Pitajte fizijatra-povrede, bolovi, fizikalna terapija

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Dr Galetić
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 10, 2016 1:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Pitajte fizijatra-povrede, bolovi, fizikalna terapija

Post od Dr Galetić »

Pozdravljam sve članove foruma! Ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi sa fizikalnom terapijom i rehabilitacijom, povredama i bolovima kostiju, zglobova i mišićam raznim deformitetima i metodama koje se u tim slučajevima primenjuju, slobodno pitajte. Velik je broj tema i komentara na forumu pa da otklonimo sve nedoumice vezane za ovu temu, bar sa medicinskog stanovišta. Srdačan pozdrav svima!

Dr Galetić

http://drgaletic.rs/
vesela7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 10, 2016 6:27 pm

Re: Pitajte fizijatra-povrede, bolovi, fizikalna terapija

Post od vesela7 »

Postovani doktore,
evo ja imam par pitanja, tacnije vise "bolesti" ali ne znam da li imaju veze jedno s drugim.
Pre 7 meseci sam na biciklu povredila repnu (trticnu) kost, lose sam se "docekala" kad sam silazila sa ivicnjaka. Nisam isla kod lekara, bolelo me je neko vreme a onda mi je utihnula bol (bar ja mislim). Druga stvar je da sam od pre 3 meseca imala bolove u desnom kuku, levoj preponi i na ledjima u predelu desnog bubrega. Ispitala sam bubrege i oni su dobri. Bila sam kod fizijatra, uradila rendgen donjeg dela kicme (2 snimka, od kojih je jedan bio osvetljen pa je doktorka na osnovu samo jednog snimka dala dijagnozu) koja glasi:
"Ispravljena fiziol.lordoza i laka dekstrokonveksna skolioza lumbalne kicme. Pocetne spondiloticne promene. Otisak nukl.pulpozusa u povrsine L3-L5 prsljena".
Doktorka mi je rekla da je to okostavanje.
Isla sam na obuku za vezbe u DZ, istezanje kicme (mislim da se vezbe zovu "Reganove"). Nastavila sam kod kuce sa vezbanjem i bolovi u kuku i preponi su prestali dok u predulu bubrega i dalje imam male bolove. Takodje mi se od pre 2 meseca vratila bol u repnoj kosti.
Do pre nekoliko godina sam isla na rekreativne vezbe koje sam zbog posla morala da napustim. Sada bih se vratila vezbama da ojacam misice na svim delovima tela jer su mi se opustili ali ne smem da radim nista na svoju ruku jer verovatno imam misicni disbalans. Imam i osteopeniju, jos uvek ne koristim nikakvu terapiju. Imam 50 godina. Zelim ponovo da vozim bicikl i da ojacam misice, pa Vas molim da me uputite sta da radim i sta treba da ispitujem. Da li se ista od pregleda moze obaviti u nekoj drzavnoj ustanovi, gde bih mogla da ispitam stanje misica (misicni disbalans) i ko bi mogao da mi napravi program vezbi za jacanje misica i svega sto mi je potrebno.
Jos da kazem da puno sedim na poslu.
Izvinite na opsirnom pismu, ali bicu Vam zahvalna na odgovoru.
Pozdrav
JasminaNikolic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 12, 2016 12:28 pm

Post od JasminaNikolic »

Dobar dan, nalaz RTG kicme: Naglasena lumbalna lordoza. artroticna promena malog zgloba izmedju Vs 2 i 3 sa leve strane. Nepotpuna lumbalizacija VS 1 desno.

Kolena: Razredjenja u kostanoj strukturi medijalnog kondila femura kao i bazi tibije. Znaci subluksacije u kolenom zglobu.

Interesuje me koliko je ozbiljno i kakvo je lecenje? Hvala unapred
vesela7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 10, 2016 6:27 pm

Post od vesela7 »

Hvala na linku, citala sam to ranije ali tu nema odgovora na moja pitanja.
Moja pitanja su bila "Da li se ista od pregleda moze obaviti u nekoj drzavnoj ustanovi, gde bih mogla da ispitam stanje misica (misicni disbalans) i ko bi mogao da mi napravi program vezbi za jacanje misica i svega sto mi je potrebno". Jer, s obzirom na okostavanje koje imam ne smem sama na svoju ruku da jacam misice.
Ako sam dobro shvatila Dr Galetic je bio voljan da 'razgovara' sa clanovima foruma pa se nadam da ce se pojaviti sa odgovorima.
Pozdrav,
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

За опоравак нерава витамин Б6. Милгама неколицини није помогла а ни Бедоксин тако да их НЕ препоручујем. Оно што знам да ваља је: http://www.vitaminshop.rs/index.php/vit ... abs-detail

За регенерацију хрскавице магнети: https://www.magnet-shop.com/neodymium-m ... ::245.html
Dr Galetić
Novi član
Novi član

Post od Dr Galetić »

Pozdrav,

Izvinjavam se što kasnim sa odgovorom.

