Zdravo,
pre 5 dana sam na skijanju imala povredu kolena, tacnije pokidala sam prednje ukrstene i medijalno lateralne ligamente, trenutno nosim one sipke sa cicak trakom umesto gipsa i cekam da prodje 6 nedelja kako bi krenula na fizikalnu terapiju, a posle toga me ceka operacija. Ono sto me zanima jeste koliko dugo traje oporavak i da li sve ovo moze da ostavi dugotrajne posledice, jer su me uplasili pricama kako postoje slucajevi gde ljudi imaju trajno ostecenje i ostatak zivota "sepaju" . I drugo pitanje je da li je normalno da me boli zadnja strana lista kao da imam grceve u tom predelu noge, i zbog cega?
Unapred hvala.
Operacija ligamenata
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Oporavak posle operacije je individualna stvar. Mnogo zavisi od opsteg stanja pacijenta, primenjenih mera fizikalne terapije i planiranih zivotnih aktivnosti posle operacije. Na zalost, cak i kad se sve ovo zna, nije moguce reci odredjenom pacijentu da ce njegov oporavak trajati, recimo sest nedelja ili dva meseca. Jednostavno, neki se ljudi oporavljaju brze, a neki sporije.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jun 11, 2008 3:13 pm
Zdravo, trenirao sam kosarku 4 godine i zbog povrede kolena ne treniram vec 2 godine. Tacnije vec 3-4 puta mi je ''izletalo'' koleno. Posle drugog puta sam radio MR i utvrdjeno mi je ostecenje prednjih ukrstenih ligamenata i meniskusa tacnije lezije. I receno mi je da mogu da nastavim da treniram uz prethodno jacanje kvadricepsa sto sam ja i radio ali bi mi se ista povreda vracala tj doslo bi do ponovnog ''izletanja'' kolena. Posle 4 puta poceli su novi simptomi koji se do tada nisu javljali. Koleno mi jednostavno zablokira i imao sam ogranicene pokrete i onda s u mi rekli da je to zbog meniskusa i uradili su mi artroskopiju meniskusa pre 3 meseca i uspesno se oporavljam i nemam vise tegobe zbog toga medjutim javlja mi se bol gde su prednji ukrsteni ligamenti i receno mi je da idem u teretanu i da pocnem malo sportom da se bavim pa ako tegobe budu nastavljene da mi se uradi rekonstrukcija prednjih ukrs. lig. Ja ne planiram da nastavim sa aktivnim bavljenjem kosarkom,osim rekreativno tu mislim i na teretanu,trcanje itd. Ali samo u cilju zdravog zivota jer je tesko bez sporta. Hteo bih da vas pitam da li je potrebno upustati se u takvu operaciju s obzirom na njenu tezinu i tok oporavka.
EVO TACNE DIJAGNOZE KADA SU MI RADILI ARTROSKOPIJU: Laesio menisci lateralis genus sin. Laesio ACL genus sin. Inveterata
OPERACIJA: Meniscectomia partialis laterlais genus sin. Arthroscopica
Test kolena u anesteziji: Lachmann+,TPF+,LPS+
Intraoperativno se utvrdi lezija zadnjeg roga lateralnog meniskusa levog kolena po tipu ''bucket handle'' i kompletna stara lezija prednje ukrstene veze. Izvrsi se parcijalna lateralna meniscectomia. Nalaz na ostalim strukturama uredan.
Unapred hvala
EVO TACNE DIJAGNOZE KADA SU MI RADILI ARTROSKOPIJU: Laesio menisci lateralis genus sin. Laesio ACL genus sin. Inveterata
OPERACIJA: Meniscectomia partialis laterlais genus sin. Arthroscopica
Test kolena u anesteziji: Lachmann+,TPF+,LPS+
Intraoperativno se utvrdi lezija zadnjeg roga lateralnog meniskusa levog kolena po tipu ''bucket handle'' i kompletna stara lezija prednje ukrstene veze. Izvrsi se parcijalna lateralna meniscectomia. Nalaz na ostalim strukturama uredan.
Unapred hvala
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Feb 03, 2009 11:09 pm
Hvala sima na iscrpnim odgovorima!
Ne bi da smaram, ali zanima me koliko je normalno da me noga i sada prilicno boli kada skinem imobilizator(langetu)? Nosim ga vec 3 nedelje, za dve nedelje bi trebalo ga skinem i nije mi bas najjasnije kako cu ja to da hodam sa ovakvom nogom? Jer ideja prof.Milankova, koji me vodi, bila je da kada skinemo langetu, da ja nogu ojacam, a tamo negde posle dosta vremena da uradim i tu operaciju. Sada mi se svi ti moji misici u nozi cine prilicno nefunkcionalno, i nije mi svejedno ni kad hodam sa langetom, kako li cu tek bez nje?
Ne bi da smaram, ali zanima me koliko je normalno da me noga i sada prilicno boli kada skinem imobilizator(langetu)? Nosim ga vec 3 nedelje, za dve nedelje bi trebalo ga skinem i nije mi bas najjasnije kako cu ja to da hodam sa ovakvom nogom? Jer ideja prof.Milankova, koji me vodi, bila je da kada skinemo langetu, da ja nogu ojacam, a tamo negde posle dosta vremena da uradim i tu operaciju. Sada mi se svi ti moji misici u nozi cine prilicno nefunkcionalno, i nije mi svejedno ni kad hodam sa langetom, kako li cu tek bez nje?