OPERACIJA!
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
OPERACIJA!
Pozdrav,
javljam se iz RS tacnije iz Doboja.
Ako neko bude u mogucnosti da odgovori na moje pitanje, bio bih mu jako zahvalan.
Naime, moja majka (52 godine) je prije 6 mjeseci povrijedila kicmu u kupatilu okliznuvsi se na mokre plocice. Naglo se trznula i osjetila jak bol u srednjem/donjem dijelu kicmenog stuba.Nakon niza pogresnih dijagnoza u Doboju i Banja Luci uradjen je CT i MR (skoro 3 mjeseca poslije povrede). Ti snimci pokazali su da je majka SLOMILA PRSLJEN.
Poslije izvjesnog vremena dobila je odobrenje da ide na pregled na Ortopedsku Kliniku Banjica u Beogradu gdje joj je predlozena operacija na koju je i pristala.
24.04. bice primljena na kliniku gdje ce biti pripremljena i, ako bude sve uredu, do kraja sedmice i operisana.
Dijagnozu na latinskom jeziku post-am u sledecim redovima:
fractura vertebrae L1 am VIII
stenosis canalis spinalis laumbalis
lumbalgia cons.
Preporuka doktora:
indikovanao je operativno lecenje- prednja i zadnja dekompresia i fikcija LH12-L2.
Nadam se da je dobro napisano (doktorski rukopis je malo teze citati).
Moje pitanje je sledece,
o kakvoj operaciji se radi (rizici, predhodna iskustva, oporavak sposobnost za rad i sl), da li je mnogo komplikovan zahvat, da li Vam je poznato da li je neko ranije radio ovaj tip problema, nesto informacija o samoj klinici?
U nadi da necete zanemariti moju zabrinutost zeljno ocekujem odgovore.
Unaprijed se zahvaljujem.
javljam se iz RS tacnije iz Doboja.
Ako neko bude u mogucnosti da odgovori na moje pitanje, bio bih mu jako zahvalan.
Naime, moja majka (52 godine) je prije 6 mjeseci povrijedila kicmu u kupatilu okliznuvsi se na mokre plocice. Naglo se trznula i osjetila jak bol u srednjem/donjem dijelu kicmenog stuba.Nakon niza pogresnih dijagnoza u Doboju i Banja Luci uradjen je CT i MR (skoro 3 mjeseca poslije povrede). Ti snimci pokazali su da je majka SLOMILA PRSLJEN.
Poslije izvjesnog vremena dobila je odobrenje da ide na pregled na Ortopedsku Kliniku Banjica u Beogradu gdje joj je predlozena operacija na koju je i pristala.
24.04. bice primljena na kliniku gdje ce biti pripremljena i, ako bude sve uredu, do kraja sedmice i operisana.
Dijagnozu na latinskom jeziku post-am u sledecim redovima:
fractura vertebrae L1 am VIII
stenosis canalis spinalis laumbalis
lumbalgia cons.
Preporuka doktora:
indikovanao je operativno lecenje- prednja i zadnja dekompresia i fikcija LH12-L2.
Nadam se da je dobro napisano (doktorski rukopis je malo teze citati).
Moje pitanje je sledece,
o kakvoj operaciji se radi (rizici, predhodna iskustva, oporavak sposobnost za rad i sl), da li je mnogo komplikovan zahvat, da li Vam je poznato da li je neko ranije radio ovaj tip problema, nesto informacija o samoj klinici?
U nadi da necete zanemariti moju zabrinutost zeljno ocekujem odgovore.
Unaprijed se zahvaljujem.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
U pitanju je standardna procedura, fiksiraju se 3 prsljena 12. grudni, i prva 2 lumbalna. Znachi jedan iznad i jedan ispod prelomljenog. Nadalje, zbog ulaska kosti u kicmeni kanal i pritiska na kicmenu mozdinu ti ce delovi da se odstane i time se mozdina oslobodi pritiska. Razloga za neku veliku zabrinutost nema, na Banjici se jedan tim ljudi bavi iskljucivo ovom patologijom i imaju dosta iskustva.
Sve najbolje.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:24 pm
Htela bi samo da pitam suprugu mi je konstatovana fraktura l2 prsljena koja stoji vec godinu dana!On se leci na hematologiji od hodgkinsa i ponovljen je nmr i opet stoji ta fraktura nije mi jasno da niko ne preduzima nesto u vezi toga da se leci i interesuje me koliko je to opasno.Dijagnoza je sledeca-M.Hodgkin tip nodularne skleroze cum infiltratio pulmonum bill.et hepatis-rezist.fractura pathologica corp.vert.l2 cum!Naravno znam da je to tumor limfnih zlezda i da je imao metastazebila je infiltracija kicmenih prsljenova yh10,l4,l5 molim vas obajsnite mi on sad ide na transplataciju kostane srzi hvala unapred
Opet cu ponoviti, MNOGO HVALA na ovako korisnim informacijama.miodrage napisao:Licno ne znam coveka, ali znam da je dobar strucnjak. Oporavak traje individualno, razlicit je od osobe do osobe, ali 4-8 nedelja je neki prosek. Od ortopedskih pomagala preporucuje se recimo nosenje midera u pocetku.
