pitanje

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA

Odgovori
cveletko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 21, 2010 11:51 pm

pitanje

Post od cveletko »

Pozdrav svima,

Igrajuci basket, sada ved skoro pre mesec dana, povredio sam koleno. U nastavku se nalazi izvestaj sa MR. Moje pitanje, za strucnjake, je da li mi je potrebna operacija ili ne i koliko traje oporavak? Unapred hvala na odgovorima.

MR PREGLED D. KOLENA /T1W SE, PD PSE FAT sagitalne I koronalne, PD FAT FSE aksijalna sekvenca/

PATELA LATERALNO DISLOCIRANA SA SUBHONDRALNIM EDEMOM I FISURAMA HRSKAVICE NA MESTU PRIPOJA MEDIJALNOG RETINAKULUMA.
MEDIJALNI RETINAKULUM SA RASCEPOM I MANJOM KOLEKCIJOM UZ MEDIJALNI KONDIL FEMURA.
SUBHONDRALNA KONTUZIJA VIDLJIVA NA LATERALNOM KONDILU FEMURA, NEMA JASNOG PREKIDA KONTINUITETA KORTIKALNE KOSTI.

Lateralni retinakulum bez vidljivog prekida kontinuiteta, sa perifoklanim edemom mekih tkiva.
Manji zglobni izliv vidljjiv u suprapateralnom recesusu.
Lateralni kondil femura sa T2/PD povisenim IS-a, znacima kostane ko.
Oba meniskusa bez vidljivog rascepa
Oba kolateralna ligamenta I ukrsteni ligament bez vidljivog rascepa.
Nema vidljivih subhondralnih promena zglobnih povrsina tibije I femura.
Nema drugih vidljivih promena kostane structure.

ZAKLJUCAK: LATERALNA DISLOKACIJA PATELE SA KOSTANOM KONTUZIJOM LATERALNOM KONDILA FEMURA I RASCEPOM MEDIJALNOG RETINAKULUMA.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: pitanje

Post od tamaraft »

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
cveletko
Novi član
Novi član

Post od cveletko »

Hvala na informacijama. Ipak ovde nema odgovora na pitanje: da li mi je potrebna operacija i koliko otprilike traje oporavak. Ukoliko neko ima iskustva sa ovakovom povredom ili je strucan, neka odgovori na pitanje. Bicu mu vecno zahvalan :-)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Operativno bi najbrze i najlakshe sanirali povredu, i naravno terapijama posle toga, ali opet je sve na vama, mozete da probate i konzervativno, vezbama, i terapijama pa ako se desi da tkiva spontano srastu onda naravno nema potrebe za operacijom!

Da li vam lekar preporuchuje operaciju?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
cveletko
Novi član
Novi član

Post od cveletko »

Tamara, hvala ti puno na odgovoru. Lekar jos uvek nije video rezultate MR-a. Situacija je sledeca:

Lecenje sam zapoceo imobilizacijom ( longeta). Za 23 dana, koliko sam je nosio, imao sam 3 pregleda u jednoj zdravstvenoj ustanovi. Lekari nisu uspeli da uspostave dijagnozu, zbog otoka. Poslednji pregled je izgledao tako, sto je doktor, kod kog sam dosao na kontrolu( treci od pocetka), rekao: Idi u Gipsaru, neka skinu gips, pa neka me tada zovu. To sam i uradio. Pozvali su ga, a on je bio u fazonu: Pa zasto ste mu slidali taj gips, ja to nisam rekao, i onda je ne bacivsi pogled na koleno, konstatovao tesku povredu i dao mi broj telefona svog kolege( cetvrtog doktora), da se cujemo i da vidim sa njim gde da se nadjemo.

Zahvalio sam se i promenio ustanovu. Novi lekar mi je dao dve solucije:1) MR i dijagnoza sledece nedelje, 2) tri nedelje fizikalne, da se vrati f-ja misica, relativno pokretljivost zgloba i smanji otok, pa onda dijagnoza.

Odlucio sam se za MR ali zbog iskustva sa pocetka lecenja, nadam se da nisam paranoican :-), zelim da znam nesto, pre nego odem kod novog doktora. Zelim da stvorim sliku, kako bih eventualno bio u poziciji da pitam nesto sto treba da pitam ili trazim nesto sto treba da trazim. Hvala jos jednom. Ako jos neko ima iskustva u ovoj oblasti ili zna znanje, neka kaze. Bicu vecno zahvalan :-)
Odgovori