Par pitanja oko povrede skocnog zgloba

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
jesseclmb
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 21, 2011 5:59 pm

Par pitanja oko povrede skocnog zgloba

Post od jesseclmb »

Pozdrav, imam 17 godina. Pre 10 dana sam nezgodno doskocio i skroz izvrnuo skocni zglob leve noge na unutra. U trenutku sam odreagovao i uz jak bol vratio zglob na mesto. Nogu su mi snimili u bolnici, sve je na svom mestu i nema preloma. Posle kratkog ''pregleda'' kod ortopeda stavili su mi zavoj na zglob i receno mi je da mazem Hepalpan i Deep Relief 2-3 puta dnevno i pijem 3x2 Chymoral i Brufen po potrebi. Kao bice sve u redu za par dana, nije mi ni kontrolu zakazao. Prva dva dana sam imao veliki otok, do pola potkolenice. Nakon toga je poceo da se smanjuje i pojavile su se velike modrice sa obe strane zgloba.
Nedelju dana nakon povrede, otok i bolovi su se dosta smanjili ali ostala je ogranicena pokretljivost stopala i nikako nisam mogao da se oslonim na nogu. Otisao sam na pregled kod drugog ortopeda koji mi je rekao da sam pokidao ligamente i preporucio nosenje gipsa sledece 3 nedelje, kontrola i ponovno snimanje za 7 dana.

Ovo mi je prva povreda ove vrste i zanima me kada cu opet moci da stanem na noge, koliko traje oporavak i koje su sanse da cu u skorije vreme opet moci da se bavim sportom (biciklizam, sportsko penjanje)? :)
Korisnikov avatar
draganstojicevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 26, 2011 3:40 pm
Kontakt:

Re: Par pitanja oko povrede skocnog zgloba

Post od draganstojicevic »

Šta je iščašenje skočnog zgloba (dislocatio talocruralis)?

Iščašenje skočnog zgloba predstavlja poremećaj anatomskog odnosa kostiju ovog zgloba. Kako je potrebna velika sila koja deluje na ovaj zglob, često susa iščašenjem udružene frakture.
Do pojave iščašenja skočnog zgloba najčešće dolazi prilikom padova i gubitka ravnoteže, pri čemu je stopalo u plantarnoj fleksiji sa uporedom inverzijom, odnosno everzijom.
Iščašenje mogu biti zadnja (najčešći je tip i talus ide pozadi u odnosu na tibiju i ovom prilikom se kida tibiofibularna sindesmoza i javlja se fraktura maleolusa), prednje (talus ide napred u odnosu na tibiju i ovaj tip se javlja kada je stopalo u dorzifleksiji sa delovanjem sile pozadi na potkolenicu), bočni (kada talus ide unutra, ili spolja u odnosu na tibiju) i gornja (kada tibija propada pored talusa – nastaju padanjem i česte su uporede povrede kičmenog stuba, ili kuka).
Statistički podaci pokazuju da se frakture javljaju znatno češće kod iščašenja skočnog zgloba, nego što su odustne. Često su pokidani ligamenti na kojoj strani je iščašenje. Iščašenje ovog zgloba se najčešće vidjaju kod mladih osoba muškog pola, a osobe ženskog pola u posmenopauzi su pod naročitim rizikom za pojavu udruženih preloma.

Kako se manifestuje iščašenje skočnog zgloba?

Simptomi i znaci iščašenja skočnog zgloba su

postojanje blagog, ili očiglednog deformiteta skočnog zgloba
postoji nemogućnost izvodjenja aktivnog, ili pasivnog pokreta skočnog zgloba
često postoji veoma izražen bol
javlja se otok
koža je plavičasto prebojena
kod prednjih iščašenja, stopalo izgleda produženo
kod zadnjih iščašenja, stopalo izglda skraćeno
kod oštećenja neurovaskularnih elemenata koji se nalaze u blizini stopala može doći do ispada motorike, senzibiliteta i ugrožene vitalnosti stopala

Kako se postavlja dijagnoza iščašenja skočnog zgloba?

Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom je najčešće dovoljna za postavljanje dijagnoze iščašenja skočnog zgloba.
Za definitivno postavljanje dijagnoze neophodno je načiniti rendgenski snimak stopala u dve projekcije koji potvrdjuje dijagnozu i evidentira postojanje, ili odsustvo frakture.
Može se načiniti skener (kompjuterizovana tomografija) radi tačne evaluacije stepena udruženih povreda.

Kako se leči iščašenje skočnog zgloba?

Lečenje iščašenja stpola se vodi repozicijom (vraćanjem anatomskog odnosa kostiju) i gipsanom imobilizacijom u vidu čizme sa fizikalnom rehabilitacijom nakon skidanja gipsa
Ukoliko nije moguća zatvorena repozicija, ili postoje udružene frakture i oštećenja neurovaskularnih elemenata potrebno je načiniti hirurško lečenje.
A kada cete moci da se bavite sportom, postepeno nakon 2-3 meseca, aktivno ne pre 6 meseci.

Dr med. Dragan Stojićević
Korisnikov avatar
draganstojicevic
Novi član
Novi član
Kontakt:

Z :D a dodatne informacije stojim na raspolaganju
jesseclmb
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 21, 2011 5:59 pm

Post od jesseclmb »

draganstojicevic napisao:... A kada cete moci da se bavite sportom, postepeno nakon 2-3 meseca, aktivno ne pre 6 meseci.
ovo poslednje je ono sto me je zanimalo, hvala :D dugo niko nije odgovarao na moj post.. juce sam poceo sa fizikalnom ali jos uvek ni h od hodanja :)
Korisnikov avatar
draganstojicevic
Novi član
Novi član
Kontakt:

Mada, uzmite i u obzir da je bavljenje sportom nakon ovih povreda individualno, u zavisnosti od vrste, stepena i težine povrede. Samo polako i bez zurbe.

Dr med. Dragan Stojicevic
Odgovori