadebljanja sinovije.
U ostalim prikazanim strukturama se ne vide zone izmenjenog MR signala.
ZAKLJUČAK: MR nalaz odgovara sindromu iliotibijalnog trakta, edemu u podkožnom masnom tkivu u anteromedijalnom aspektu desnog kolena kao i intraartikularnom i retro/suprepatelarni izlivu. Vidi se osikula u tetivi lateralne glave m.gastrocnemius-a.
Sad, ako neko može da mi kaže šta treba dalje raditi, moj lekar je rekao da ne radim apsolutno ništa i da samo čekam da to samo od sebe prodje, sto ja ne mogu jer prelazni rok traje od utorka do četvrtka a neće da me uzmu dok ne vide šta je sa kolenom. Ako neko može da mi kaže šta dalje, hvala.
prikazane koštane strukture su očuvanog kontinuiteta korteksa, urednog intenziteta signala koštane ssrži u svim preikazanim relaksacionim vremenima. Vidi se osikula u tetivi lateralne glave m. gastrocnemius-a.
Iliotibijalni trakt je očuvanog kontinuiteta urednog intenziteta MR signala. Izmedju iliotibijalnog trakta i lateralnog kondila femura, na aksijalnijm presecima posteriorno od lateralnog suprapatelarnog recesussa vidi se edem, odgovara iliotibial band sindromu. Ostali prikazani ligamento/tetivni aparat je u celini očuvanog kontinuiteta, urednog intenziteta signala u svim prikazanim relaksacionim vremenima. Uz medijalni retinakulum patele, u podkožnom masnom tkivu anteromedijalnog aspekta kolena, vidi se edem.
Oba meniskusa su urednih morfoloških i MR tkivnih karakteristika, ne vide se zone izmenjenog intenziteta signala.
vidi se intraartikularni i retro/suprepatelarni izliv bez zadebljanja sinovije.
U ostalim prikazanim strukturama se ne vide zone izmenjenog MR signala.
ZAKLJUČAK: MR nalaz odgovara sindromu iliotibijalnog trakta, edemu u podkožnom masnom tkivu u anteromedijalnom aspektu desnog kolena kao i intraartikularnom i retro/suprepatelarni izlivu. Vidi se osikula u tetivi lateralne glave m.gastrocnemius-a.
Sad, ako neko može da mi kaže šta treba dalje raditi, moj lekar je rekao da ne radim apsolutno ništa i da samo čekam da to samo od sebe prodje, sto ja ne mogu jer prelazni rok traje od utorka do četvrtka a neće da me uzmu dok ne vide šta je sa kolenom. Ako neko može da mi kaže šta dalje, hvala.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Edem je otok mekih tkiva; u Vasem slucaju je taj otok sa prednje-unutrasnje strane kolena. Izliv predstavlja povecanu kolicinu zglobne tecnosti. I otok i izliv se javljaju kada zglob trpi iz bilo kog razloga, tako da sami za sebe samo pokazuju da nesto nije u redu, ali ne mogu da kazu precizno o cemu se radi.
Iliotibijalni trakt je misicno-tetivna formacija koja se pruza sa spoljasnje strane natkolenice. Po opisu snimka MR, najverovatnije se radi o tzv. "sindromu prenaprezanja" (ovo uzmite vrlo uslovno jer sam MR nalaz bez pregleda i eventualnih dodatnih ispitivanja ne mora da bude dovoljan za postavljanje dijagnoze). Ukoliko se radi o sindromu prenaprezanja, lecenje podrazumeva smanjenje aktivnosti do granice koju organizam moze da podnese, kao i neke mere fizikalne terapije (to je u nadleznosti fizijatra ili fizioterapeuta).
Iliotibijalni trakt je misicno-tetivna formacija koja se pruza sa spoljasnje strane natkolenice. Po opisu snimka MR, najverovatnije se radi o tzv. "sindromu prenaprezanja" (ovo uzmite vrlo uslovno jer sam MR nalaz bez pregleda i eventualnih dodatnih ispitivanja ne mora da bude dovoljan za postavljanje dijagnoze). Ukoliko se radi o sindromu prenaprezanja, lecenje podrazumeva smanjenje aktivnosti do granice koju organizam moze da podnese, kao i neke mere fizikalne terapije (to je u nadleznosti fizijatra ili fizioterapeuta).
