Pes equinovarus congenitus

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
jupi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 05, 2008 1:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pes equinovarus congenitus

Post od jupi »

Da li može neko da mi kaže kakva je terapija kod ovog deformiteta.
Hvala unapred!
jupi
Novi član
Novi član

Post od jupi »

eh da....
Interesuju me posebno vežbice za stopala.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Pes eqinovarus congenitus je urodjeni deformitet stopala koji obuhvata nekoliko udruzenih deformiteta. Ovaj naziv je uveden, izmedju ostalog, da bi se izbegli preterano dugi i komplikovani nazivi koji bi tacno opisali o kojim se sve deformitetima radi, ali i izbegla zabuna ukoliko bi se slucajno u pisanju dijagnoze neki od deformiteta zaboravio.
Lecenje zavisi od vrste deformiteta, stepena deformiteta i vremena kada se lecenje pocinje. Krece se od vezbica, preko nosenja korektivnih gipseva, pa sve do jedne ili nekoliko operacija.
Ovoliko sam se raspisao da bih pokusao da objasnim zasto samo na osnovu dijagnoze nije moguce reci kakvo je lecenje najbolje. Ipak morate za detalje pitati ortopeda ili fizijatra neposredno posle pregleda deteta.
jupi
Novi član
Novi član

Post od jupi »

Da li bi ste mi možda preporučili neku knjigu, pošto vidim da se razumete u ovoj oblasti? Hvala Vam na svemu.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Npr. "Urodjeno krivo stopalo" (Dusan Pajic)... Knjiga nije bas najnovija i ne znam da li se jos moze naci. Posto se vise bavim starima, ovo je jedino sto imam u kuci na tu temu. Sigurno ce neko od kolega znati i za neku noviju knjigu.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Tesko da cete uspeti samo iz jedne knjige da saznate to sto Vas interesuje a ako i saznate nesto,bez konsultacija sa strucnom osobom,ne verujem da cete bas pravilno primenjivati to.Zato ne treba da se opterecujete knjigama.Informativno mozete da potrazite na netu a o lecenju itd,pravo kod lekara-spacijalista
jupi
Novi član
Novi član

Post od jupi »

Imam knjigu od dr Dušana Pajića, ali se on više bavio operativnim lečenjem nego kineziterapijskim tretmanom. Ali prosto ne mogu da verujem da se jako teško pronalaze knjige sa ovom tematikom.
Zaric Dragan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:05 pm

Pes equinovarus

Post od Zaric Dragan »

Evo ovako stoje stvari.Pes equinovarus se leči na dva načina, operativno ili konzervativno (gde u nekim slučajevima može doći do hirurške intervencije). Kod obe metode vrlo je bitna jedna stvar a to je da bez korektivnih longeta nema nikakvog napretka niti pomaka. Ja se konkretno bavim tom problematikom u jednoj eminentnoj dečjoj ustanovi. Zašto sam spomenuo longete? Od nedavno kod lečenja ovog deformiteta primenjujemo Ponsetti metod koji se pokazao kao vrlo efikasan. Ovu metodu primenjuju ortopedi i sama po sebi nepodrazumeva nikakvo vežbanje već promenu korektivnih longeta na svakih sedam dana. Longete se nose 5-8 nedelja a kasnije se po meri prave Denis-Brawun cipelice i nose do treće godine života. U prvo vreme non stop a kasnije samo noću. Ako u nekom slučaju i dođe po ovoj metodi do hirurške intervencije samo se produži ahilova tetiva dete nosi gips šest nedelja a kasnije već spomenute cipelice. Najbitnija stvar kod lečenja je da ono treba da počno po izlasku bebe iz porodilišta, tada su rezultati najbolji. Metod koji primenjuju fizijatri bitno se razlikuje. Tu se traži mukotrpno vežbanje, terapije i naravno gipsane longete. Ovde i nastaje veliki problem roditelji nisu vični da longete stavljaju i skidaju par puta dnevno jer verujte to zahteva dosta veštine. Dovoljno je da nekoliko puta pogrešno postavite longete napravićete žuljeve, dete izvuče nogu iz gipsa itd. Sve ovo nekad može da se iskomplikuje tako da prolongirate lečenje pravite pauze i ponovo vas vraća na početak. Lečenje ovim metodom u najvećem broju slučajeva završava se hirurškom intervencijom koja je ovde dosta agresivnija. Pokušao sam najkraće da objasnim kako se leči za više informacija [email protected].
gavriloska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 2:34 pm

Post od gavriloska »