Hocu da Vas obavjestim da je majka juce operisana. Zahvat je trajao cak 6h zbog toga sto su prakticno radjene dvije operacije u jednoj anesteziji. Sa prednje strane tj od grudnog kosa (zbog stare povrede trebalo je izvaditi dijelove starog prsljena i ubaciti novi ) i nazad direktno na kicmenom stubu (ucvrscivanje).
Kako mi je doktor rekao, sve je proteklo ok, bez komplikacija. Oni su zadovoljni. Sada je u sok sobi. Ceka se da joj izvade dren pa moze ici na poluintezivnu njegu gdje cu je moci cesce i posjecivati.
Posto je oporavak individualan interesuje me da li se inace bolesnici poslije ovako komplikovanih operativnih zahvata u skorijem vremenu "tjeraju" da se krecu ili je striktno preporuceno mirovanje?
S postovanjem,
Lukic
-
- Aktivan član
- Kontakt:
pajtara] verovatno ste do tancina informisani o Hodgkin limfomu i mislim da nema svrhe da Vam o tome bilo sta pricam. To sto Vas suprug ima patolosku fraktiru drugog lumbalnog prsljena nije dobro, ali nije ni zabrinjavajuce. Neka mu je to najveci problem, bili biste presrecni. Sta da se preuzme povodom toga? bPa nista, jer nista i ne moze da se uradi. Patoloski prelomi nastaju na mestima oslabljene kosti iz nekog razloga, a jedan od njih je tumorska metastaza. Verujte mi da je najpametnije ostaviti sve kako jeste.
ld3d u pocetku iskljucivo ide mirovanje, a kasnije ide mobilizacija. Opet dosta je faktora potrebno da se poklopi: stanje pacijenta, vrsta operacije koja je radjena (neke dozvoljavaju raniju mobilizaciju), stanje preparata (kicme)... Kako lekar odredi toga se treba pridrzavati.
ld3d u pocetku iskljucivo ide mirovanje, a kasnije ide mobilizacija. Opet dosta je faktora potrebno da se poklopi: stanje pacijenta, vrsta operacije koja je radjena (neke dozvoljavaju raniju mobilizaciju), stanje preparata (kicme)... Kako lekar odredi toga se treba pridrzavati.
Sve najbolje.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:24 pm
Doktore javljam vam se ponovo stigao je i treci nalaz magneta koji je u potpunosti isti kao drugi sto znaci da fraktura i dalje postoji ,ali zlezda nema na prsljenovima.Nista opet niko ne govori za to mislim da bar treba da miruje ali moj muz se non stop krece vozi auto podize klinca.Kaze da ne oseca nikakav bol!A ja sam opet zabrinuta i ne znam sta vi mislite kako da se to resi jer sam cula da svakog momenta moze doci do toga da ostaen invalid.Hvala
-
- Aktivan član
- Kontakt:
Cujte, s obzirom na njegovu osnovnu bolest koja je vrlo teska, da ne kazem nesto gore, mislim da je najbolje pustiti ga da radi sta god zeli, i sto mu ne predstavlja problem. Kao lekar, uvek cu da predlozim kvalitet iznad kvantiteta. Koji mu je smisao zivota ispod staklenog zvona? Da sam na njegovom mestu verujte mi da bih postupao isto kao i on.
Sve najbolje.
ld3d u pocetku iskljucivo ide mirovanje, a kasnije ide mobilizacija. Opet dosta je faktora potrebno da se poklopi: stanje pacijenta, vrsta operacije koja je radjena (neke dozvoljavaju raniju mobilizaciju), stanje preparata (kicme)... Kako lekar odredi toga se treba pridrzavati.[/quote]
Postovanje doktore,
ponovo Vam se javljam sa jednim problemom (nadam se da mi necete zamjeriti)
Naime, kao sto sam i ranije napisao, majka je operisana, pustena iz bolnice (prije dvije sedmice) kod kuce je i polako se oporavlja.
Za sada joj je receno da samo pomalo hoda, do prvih znkova umora i bola, sto i postuje. Inace je disciplinovan bolesnik.
Problem je sledeci:
Oziljak na ledjima duz kicme dobro je zarastao. No zadnjih cetiri dana na istom oziljku se pojavila (napravila) rupica na kojoj je nekad bila krasta.
Sada iz te rupice precnika manje od pola centimetra, curi blago zelenkasta, ponekad i prozirna tecnost. Prilikom blagog pritiska na taj dio ne osjeca bol. Ne radi se o gnoju ni o sukrvici kako kazu na dobojskoj hirurgiji. Plase se da je u pitanju LIHVOR!? (ako sam dobro napisao)
Kontrola na Banjici joj je zakazana za dvije sedmice.