- Koki95
- Stalni član
Ja sam se jos taj dan raspitao kod jednog prijatelja da mi rastumaci ovaj nalaz i on je pogledao i rekao da se to resava jednom rutinskom operacijom! Ja sam sad izbezumljen! Jedan kaze operacija, jedan kaze fizikalna treapija, jedan kaze nista! Stvarno ne znam sta cu, pa ako mozete da mi objasnite kakva to rutinska operacija dolazi u obzir....ako uopste dolazi u obzir.
Hvala, Kosta.
Hvala, Kosta.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Stvarno nemam pojma na kakvu je rutinsku operaciju mislio. Ako se radi o sindromu preopterecenja, operacija se planira tek ako su sve druge mogucnosti lecenja iscrpljene, a tegobe pacijentu znatno ometaju zivotne i/ili radne aktivnosti. S obzirom da kod Vas jos nista nije preduzeto sto se tice lecenja (ako sam dobro pratio sta ste pisali), za sada ne vidim razloga da se planira operacija.
- Koki95
- Stalni član
Ubedio sam lekara i isao na fizikalnu terapiju 10 tretmana, i nije pomoglo...onda sam otisao kod Dr. Tomasevica koji mi je predlozio artroskopiju. Ja sam u dilemu da li da pristanem ili ne, jer sam u vrlo klimavoj situaciji...niko ne zna sta to mene zapravo boli...pa mi je blesavo da lezim 4-5 dana u bolnici, pa da mi otvaraju koleno, guraju kameru, ne nadju nista, onda da me to boli jos dve nedelje, i ostane ozljak i da i dalje niko nista ne zna...tako da sam veliki protivnik te operacije...Ako mozete da mi kazete koliko je ona efikasna? Pomocu nje mora da se vdi svaka i najmanja povreda, zar ne?
-
- Stalni član
- Kontakt:
Artroskopija bi trebala da da odgovor ako je uzrok Vasih tegoba neki poremecaj zglobnih povrsina, meniskusa ili nekog od (iznutra) vidljivih ligamenata kolena.
- Koki95
- Stalni član
još ću malo razmisliti što se tiče artroskopije, ali ja imam drugo pitanje
...malo sam tragao po internetu i pronašao članak koji govori o povredi kolena...poklapaju mi se svi simptomi...a moj doktor kaže nije ti to ništa...evo ja ću staviti link, pa vi ako budete imali vremena pogledajte: http://www.alo.rs/saveti/15683/Kad_kole ... ..simptomi su isti, ali se na magnetnoj rezonanci na tom mestu vidi samo (koliko sam ja razumeo) neodređeni otok...da li je možda ovo uzrok tog otoka i ako jeste šta raditi?

- Koki95
- Stalni član
izvinjavam se, nisam dobro stavio link: http://www.alo.rs/saveti/15683/Kad_koleno_pucketa
-
- Stalni član
- Kontakt:
Ovaj clanak govori o prekidu prednje ukrstene veze, a nalaz MR, koja je Vama uradjena, kaze
tako da MR nalaz iskljucuje prekid ovog ligamenta.Ostali prikazani ligamento/tetivni aparat je u celini očuvanog kontinuiteta
- Koki95
- Stalni član
Koje i kakve bi sve povrede bi mogle da budu uzrok ovakvog otoka?
- Koki95
- Stalni član
Evo sad da dam malo deteljniji opis...znači boli me taj medijalni retinakulum (unutrasnja strana
) kad hodam, trčanje da ni ne pominjem, i dok se penjem uz i niz stepenice, pa čak i kad sedim sa savijenim kolenima. Osecam i bezbolno kvrckanje pri određenim pokretima npr. kad krenem da ustajem odnekle. Vidi se i da je otečeno. Na dodir ne boli, na pritisak boli. Na šta ovi simptomi ukazuju?