operacija uvucenog grudnog kosa

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
cacaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 7:11 pm

operacija uvucenog grudnog kosa

Post od cacaa »

Moj prijatelj, koji ima 32 godine, ima uvucen grudni kos. Leva strana mu je vise uvucena, a desna po njegovim recima ranije nije bila uvucena, ali poslednjih godina i ona je krenula naglo da se uvlaci. Najvise je uvuceno u gornjem delu, ispod kljucne kosti. To se na izgled sve vise primecuje cak i kad obuce jaknu, a poceo je i da se zali na veliku nelagodnost u tom predelu . Fizicki se lose oseca, ne moze da ide u teretanu(lako dobije upalu misica) i prilicno je neaktivan.
Kada je pre par godina isao kod ortopeda, jedan doktor mu je rekao da mora pod hitno da se operise, a drugi da to nije nista opasno, da treba da pije proteine, ide u teretanu..., i da ne brine zbog devojaka, jer i njega navodno vole iako ima veliki stomak. Takodje rekao mu je i da se krivljenje kostiju zaustavlja posle 25-e godine zivota, jer tad prestaju da rastu. Medjutim od tad njemu je se stanje znacajno pogorsalo i on se brine da ce se to nastaviti i biti sve gore.
Ja sam mu savetovala da se ponovo javi ortopedu i ode na operaciju, ali on ima veliki strah od toga. Ne znam kako i da li treba da ga ubedjujem, posto mi on stalno govori da je to veoma opasna operacija, da ce mu lomiti sve kosti, da se posle toga nikada nece oporaviti i da ce imati bolove do kraja zivota, a plasi se i da ne umre na operaciji. :cry:
Molim vas ako neko zna nesto o tome ili imao neka iskustva da mi odgovori, da li se taj problem resava samo operacijom, ako da kako to izgleda i koliko traje oporavak?
dalton
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 7:05 pm

Post od dalton »

Po onome sto navodite rekao bih da se radi o Pectus excavatum-u.

Pectus excavatum pored kozmetskog može uzrokovati i funkcionalan problem... bolovi, smanjena tolerancija na napor, respiratorni i kardijalni simptomi.

Rutinski se radi operacija po Ravitch-u, gde se seku pripoji rebara za grudnu kost i sama grudna kost, pa se nakon njihove repozicije sve to fiksira šavovima i iglama. Operacija je opsežna, bolna a rezultati diskutabilni.

Od skora se primenjuje takozvana minimalno invazivna NUSS procedura gde se u grudni koš umetne titanijumska šipka koja u periodu od 1,5 do 3 godine ostaje unutra i za to vreme bi trebalo da ispravi grudni koš. Ova procedura se rutinski primenjuje na zapadu, daje višestruko bolje rezultate od Ravitch procedure i kozmetski je prihvatljivija jer nema velikih ožiljaka. Ova operacija je kratkotrajna, ali kao i kod Ravitch-a prvih par dana postoperativno se javlja bol koji se rešavava kontinuiranom infuzijom analgetika i opijata.

Kod nas NUSS nije zaživeo zbog visoke cene titanijumskih šipki i instrumentarijuma potrebnog za njihovo plasiranje.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa kako god, ovo je pre stvar za torakalnog hirurga nego za ortopeda jer po najnovijem stavu WHO (Svetska zdravstvena organizacija) grudni kosh kompletno pripada grudnim hirurzima.
Sve najbolje.
Tamara_bad1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 20, 2008 10:19 pm

Post od Tamara_bad1 »

Ja imam isti problem i meni su lekari u standardnoj drzavnoj bolnici rekli da ce morati da se koriste sipke i srafovi,kako je gospodin ili gospodja(stvarno se izvinjavam,zaboravila sam da pogledam) rekao/rekla na ovom forumu.Medjutim,otisla sam na VMA i oni su mi rekli da je to zastarela metoda i da se operacija vrsi drugacije...Trazili su mi 2.500 hiljade eura i cim budem skupila te pare,idem na operaciju.Reci tvom prijatelju da ide na vma na pregled i sve ce mu oni objasniti,moze cak i slike da vidi od predhodnih pacijenata koji su takodje imali isti problem,da vidi kako izgleda grudni kos nakon operacije...Medjutim,ovo je mac sa dve ostrice jer u slucaju da ima lose drzanje,grudni kos moze nakon operacije ponovo da se uvuce,u slucaju da ima i problem sa drzanjem,kao i ja...Pozdrav i sve najbolje...
vladov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 11:39 pm

Post od vladov »

I ako sam poprilicno upucen u ovu materiju stvarno ne znam koja bi to revulucionarna metoda zamjenila sadasnju Nuss-ovu....Pogotovo da ako se uzme u obzir da Berlin kao najveci centar u Evropi za Pectus deformitete primjenjuje modifikovanu Nuss metodu....Inace Dr Mijovic iz Crne Gore vec 5 godina primjenju Nuss metodu tako da i na Balkanu polako ova metoda zazivljava.....A odgovor bi na postavljenu temu bio da operacija nije opasna po zivot ( pri tome treba uzeti u obzir da i obicna operacija krajnika moze imati smrtni ishod, drugim rijecima uvijek postoji ta opcija bez obzira na vrstu operacije )...Uglavnom jos nisam cuo za slucaj da je neko umro kao posljedica ove operacije....Prijatelj za pocetak treba da ode kod torakalnog hirurga i da se posavjetuje sa njim...Pozdrav
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

ti mu mozehs pomoci samo sako ga shto pre nagovorish da ode hirurgu!

nikakve vezbe i teretane i dizanje tegova mu nece otkloniti strukturalni problem grudnog kosha!

mada, shto ti brinesh ako on sam nece kod dr?

ne mogu da shvatim nikako da se neko plashi da ode da potrazi pomoc!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori