Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Osteohondroticne promene na kicmi.Bolovi u lumbalnom delu
PostPoslato: Pon Apr 14, 2008 8:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 04, 2007 12:23 pm
Postovi: 9
Ima vec mozda i godinu dana da vucem povredu ledja na kosarci.Svakodnevno imam bolove u donjem delu ledja koji se spusta u zadnju lozu leve noge i povremeno osecam "mrave" u levom stopalu.Isao sam na terapije strujom i ultrazvukom,ali efekta nije bilo.Uradio sam rendgen snimak i nalaz je sledeci-osteohondroticne promene na svim segmentima L kicme,izrazenije na L4,L5 i S1.I.v prostori su odrzani.Molim vas za pomoc posto ne znam sta vise da radim s obzirom da sam terapije strujom radio vec 2 puta po 15 terapija.Mazao sam i neke kreme,ali sve je kratkotrajnog efekta.BOL je svakodnevan i izuzetno naporan.Neki ljudi su mi savetovli i da probam sa namestanjem kicme,ali ne znam da li bih smeo da se upustam u to.Molim za pomoc.Unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 14, 2008 8:46 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Osteohondroza (Osteonekroza, Avaskulne nekroza) znači "koštana smrt". Ovo je grupa bolesti nepoznatog uzroka koja se karakteriše prekidom dotoka krvi u delove gde se odvija mineralizacija kosti odnosno okoštavanje.

Uzrok nastanka ove bolesti je nepoznat.



Klinička slika

Osteohondroza ili osteonekroza se odnosi na proces izazvan poremećajem ili prestankom snabdevanja krvlju osifikacionih centara kosti. Bol je glavni simptom bolesti.

postoji više oblika bolesti:
-Pertesova bolest -u ovom slučaju proces se dešava na glavi butne kosti koja je u bliskom dodiru sa karlicom i čini zglob kuka. To nije često oboljenje, sreće se kod 1od 10000 dece. Kod dečaka u uzrastu između 3. i 12. godine, ova bolest je 4-5 puta češća nego kod devojčica. Najveća učestalost je između 4. i 9. godine.

Kod većine dece hramanje je prvi znak bolesti, praćen jačim ili slabijim bolom u kuku, ponekad i bez bolova. Obično je zahvaćen jedan kuk, ali u 10% slučajeva proces je obostran. Pokretljivost u kuku je ograničena i uglavnom bolna. Prognoza je bolja ako je dete mlađe od 6 godina.

-Oboljenje Ozgud- Šlater -bolest je posledica ponovljenih povreda koje vrši tetiva natkolenog mišića na mestu pripoja za prednju površinu potkolene kosti. Sreće se kod 1% adolescenata, češće kod onih koji se bave sportom.

Bol se pojačava pri aktivnostima kao što su trčanje, skakanje, hod uz i niz stepenice i klečanje. Karakteristična je osetljivost ili bol, ponekad udružen sa otokom na mestu pripoja patelarne tetive (tetive natkolenog mišića koja prelazi preko čašice ) za potkolenu kost-golenjaču.

-Severova bolest –zove se i “kalkanearni apofizitis”. To je osteohondroza na mestu gde se Ahilova tetiva (tetiva mišića zadnje strane potkolenice) pripaja za petnu kost.

To je jedan od najčešćih uzroka bola u peti u pedijatriji. Severova bolest je posledica fizičke sile vučenja i mnogo je češća kod dečaka. Obično počinje između 6. i 10. godine života bolom u predelu pete i ponekad hramanjem nakon fizičke aktivnosti i dužeg hoda.

-Frajbergova bolest - je osteonekroza druge donožne kosti stopala. Njen uzrok je najverovatnije povreda. Ova bolest je retka i većinom se javlja kod devojčica u adolescenciji. Bol se pojačava sa fizičkom aktivnošću. Fizičkim pregledom lekar može da otkrije osetljivost i ponekad otok u predelu glavice druge donožne kosti.

-Šojermanova bolest - ili juvenilna kifoza (okrugla leđa) je osteonekroza prstena između kičmenih pršljenova. Mnogo je češća kod dečaka adolescentnog uzrasta. Većina ove dece ima loše držanje sa ili bez bolova u leđima. Bol zavisi od aktivnosti i u mirovanju obično popušta.


Dijagnoza se potvrđuje vizuelnim metodama. Rendgenski snimak pokazuje redom, najpre rasparčavanje («ostrvca» unutar kosti), spljoštavanje i sklerozu (povećanu gustinu, te kost izgleda belja na snimku). Često se uočava novoformirana kost koja ponovo obnavlja konture kosti.


Promeni doktora, nadji dobrog reumatologa ili fizijatra!


Za kiropratkitu uvek ima vremena mada ti to ne bi ni pomoglo, nema shta kiropraktichar da nameshta kada je upitanju promena na samim kostima!






[/b]

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 14, 2008 9:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 04, 2007 12:23 pm
Postovi: 9
Iskreno ja ne znam sta vise da radim.Bio sam vec kod 2 fizijatra.Trenutno sam kod Borka Vukosava u NS.Sportski doktor.Radi i pri FK Vojvodina.Dao mi je sad posle struja i ultrazvuka da radim vezbe za jacanje misica.Inace sam na fakultetu koji trazi puno sedenja za stolom(crtanja i graficki radovi),a ne smem da sedim dugo.Ako mozete jos neke savete da mi date bio bih vam jako zahvalan.Inace aktivno sam trenirao rukomet dok se nisam povredio,a sad ne smem da uzmem loptu u ruke.Slozicete se sa 24 godine da sedim u kuci i lezim,strasno!!!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 21 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: