Ortopedski ulošci

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Ortopedski ulošci

Post od Cat »

Ovo nije problem, više pitanje...Nosim uloške u cipelama pravljene po meri - nemam nekih problema sa stopalima već sam slučajno bila naišla na neku promociju. Veoma mi prijaju, bukvalno mogu da hodam duplo duže bez umora. Međutim, čitala sam negde da to podupiranje određenih zona stopala samo još više oslabi mišiće stopala i onda je posle problem hodati bez uložaka. Koliko je to tačno?
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Re: Ortopedski ulošci

Post od terapeut »

zavisi od nekoliko faktora,a prvenstveno od toga koliko imate godina.Kod starijih ljudi ulosci su dobrodosli da rasterete svodove stopala,ali se moraju praktikovati i vezbe za jacanje ugrozene muskulature.Kod mladjih ljudi koji nemaju nikakav deformitet ulosci se koriste za dugo hodanje,trcanje i vece napore,ali u svakodnevnom zivotu ne,bas zbog onoga sto ste pomenuli.
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Cat »

Hvala! Još jedno pitanje - znam da je za stopala zdravo da hodamo bosi ali koliko je preporučljivo ići bos ili nositi obuću koja imitira bosonogi hod (nešto poput ovog http://s3.amazonaws.com/VibramFiveFingers/w118-hero.jpg) po neprirodnim podlogama npr. betonskoj stazi?

Inače imam 32 godine i rekreativno se bavim sportom.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Hodanje po betonu nije neki problem ali sve aktivnosti koje ukljucuju trcanje,skakanje,brze izmene polozaja na betonu zahtevaju stabilniju obucu da bi se prvo smanjio rizik od povreda,a drugo postedele zglobne povrsine od prekomernog habanja.

Tako da slobodno mozete koristiti ovu obucu za bilo koje aktivnosti osim opisanih u prethodnom pasusu :lol:
Odgovori