Enivejz, pre neke 2 godine, na levom ručnom zglobu sam primetila mali potkožni čvor... Pojavio se tu iz čista mira, i prilično me uznemirio. Kako i ne bi, čovek uvek pomisli na najgore...
No, ubrzo sam skontala o čemu je reč... sinovijalna cista, tj ganglion. E, sad, na savet lekara, sačekala sam nekih mesec dana, nakon čega se cista povukla sama od sebe. Ono što je bilo bitno, to je da me nije bolela, srećom, kao ni da mi pokretljivost zgloba nije bila otežana, s obzirom da je ganglion bio na dorzalnoj strani.
Međutim, vratila se nakon skoro godinu dana, na istom mestu i opet se nakon par nedelja povukla sama od sebe, u potpunosti..
E, sad, tricky part: ponovo se pojavila pre nekih 5 meseci, naravno, na istom mestu... i sudeći po svemu, čini se da je rešena da ostane znatno duže.

Pretresla sam skoro pa ceo internet i medicinske enciklopedije oko toga, i mogu reći da otprilike znam koje su mi opcije... ili da i dalje čekam da prođe sama od sebe, da odem kod lekara koji bi trebalo da obavi aspiraciju iste, ili da je hirurški uklonim...
Gledajući statistiku, najmanji procenat ponovnog pojavljivanja gangliona je nakon hirurškog odstranjivanja.
Da skratim: ganglion me ne boli, zglob je u potpunosti pokretan, iako mi deluje (a možda mi se i samo čini) da osećam neku vrstu bola kada ga iskrenem u levo, no dobro. Poenta je da mi ganglion sam po sebi ne predstavlja neku poteškoću.
Jedini problem je čisto estetske prirode... tokom zadnjih 5 meseci sam se "švercovala" uz poduže rukave, pa i nije bilo toliko primetno, ali sada dolazi leto, a potkožni čvor veličine nekhi 1,5-2 cm u prečniku, i to na dorzalnoj strani i ne deluje baš tako "simpatično".
Ukratko, ako se odlučim na operaciju, šta mogu da očekujem? Procedura ne traje dugo, koliko sam razumela, ali me zanima kako se to konkretno radi u Srbiji? Da li se operiše ambulantno, koja vrsta anestezije se primenjuje (nadam se regionalna

Hvala unapred.