Par pitanja oko gangliona

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 8:14 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Par pitanja oko gangliona

Post od macadamia »

Pre svega, izvinjavam se ako je ovo negde već pomenuto, ali pretragom foruma nisam uspela da pronađem odgovor...

Enivejz, pre neke 2 godine, na levom ručnom zglobu sam primetila mali potkožni čvor... Pojavio se tu iz čista mira, i prilično me uznemirio. Kako i ne bi, čovek uvek pomisli na najgore...

No, ubrzo sam skontala o čemu je reč... sinovijalna cista, tj ganglion. E, sad, na savet lekara, sačekala sam nekih mesec dana, nakon čega se cista povukla sama od sebe. Ono što je bilo bitno, to je da me nije bolela, srećom, kao ni da mi pokretljivost zgloba nije bila otežana, s obzirom da je ganglion bio na dorzalnoj strani.

Međutim, vratila se nakon skoro godinu dana, na istom mestu i opet se nakon par nedelja povukla sama od sebe, u potpunosti..

E, sad, tricky part: ponovo se pojavila pre nekih 5 meseci, naravno, na istom mestu... i sudeći po svemu, čini se da je rešena da ostane znatno duže. :-?

Pretresla sam skoro pa ceo internet i medicinske enciklopedije oko toga, i mogu reći da otprilike znam koje su mi opcije... ili da i dalje čekam da prođe sama od sebe, da odem kod lekara koji bi trebalo da obavi aspiraciju iste, ili da je hirurški uklonim...

Gledajući statistiku, najmanji procenat ponovnog pojavljivanja gangliona je nakon hirurškog odstranjivanja.

Da skratim: ganglion me ne boli, zglob je u potpunosti pokretan, iako mi deluje (a možda mi se i samo čini) da osećam neku vrstu bola kada ga iskrenem u levo, no dobro. Poenta je da mi ganglion sam po sebi ne predstavlja neku poteškoću.

Jedini problem je čisto estetske prirode... tokom zadnjih 5 meseci sam se "švercovala" uz poduže rukave, pa i nije bilo toliko primetno, ali sada dolazi leto, a potkožni čvor veličine nekhi 1,5-2 cm u prečniku, i to na dorzalnoj strani i ne deluje baš tako "simpatično".

Ukratko, ako se odlučim na operaciju, šta mogu da očekujem? Procedura ne traje dugo, koliko sam razumela, ali me zanima kako se to konkretno radi u Srbiji? Da li se operiše ambulantno, koja vrsta anestezije se primenjuje (nadam se regionalna :) ), kao i kolika je dužina oporavka?

Hvala unapred. :wink:
Slika
Never, under any circumstances, take a sleeping pill and a laxative on the same night. :)
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Operacija se radi ambulantno, u lokalnoj ili regionalnoj anesteziji... Konci se skidaju unutar desetak dana (individualno). Sto se tice oporavka, sve normalne aktivnosti ce biti izvidljive vec posle skidanja konaca.
Postoji mogucnost da se situacija ponovi posto u predelu rucnog zgloba ima nekoliko "kanalica" ispunjenih tom tecnoscu.
Bilo bi dobro i da se proveri da li je osnovni uzrok bio neprilagodjena fizicka aktivnost, ili mozda neki reumatski proces.
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član

Post od macadamia »

Hvala puno da brzom odgovoru.

Verujem da uzrok mojih problema leži u činjenici da sam veliki fan ekstremnih sportova, naročito snowboardinga, i, realno gledano, nema sezone da bar jednom ne padnem, a prilikom pada zlgobovi na ruci su ti koji trpe najveće opterećenje. (Zato sam i ove zime, baš zbog gangliona na zlgobu, na levoj ruci nosila dodatno ojačanje ispod rukavice).

Do sada nisam imala preloma (da čuknem u drvo), samo par lakših istegnuća koja su prolazila nakon 5-6 dana.

