Ostecenje meniskusa

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
miki86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 21, 2008 8:28 am

Ostecenje meniskusa

Post od miki86 »

Bio sam na Banjici na pregledu i doktor mi je bez snimanja rekao da je najverovatnije otkunut deo medijalnog meniskusa i da za sada nista ne preduzimamo jer to moze a ne mora da mi predstavlja problem (trenutno normalno hodam ali bez ikakvih jacih napora). Ako bude predstavljalo rekao mi je da sam kandidat za artroskopiju. Interesuje me da li ce operacija biti neophodna, kakav je oporavak i od artroskopije i od operacije i koliko ce mi posle noga biti sposobna za rekreativni sport i neke vece napore?
Hvala unapred...
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Postoji nekoliko testova kojima pri klinickom pregledu ukazuju da li je ostecen meniskus, i da li se radi o spoljasnjem ili unutrasnjem meniskusu.
Ukoliko postoje tegobe (bol, ogranicenje pokreta i slicno), dolazi u obzir operacija (u ovom slucaju, operacija je potrebna, ali ne i neophodna - cepidlacki receno, neophodno je samo ono sto "spasava glavu").
Oporavak posle operacije je individualan, ali vecina pacijenata posle artroskopskog uklanjanja meniskusa moze da se vrati rekreativnom sportu za oko mesec dana.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Izvijavam se zbog dodatnog preciziranja - naravno, sve zavisi od toga sta ko smatra rekreativnim sportom i rekreativnim opterecenjem...
miki86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 21, 2008 8:28 am

Post od miki86 »

Dosta sam se pre povrede bavio sportom i koristio svaku priliku za basket, odbojku, pa i fudbal sa drustvom, pa me je interesovalo da li da se ponovo nadam tome? Hvala mnogo na brzom odgovoru...
Odgovori