Posto sam sada procitala ovu poruku imam nekoliko pitanja.
Otkad koristite Ponseti metodu lecenja? Koristite longete ili gips? Ortoped aplicira gips ili gipser?
Ja imam sina rodjenog sa bilateralnim ekvinovarusom i imam iskustva sa Ponseti metodom. Koristi se gips , ne longete.Rade se vezbe i to posle vadjenja gipsa ( ili postavljanja novog). Postoji lista doktora koju su akreditirani da rade Ponseti metodu u svetu
http://ponseti.info/parents/index.php?o ... &Itemid=39
Nema nikoga iz Srbije, sto ne znaci da niko ne koristi Ponseti metodu nego pitanje je dali je koristi pravilno sto je veoma vazno za rezultat. Sto se tice produzavanjem Ahilove tetive, napisali ste da se nosi gips 6 nedelja posle intervencije, tako da mislim da radite hirursko otvoreno produzavanje tetive. Ponseti koristi subkutanu odnosno potkoznu tenotomiju posle koje se gips nosi 3 nedelje. Tacno je da se nosi Denis-Brown sine ali ne do 3 nego najcesce do 4 godine.
http://ponseti.info/parents/index.php?o ... &Itemid=40
Ja nisam iz Srbije ali smo bili u Beograd na decjoj klinici 2004 god. kod ortopeda za misljenje i tada niko nije spomenu Ponseti.Rekli su mi da operisu ekvinovarus i to po McKay.
Info za Ponseti metod ( najbrza i najbolja metoda lecenja ekvinovarusa na duge staze):
http://ponseti.info/parents/index.php?o ... &Itemid=26
Zaric Dragan
Novi član
Novi član

pes equinovarus

Post od Zaric Dragan »

Ponseti metod u Srbiji odnosno u ustanovi u kojoj radim koristimo od polovine 2007 godine.Kod korekcije koristimo gipsane longete koje se menjaju na sedam dana a gips plasira gipser (u svetu to rade doktori).Samo bih hteo da vas ispravim jer svi prave grešku "longete ili gips".Longeta se pravi od gipsa a razlika može da bude samo u tome da li je gips koji je postavljen otvoren (gipsana longeta) ili zatvoren (cirkularni gips).Za listu akreditovanih doktora znam da postoji, a mislim da se Ponseti metod u Srbiji koristi veoma pravilno.Moje iskustvo u lečenju deformiteta je skoro 17 godina.Ahilova tetiva se radi onako kako ste vi napisali a ja sam napisao hirurški jer to nije ambulantna intervencija.Postoje zagovornici rada u loklnoj anesteziji mada mislim da su deca kod kojih se ova intervencija radi isuviše mala za tako nešto.Za nošenje gipsa od 6 nedelja su već neka naša iskustva jer kad presečete Ahilovu tetivu ipak njoj treba da ponovo zaraste.
U svetu se metoda po McKay-u polako prevazilazi jer je veoma invazivna stim ada odmah vidite rezultat, koji u nekom kasnijem životnom dobu stvara probleme.Na duže staze Ponseti metod je ipak bolji.mejl za kontakt [email protected] ili [email protected]
gavriloska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 2:34 pm

Post od gavriloska »

Hvala Vam na odgovoru.
Raduje me sto se Ponseti vec primenjuje i kod Vas.Kad sam ja trazila doktora pre 4 godine bila su 2 u Istambulu i 1 u Bugarskoj.
Jel mi mozete reci u kojoj ustanovi radite? Kakvo je Vase iskustvo sa Ponsetijem i jeste li posecivali neku obuku?
Opet mi nije jasno dali koristite longete ili gips (zatvoren)? Logicno je da se koristi gips kako bi se uradila momentalna korekcija stopala. Nasem sinu je uradjena tenotomija posle koje je nosio gips 3 nedelje i nije bilo problema. Za 6 nedelja sigurno gips treba da se promeni posto male bebe brzo rastu.
Zaric Dragan
Novi član
Novi član

Post od Zaric Dragan »

Radim na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu.Sa Ponseti metodom prvi put sam se susreo 2007 godine i za sada iskustva su vrlo pozitivna.Inače po struci sam fizioterapeut ali se bavim deformitetima i traumom kod dece.Ovaj metod se primenjuje zahvaljujući prof.dr. Radivoju Brdaru koji je na ovim prostorima jedan od najboljih dečjih ortopeda.U saradnji sa njim veoma uspešno ovaj metod primenjujemo kod dece.Naravno i drugi ortopedi pa i fizijatri su prihvatili ovaj način lečenja.Za korekciju pravim gipsane longete mada se po Ponsetiju plasiraju cirkularni gipsevi.Gipsanu longetu uvek možete da popustite (premota se zavoj) u slučaju da dođe do nekih problema (otok,hladni prsti...),kod cirkularnog gipsa popravke neme skida se i stavlja novi.Sve ovo je iz vrlo praktičnih razloga jer se cirkularni gips skida specijalnom testerom (osciloskopom) što može izazvati traumu kod deteta.U periodu od 6 nedelja imamo i promenu gipsa.Gipsanom longetom isto možete da napravite momentalnu korekciju stopala i mnogo je lakše za manipulaciju.Naravno svako plasiranje gipsa traži iskustvo i veštinu da kasnije nebi došlo do komplikacija koje mogu da produže ili promene tok lečenja.
Odgovori