Poštovani,
ne znam da li je neko od lekara sa foruma imao iskustva sa pacijentima kojima je rađena torakotomija ali bi savet dobrorošao. Ne bih da dužim i gnjavim. Pored dosta ozbiljnijih ortopedskih dg, autoimune bolesti zbog koje sam na potentnoj imunosupresivnoj th, pre mesiec i po mi je urađena torakotomija. Rezultat je resekcija od 7 do 11 rebra desno, deo pleure uklonjen, dosta nerava presečeno, deo međurebarnih mišića exscidiran...i katastrofalan bol u celoj desnoj polovini grudnog koša i leđa,desno rame i ruka. Već mi je prešlo u naviku da noću ne spavam jer je nemoguće pronaći položaj. Operator mi je rekao da je to normalna posledica ovakve op. Iskustva drugih pacijenata su manje više slična. Analgetike maksimalno izbegavam upravo zbog brojnih lekova koje moram da pijem. Ono što me zanima jeste da li bi neka od metoda fizialne th bar malo ublažila postojeće tegobe?
Hvala unapred
oporavak nakon torakotomije
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 12:30 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
oporavak nakon torakotomije
što me ne slomi, ojača me
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Bol teshko da bi reshio bilo koji agens sada, ako je rana sveza, jedino magentoterapija, laser ali ipak je najbolje da to sve radite u dogovoru sa hirurgom. Na sledecoj kontroli ili mimo kontrole ga pitajte da li preporuchuje bilo koji vid fizikalne terapije. Ne savetujem samoinicijativna lechenja posle tako ozbiljnih hirurskih intervencija.
Analgetike nema potrebe da izbegavate, tj glupo je izbegavati ih u toj pochetnoj fazi oporavka, ali naravno vasa odluka je samo vasa.
Analgetike nema potrebe da izbegavate, tj glupo je izbegavati ih u toj pochetnoj fazi oporavka, ali naravno vasa odluka je samo vasa.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 12:30 am
Hvala na brzom odgovoru.U svakom slučaju samoinicijativno lečennje ne bih ni počela već u dogovoru sa torakalnim hirurgom i fizijatrom,samo me zanimalo ima li svrhe otpočinjati sa fizikalnom. Dejstvo analgetika je poprilično slabo, uključujući i trodon. Imajući u vidu činjenicu da dnevno pijem 22 tbl.(5 različitih vrsta) odlaganje uzimanja analgetika do granice izdržljivosti mi se čini trenutno najboljim rešenjem, pogotovo što ni oni nisu baš efikasni.
Pozdrav
Pozdrav
što me ne slomi, ojača me