Interesuje me:
Da li je ova vrsta procesa donekle normalna kod ovakvih operativnih zahvata?
Kakva je to tecnost, zasto se javlja curenje inace??
Ako se radi o lihvoru, koliko je to opasno, da li ce curenje prestati samo od sebe ili je potreban opet neki mali zahvat (korekcija)???
Da li smijemo cekati dvije sedmice za kontrolu, sta nam preporucujete da radimo povodom ovog??
Majka i ja smo pomalo uznemireni radi problema koji se javio ali nadamo se najboljem jer ipak je najteze proslo.
U nadi da ce te uvaziti nasu zabrinutost zeljno iscekujemo Vas odgovor.
Srdacan pozdrav,
LUKIC
Postovanje doktore,
Naime, kao sto sam i ranije napisao, majka je operisana, pustena iz bolnice (prije dvije sedmice) kod kuce je i polako se oporavlja.
Za sada joj je receno da samo pomalo hoda, do prvih znkova umora i bola, sto i postuje. Inace je disciplinovan bolesnik.
Problem je sledeci:
Oziljak na ledjima duz kicme dobro je zarastao. No zadnjih cetiri dana na istom oziljku se pojavila (napravila) rupica na kojoj je nekad bila krasta.
Sada iz te rupice precnika manje od pola centimetra, curi blago zelenkasta, ponekad i prozirna tecnost. Prilikom blagog pritiska na taj dio ne osjeca bol. Ne radi se o gnoju ni o sukrvici kako kazu na dobojskoj hirurgiji. Plase se da je u pitanju LIHVOR!? (ako sam dobro napisao)
Interesuje me:
Ako se radi o lihvoru, koliko je to opasno, da li ce curenje prestati samo od sebe ili je potreban opet neki mali zahvat (korekcija)???
Da li smijemo cekati dvije sedmice za kontrolu, sta nam preporucujete da radimo povodom ovog??
Majka i ja smo pomalo uznemireni radi problema koji se javio ali nadamo se najboljem jer ipak je najteze proslo.
Srdacan pozdrav,
LUKIC
ld3d u pocetku iskljucivo ide mirovanje, a kasnije ide mobilizacija. Opet dosta je faktora potrebno da se poklopi: stanje pacijenta, vrsta operacije koja je radjena (neke dozvoljavaju raniju mobilizaciju), stanje preparata (kicme)... Kako lekar odredi toga se treba pridrzavati.[/quote]
Postovanje doktore,
Problem je sledeci:
Interesuje me:
Srdacan pozdrav,
LUKIC
Postovanje doktore,
Problem je sledeci:
Interesuje me:
Srdacan pozdrav,
LUKIC
-
- Aktivan član
- Kontakt:
pa ne bih rekao da je likvor, jer likvor je bezbojan, a da jeste to bi bilo stanje najvise hitnosti. Drugo, da ne daj Boze, zaista postoji ta komunikacija, Vasa majka bi vec bila sigurno u komi (u najboljem slucaju). Infekcija bi se prosirila brzinom munje. Tako da mislim da to nema veze sa likvorom.
Nazalost, ni ovo sto jeste nije ni najmanje dobro, jer ocito da postoji neka reakcija, a koja se vrlo lako moze prosiriti, i odatle buknuti, i da ishod bude fatalan.
Najhitnije se javite lekaru, i ako mozete, pravac Banjica, jer po ovome sto ste vi opisali, u pitanju je neka tinjajuca infekcija (meni na to lichi). Nisam video, pa ne mogu 200% da tvrdim, ali po opisu... to je to.
Nazalost, ni ovo sto jeste nije ni najmanje dobro, jer ocito da postoji neka reakcija, a koja se vrlo lako moze prosiriti, i odatle buknuti, i da ishod bude fatalan.
Najhitnije se javite lekaru, i ako mozete, pravac Banjica, jer po ovome sto ste vi opisali, u pitanju je neka tinjajuca infekcija (meni na to lichi). Nisam video, pa ne mogu 200% da tvrdim, ali po opisu... to je to.
Sve najbolje.
Obzirom na to da je procedura prijema pacijenata na Banjicu koji se tretiraju kao strani drzavljani (sto je u nasem slucaju) iskljucivo po terminima kada koji doktor radi u intervencijama, i to Jesic radi petkom, da li je kasno da se ceka do petka?miodrage napisao:pa ne bih rekao da je likvor, jer likvor je bezbojan, a da jeste to bi bilo stanje najvise hitnosti. Drugo, da ne daj Boze, zaista postoji ta komunikacija, Vasa majka bi vec bila sigurno u komi (u najboljem slucaju). Infekcija bi se prosirila brzinom munje. Tako da mislim da to nema veze sa likvorom.
Srecom, primjetili smo da je tecnosti sve manje.
Sta mislite da Vam posaljem digitalnu fotofrafiju (sa visokom rezolucijom) oziljka i nastalog problema na private message ili mail da pogledate kako to izgleda???
Unaprijed zahvalan,
Lukic