E, sad, pošto se prva takva "povreda" javila baš pre nešto više od 2 godine, da li je moguće da su svi ovi kasniji galnglioni posledica tog jednog gadnog istegnuća, ili je za to potreban neki kontinuirani proces?

Računam da je ovo prvo, pošto se cista pojavljuje uvek na istom mestu. :-?
Slika
Never, under any circumstances, take a sleeping pill and a laxative on the same night. :)
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Ganglion je sinovijalna reakcija omotaca tetive, peritendineuma. Kada tetiva trpi veliko opterecenje, moze da dodje do pojave ovih glangioncica, koji su 2-3 puta cesci kod zena. Ganglion ce se uvek iznova pojavljivati sve dok njegova "kesa" nije skroz uklonjena. Dovoljno je da ostane malo parce pa da se opet pojavi na istom mestu.
Sama intervencija je potpuno bezazlena, i gotova je u proseku za 30 minuta. Radi se u lokalnoj ili regionalnoj anesteziji kao sto Vam je vec receno, ali cesce u regionalnoj, odnosno u bloku. Ja bih mozda pre preporucio aspiraciju, pa da se vidi koliko ce vremena biti potrebno da se ponovo "napuni", a i mislim da Vam oziljak ovo leto ne bi lepo stajao :) . Najbolje je uraditi intervenciju tokom jeseni, kako bi do proleca oziljak pobeleo i smanjio se.
Sve najbolje.
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član

Post od macadamia »

@miodrage

I ja sam ramišljala da prvo probam aspiracijom, upravo zbog ožiljka, ali u slučaju da se ganglion ponovo pojavi (a sudeći da je ovo treći, sva je prilika da će biti i četvrtog :-? ), i odlučim se za operaciju na jesen, to bi značilo da celu zimu maksimalno štedim zglob, tj ništa od bordanja po Zlatiboru. :(

A i kontam da će ožiljak najbrže da zaraste ako ga blago osunčam tokom proleća. :)

U svakom slučaju, zahvaljujem se puno na stručnim savetima. Tokom sledeće nedelje, otići ću kod doktora, pa da vidimo šta mi je činiti. Iskreno, "navijam" za operaciju, pošto baš i nisam ljubitelj polovičnih rešenja. No, videćemo.

Još jednom, hvala. :wink:
Slika
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa bolje manite jedno bordanje po Zlatiboru i uradite sve kako treba, nego da se pojavi neki drugi ganglion i slicno. Pa da imate nekoliko oziljaka jedan pored drugog. Ni to nije retkost.
Sve najbolje.
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član

Post od macadamia »

Ilustracije radi:

Slika

Slika

Još jednom se zahvaljujem na vremenu koje ste odvojili ne bi li mi izašli u susret sa vašim stručnim sugestijama. :)
Slika
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član

Post od macadamia »

:uzdah:

IT'S BAAAACK. :-?

Ponovo ja i moj, izgleda, nerazdvojni prijatelj na levom zglobu. Poslušala sam vaš savet, bila kod ortopeda, koji me je "preusmerio" kod plastičnog hirurga, koji je obavio aspiraciju.

To se sve desilo pre nekih dve nedelje... nosila sam steznik za zglob narednih 5 dana, istina, ne previše stegnut, tek da spreči neko veće "cimanje" zgloba. Međutim, posle par dana, ganglion je ponovo tu. Tj higrom, kako ga oni nazvaše (to mu dođe isto kao i ganglion, tj sinovijalna cista, zar ne? Definitivno me buni angloamerička i srpska medicinska terminologija :-? ).

Iskreno, znala sam da je verovatnoća da se mali skot vrati velika, to su mi rekli i doktori, ali sam se ipak prilično razočarala... Gledam ga već par dana, definitivno raste. Još uvek je mali i neupadljiv kada zglob nije fleksiran, ali kada se savije, lepo se vidi.

