osteopenija-molim savet
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
osteopenija-molim savet
pozdrav svima!vec sam ucestvovala u diskusiji na temu ilizarov posto sam isti nosila cetiri meseca na levoj potkolenici zbog visedelnog preloma obe potkolene kosti. prelom je dobro zarastao,nemam neke vece tegobe,bila sam u banji,dosta vezbam,misicni tonus ocuvan itd. -proslo je devet meseci od preloma.naime,s obzirom na tu moju ukupnu situaciju resila sam da proverim gustinu kostiju( ono merenje kad se stavi stopalo u za to predvidjen aparat) i rezultat je T-score : -1.5 i Z-score : -1.3 na sta je apotekarka(merila sam u apoteci) ili doktorka reagovala prilicno zaprepasteno objasnjavajuci mi da je to za moje godine(imam nepunih 35) ne bas sjajan rezultat. na trenutak sam i sama bila sokirana,pogotovo jer sam prilicno aktivna, u dobroj kondiciji,prelom je relativno brzo i dobro zarastao..... e sad,pusac sam,mozda ne uzimam adekvatne namirnice sto se tice ishrane,pitala me da li je neko od roditelja bolovao,jer moze biti genetska predispozicija itd....preporucila mi je D3 kapi-Vigantol - dve kapi ujutro i Kalcilakt tablete da zvacem dve popodne ili uvece(ne znam koliko je to dobro jer sam svojevremeno imala kamen u bubregu i to bas kalcijev-oksalat,mislim da se tako naziva,a nisam skoro ni kontrolisala).zanima me koliko je to opasno (osteopenija)jer pretpostavljam da je to neki preduslov za oboljenje od osteoporoze,da li je moguce da dodje do greske prilikom odredjivanja gustine kostiju i koliko cesto sme ili treba da se meri(da li je stetno) , da li postoje i drugi nacini za utvrdjivanje istog i sve sto je vazno povodom ovoga u bilo kom smislu, stoga molim sve koji znaju nesto u vezi osteopenije i imaju neki savet u vezi mog slucaja da mi pomognu,bila bi jako zahvalna! na kraju krajeva,koliko je ovo ili nije zabrinjavajuce?!,hvala i pozdrav!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Ukoliko je T skor veci od -1,5 (uzmite u obzir da se radi o negativnom broju, ljude to cesto buni), radi se o normalnoj kostanoj gustini. Dakle, vi ste na samoj granici izmedju normalne gustine kosti i osteopenije. O osteopeniji se govori ako je T skor izmedju -1,5 i -2,5, a osteoporoza je kada je T skor manji od -2,5.
Sto se tice merenja kostane gustine, na peti se odredjuje ultrazvukom ili jednom vrstom (uslovno receno) rentgenskog zracenja. Ultrazvuk predstavlja orijentcionu tehniku. Dakle, ukoliko ultrazvucni pregled pokaze da nesto nije u redu, onda se predlaze preciznije ispitivanje (DXA). Svetska zdravstvena organizacija kao "zlatni standard" predlaze DXA kicme.
Sto se tice lecenja, kod blazih oblika smanjenja kostane gustine se preporucuju vezbe, primena kalcijuma i vitamina D (ukoliko je moguce, kroz hranu), kod tezih oblika osteopenije je procedura ista (osim sto se preporucuje dodatni unos kalcijuma i vitamina D putem raznih preparata), a kod klasicne osteoporoze se, sem ovoga, ukljucuje neki od lekova koji sprecavaju razgradnju kosti ili stimulisu stvaranje nove kosti.
Sto se tice merenja kostane gustine, na peti se odredjuje ultrazvukom ili jednom vrstom (uslovno receno) rentgenskog zracenja. Ultrazvuk predstavlja orijentcionu tehniku. Dakle, ukoliko ultrazvucni pregled pokaze da nesto nije u redu, onda se predlaze preciznije ispitivanje (DXA). Svetska zdravstvena organizacija kao "zlatni standard" predlaze DXA kicme.
Sto se tice lecenja, kod blazih oblika smanjenja kostane gustine se preporucuju vezbe, primena kalcijuma i vitamina D (ukoliko je moguce, kroz hranu), kod tezih oblika osteopenije je procedura ista (osim sto se preporucuje dodatni unos kalcijuma i vitamina D putem raznih preparata), a kod klasicne osteoporoze se, sem ovoga, ukljucuje neki od lekova koji sprecavaju razgradnju kosti ili stimulisu stvaranje nove kosti.
Hvala puno na odgovoru.Pokusacu da uradim i to DXA snimanje kako bi bila sigurna da je stvarno osteopenija u pitanju, jer nikako mi nije jasno otkud mi takav rezultat. Sto je interesantno,prelom koji sam imala je bas dobro zarastao,mozda to nema veze jedno s drugim,ja onako logicki zakljucujem,ili je mozda zbog obilnog stvaranja kalusa na mestu preloma doslo do toga.
Pretpostavljam da za to DXA snimanje treba uput i zakazivanje ili moze i privatno,posto sam iz Sapca,nisam bas upucena pa bi molila da mi neko to pojasni i sto se tice vezbi koje se preporucuju, obicne vezbe istezanja ili nesto drugo? Jer ja jos uvek ne mogu da radim neke vezbe opterecenja,zbog preloma,ne mogu da trcim,mada mogu malo,ne znam da li smem i tako. Hvala i pozdrav!
Pretpostavljam da za to DXA snimanje treba uput i zakazivanje ili moze i privatno,posto sam iz Sapca,nisam bas upucena pa bi molila da mi neko to pojasni i sto se tice vezbi koje se preporucuju, obicne vezbe istezanja ili nesto drugo? Jer ja jos uvek ne mogu da radim neke vezbe opterecenja,zbog preloma,ne mogu da trcim,mada mogu malo,ne znam da li smem i tako. Hvala i pozdrav!
Pre dve godine mojoj majci (sada ima 68 godina) je dijagnostikovana osteopenija (na granici sa osteoporozom), prosečan T-skor za L1-L4 bio je -2,4. Sada je -1,7! Dve godine je pila Alendronat (lek iz grupe bisfosfonata) ujutru, na prazan stomak (tako se piju ti lekovi, s punom čašom vode, posle se ne sme piti, jesti, sedeti i saginjati se pola sata, najmanje najbolje čitav sat), i Ideos uveče, uz povremene kontrole kalcijuma i fosfora u krvi (uvek OK) i urinu (uvek ispod donje referentne vrednosti).
Navodim ovo, i kopiram post u još neke teme u kojima se pominje osteoporoza, kao jedno iskustvo koje nekome može biti vredno mada ga možda ne bi trebalo generalizovati. Doktorka koja je propisala ovu terapiju sada je rekla (i sama malo iznenađena) da se Alendronat može obustaviti, uz zadržavanje Ideosa. Pozdrav!
Navodim ovo, i kopiram post u još neke teme u kojima se pominje osteoporoza, kao jedno iskustvo koje nekome može biti vredno mada ga možda ne bi trebalo generalizovati. Doktorka koja je propisala ovu terapiju sada je rekla (i sama malo iznenađena) da se Alendronat može obustaviti, uz zadržavanje Ideosa. Pozdrav!