1. decembra sam pao sam motocikla,i tom prilikom povredio koleno.U urgentnom centru su napravili rengentski snimak,i dezurni lekar je konstatovao da nema preloma.Predlozio je mirovanje,i kontrola za sedam dana po potrebi.Otprilike sam cuo ono sto sam i zeleo,ali kasnije istog dana otok kolena,i bolovi se povecavaju.Par dana posle odlazim na MR,gde se konstatuje prelom tibije,i jos kojesta.Da ne duzim,evo opisa MR,bio bih zahvalan da mi neko malo pojasni
MR PREGLED DESNOG KOLENA:
Pregled je uradjen u transverzalnoj,koronarnoj,I sagitalnoj ravni sekvencama za T2W,T2W FS,T1W Fs I T1W.
Vidi se avulziona fraktura interkondilarne eminencije tibije sa prisutnom frakturnom pukotinom koja na medijalnom kondilu dopire do korteksa I hrskavice sa vidljivim stepenikom bez vidljive znacajnije depresije artikularne povrsine,dok se stice utisak ocuvanog korteksa na lateralnom kondilu tibije.Oko frakturne pukotine u kostanoj srzi proksimalne metaepifize tibije vide se manje zone edema.Ostale prikazane kostane structure su ocuvanog korteksa ,I urednog SI kostane srzi.
LCM se ne diferencira u visini proksimalnog pripoja,u celini je raslojen,zadebljan sa znacima parcijalne rupture I izrazenim zonama edema u okolnim mekim tkivima sto odgovara intersticijalnoj leziji gradus II.
Ostali tetivno-ligamentalni aparat je ocuvan.
Na zadnjem rogu medijalnog meniskusa se vidi rupture bez vidljive dislokacije fragmenata.
Na lateralnom meniskusu vide se degenerativne promene gradus I.
Intaratikularno I suprapatelarno vidi se veci izliv hemoragicnog sadrazaja.
U mekim tkivima posteriorno iza posteriorne kapsulezgloba vide se zone edema.
MR NALAZ ODGOVARA AVULZIONOJ FRAKTURI INTERKONDILARNE EMINENCIJE TIBIJE SA PREKIDOM KORTEKSA NA MEDIJALNOM KONDILU TIBIJE,PARCIJALNOJ RUPTURI LCA, INTERSTICIJALNOJ LEZIJI LCM GRADUS II,RUPTURI ZADNJEG ROGA MEDIJALNOG MENISKUSA BEZ VIDLJIVE DISLOKACIJE FRAGMENATA,VECEM INTARATIKULARNOM IZLIVU HEMORALGICNOG SADRZAJA DESNOG KOLENA
Pad sa motora,koleno
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
- forrest gump
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 13, 2008 1:46 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
- forrest gump
- Novi član
- Kontakt:
Veljko prvo da se zahvalim na brzom odgovoru.U prvom postu nisam napisao sve,jer sam i onako bio preopsiran.Ortoped mi je prepisao Fraxiparine 0.4,postavljena je longeta koja obuhvata stopalo i ide do polovine butine.Takodje mi je preporucena elevacije noge pod uglom od 45 stepeni,i drzanje leda na kolenu,jer je otok je i dalje prisutan,te nema jos uslova za postavljanje cirkularnog gipsa.Sto se gipsa tice,predlozen je plasticni,koji cu prihvatiti jer ima dosta prednosti u odnosu na "konvencionalni".Takodje mi je receno da cu nositi gips u trajanju do 3 meseca
.Posetio sam kasnije drugog ortopeda koji je misljenja da mi Flaxiparine uopste nije potreban(imam 43 godine ,i mrsav sam
),te da je dovoljan jedan aspirin,ili tako nesto dnevno.Takodje da je jako bitno da vezbam tu nogu(lagano podizanje i spustanje),da se nikako ne oslanjam na stopalo,i vreme nosenja gipsa 3-4 nedelje.Naravno da mi se ovo drugo misljenje vise dopalo!
E sad,posto sam totalni laik sto se medicine tice,nisam pametan da li da nastavim sa injekcijama(predlozeno 1 mesec).Jasno mi je da ce misicno tkivo kvadricepsa da opadne znatno i pored vezbanja,kao i da ce oporavak trajati duze.Naravno svaki savet/predlog je vise nego dobrodosao!

E sad,posto sam totalni laik sto se medicine tice,nisam pametan da li da nastavim sa injekcijama(predlozeno 1 mesec).Jasno mi je da ce misicno tkivo kvadricepsa da opadne znatno i pored vezbanja,kao i da ce oporavak trajati duze.Naravno svaki savet/predlog je vise nego dobrodosao!
When I got tired, I slept. When I got hungry, I ate. When I had to go, you know, I went
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
Sto se tice vezbanja u gipsu, mislim da treba d vezbate, ali je to ipak resor fizijatra i terapeuta, pa se me bih previse upustao u ono sto mi nije struka. Sto se tice Fraxiparina i aspirina, u ovom slucaju im je svrgha identicna - smanjenje rizika od nastajanja tromboembolijske bolesti. Smatra se da je aspirin manje efikasan i po nekim autorima predstavlaj samo "alibi terapiju" (da moze da se kaze da je nesto dato) i rezervisan je samo za manje ozbiljne povrede.
S obzirom da Vi, po nalazu MR, imate nepotpuni prelom potkolene kosti i nepotpuni prekid dva ligamenta, to se bas ne bi moglo nazvati lakim telesnim povredama.
Naravno da se stavovi razlikuju i cak i u krajnje ozbiljnoj svetskoj literaturi postoje neslaganja sta u kojoj situaciji koristiti za prevenciju tromboembolijske bolesti. MOguce je da sam ja previse plasljiv, ali bih za ovakvu kombinaciju povreda ipak radije primenjivao Fraxiparin.
S obzirom da Vi, po nalazu MR, imate nepotpuni prelom potkolene kosti i nepotpuni prekid dva ligamenta, to se bas ne bi moglo nazvati lakim telesnim povredama.
Naravno da se stavovi razlikuju i cak i u krajnje ozbiljnoj svetskoj literaturi postoje neslaganja sta u kojoj situaciji koristiti za prevenciju tromboembolijske bolesti. MOguce je da sam ja previse plasljiv, ali bih za ovakvu kombinaciju povreda ipak radije primenjivao Fraxiparin.
- forrest gump
- Novi član
- Kontakt:
- forrest gump
- Novi član
- Kontakt:
Re: Pad sa motora,koleno
Zashto se kod aplikovanja flaxiparina iz shprica ne istiska vazduh i u koji deo tela ga je najbolje aplikovati??
Pozdrav! imam jedno pitanje u vezi povrede kolena, naime pao sam sa motora i pritom mi je napukla casica, stavili su mi longetu i rekli da dodjem za 3 nedelje na kontolu. Interesuje me da li postoji mogucnost da mi produze noselje longete?
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Da, postoji!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.