Na žalost u državnim ustanovama Vam ne mogu uraditi neophodnu dijagnostiku. Ne znam za Beograd, pretpostavljam da neke privatne bolnice ili poliklinike mogu.

Preporuke na osnovu ovoga bi bile fizikalne procedure za poboljšanje gustine kostiju i pored kineziterapije odnosno vežbi raditi i kompjutersko jačanje mišića.

Naravno sve ove nlaze bi trebalo da vidi fizijatar i da napravi program vežbi i odredi tačan broj terapija.

O raznim fizikalnim procedurama možete pročitati na sajtu poliklinike Galetić http://drgaletic.rs/
i možete pisati i direkno na naš email.
Dr Galetić
Novi član
Novi član

Post od Dr Galetić »

Pozdrav Jasmina,

Dijagnoze naravno treba ozbiljno shvatiti.

Što se tiče kolena, PRP terapija, odnosno terapija krvnom plazmom daje najbolje rezultate. Najčešće je dovoljna jedna ili dve terapije. PRP spada u regenerativne procedure i često spašava od operativnih zahvata. Detaljnije možete pogledati o PRP terapiji na sledećem linku http://drgaletic.rs/prp-terapija-platel ... mbocitima/

Što se kičme tiče kičme, preporuka bi bila kineziterapija (vežbe) u kombinaciji sa različitim fizikalnim procedurama koje. Naravno to podrazumeva pregled i individualno odrđivanje vežbi, vrste i broja terapija.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Uz dužno poštovanje za Vašu titulu dr Galetiću,moram da Vam skrenem pažnju da program vežbi odredjuje fizioterapeut ,a ne lekar fizijatar,jer za to nije ni edukovan niti mu je to delokrug rada.
Pošto pretpostavljam da je to bio samo lapsus,srdačno Vas pozdravljam
Dr Galetić
Novi član
Novi član

Post od Dr Galetić »

Eh sad, pravo na "doktorsku sujetu", nije edukovan :)

Šalu na stranu 'terapeut', u pravu ste, fizijatar kaže šta ne valja i koja je dijagnoza i na šta treba da se obrati pažnja a Vi znate koje vežbe treba raditi i sprovodite ih sa pacijentom.

Nikako nije bila namera umanjiti nečiju ulogu.

Srdačan pozdrav!
Flo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 22, 2016 11:51 am

Post od Flo »

Postovani doktore,
prije 20 dana sam na skijanju polomila kljucnu kost. Obzirom da je kost pukla na kraju, sto i nije toliko cesta pojava izvrsena je operacija i kost je spojena. Ugradjen je saraf koji spaja klj.kost i lopaticu. Od operacije je proslo 15 dana, stavljen mi je gips koji treba da nosim 4 sedmice.
Zanima me Vase misljenje kao fizijatra - tok oporavka nakon skidanja gipsa, od cega se sastoji fizikalna terapija, da li mi je potrebno banjsko lijecenje i sl?
Ortoped mi je preporucio plivanje u sto vecoj mjeri, rekao da ce mi fizijatar propisati par vjezbi, da se pokreti vracaju za 7 dana te da cu moci odmah da se vratim uobicajenim aktivnostima.
Zelim na vrijeme da se pripremim na ono sto slijedi, cijenila bih savjet i preporuku sta je najbolje u ovakvim situacijama. Hvala unaprijed
fiko63
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 05, 2016 11:04 pm

Post od fiko63 »

Pozdrav.

prije 4 sedmice bio sam kod kiropraktera imam prolema sa donjim delom kicme.on me pregledao I rekao da to moze resiti I uradio je neke svoje zahvate pritisak na gruni kos I osijetio sam neko krckanje otisao sam kuci I imao sam jake bolove u grudnom kosu I izmedu plecki, trpio sam jedan dan ali sutra dan sam morao ici u hitnu pomo gdjesu mi uradili ct skener gdje se uspostavilo da imam vise od 20 napukli rebara. dali neko imao nesto slicno, koliko dugo traje oporavak I koliko je to opasno
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Двадесет напуклих ребара?! Напукла ребра нису проблем али не знам како је то могао да изведе.
fiko63
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 05, 2016 11:04 pm

Post od fiko63 »

aaaca napisao:Двадесет напуклих ребара?! Напукла ребра нису проблем али не знам како је то могао да изведе.
neznam kako ali znam da imam puno bolova, neogu ni da se okrenem osjecam bolove I u prednjem dijelu grudnog kosa (prsa) moj doctor mi je rekao da mirujem ali nisam siguran na kakvo mirovanje je mislio ja neidem na posao,zanimame koliko dugo traje oporavak I dali imaju neke opasne posledice.evo vec je proslo 25 dana ja nevidim neku razliku mogu slobodno da kazem da imam vise bolova nego u pcetku

hvala
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Осим тога човек има 18 ребара.

И на крају напрсла ребра не боле, ако се не варам.

Мора да је нешто друго у питању.
Odgovori