Nadam se da će se tu negde i zaustaviti, tj da neće mnogo porasti. Ili će dobiti "biblijski tretman". Ima da ga spucam Svetim pismom. Osim ako mi ne date neku ideju šta sad da mu radim?

Opet ponavljam, niti me boli, niti mi smeta... i znam da nema garancije da se neće vratiti, ma šta mu ja uradila... ali, da li postoji nešto što mogu barem da radim u kućnoj režiji, da ne cimam lekare opšte prakse za uput i plastične hirurge svakih meseca dana... Računam da aspiraciju mogu da poverim i komšinici (iskusna medicinska sestra)?
Slika
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Aspiracija bez istovremne infiltracije kortikosteroidima je besmislena - bar na osnovu mog skromnog iskustva. Ja tu posle aspiracije kroz istu iglu ubacujem hidrokortizon... I pride, nisam plasticni hirurg :)
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Najvece sanse da se ne vrati imate posle vec pomenute hirurske intervencije kada ce da se uradi njegova kompletna evakuacija. Imacete oziljak velicine oko 2 cm, sudeci po onome na slikama. Aspiraciju moze da obavi i iskusna sestra, ali kao sto je kolega dr ivica rekao ima tu jos, odnosno treba aplikacija kortikosteroida. Ako nemate tegobe, pa sacekajte tu jesen, i onda se izoperisite. Drugo bi bilo da imate bolove, ogranicenu pokretljivost zgloba... ali bez tegoba... pa sacekajte, nije smak sveta.
Sve najbolje.
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član

Post od macadamia »

I meni je bilo čudno što nisu infiltrirani kortikosteriodi, pošto znam da je to neka uobičajena procedura (barem po onome što sam saznala preko interneta), ali su me "na'vatali" na brzaka.. a i bilo mi glupo da sad ja "učim doktore medicini"... :-?

Svakako neću žuriti sa nekim ishitrenim "akcijama". Videću da li će ganglion i dalje rasti. U međuvremenu ga masiram, istina, ne previše jako.

Samo me buni još jedna stvar... skoro svaki relevantniji medicinski sajt ima svoju priču oko "oporavka" nakon aspiracije... neki kažu da zglob treba maximalno štedeti narednih par dana... neki kažu da ga odmah terba "baciti u vatru", tj koristiti ga i jačati ga. Kakva su vaša iskustva sa tim? Da li je recidiviranje gangliona posledica opterećivanja zgloba, što tokom svakodnevnih aktivnosti, što tokom sportsih aktivnosti, ili je to posledica jednog starijeg, žešćeg istegnuća? :-?
Slika
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Ganglion nastaje kao rekacije tetive na neku traumu, i svakim pokretom te tetive on moze da raste. Znachi ganglion predstavlja kesicasto prosirenje omotaca tetive ispunjeno tecnoscu. Nemojte da ga masirate jer mu time jos vishe dajete da raste. Mirovanje je najbolji lek za spontano povlacenje gangliona. Mozete da stavite ruku u gips jedno 10-ak dana, ganglion bi trebalo da se povuce. Opet ponavljam, ako Vam ne smeta, manite ga, pravite se da ne postoji.
Sve najbolje.
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član

Post od macadamia »

Samo jedno pitanje: da li se kod nas praktikuje da se u ganglion, pre same aspiracije ubrizga hijaluronidaza (do 150 jedinica po ml)?

Ovo pitam pošto sam na internetu našla na rezultate ispitivanja ovakvog tretmana, koji su pokazali da se 6 meseci nakon intervencije, ganglion vratio samo u 5% slučajeva.
Slika
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Sve zavisi od lekara do lekara. Mogu da se ubrizgaju i kortkikosteroidi nakon aspiracije, sto isto tako smanjuje verovatnocu ponovnog pojavljivanja. Ali isecanje je najsigurnije resenje. Doduse i najinvazivnije.
Sve najbolje.
Odgovori