Operacija kralježnice i oštećenje živaca

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Sandra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 19, 2002 1:00 am

Operacija kralježnice i oštećenje živaca

Post od Sandra »

Prošle sam godine operirana zbog protruzije diska l4-l5 s desnostranom lumbishijalgijom. Danas sam bila na EMG-u koji je pokazao teže kronično radikularno oštećenje L4, L5 i S1 desno, te umjereno L5 lijevo i L3 desno. Može li mi, molim vas, netko protumačiti ovaj nalaz EMG-a, odnosno znači li to da ću možda morati ponovno na operaciju? Može li se to riješiti samo vježbama? Unaprijed hvala na odgovoru.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Ako je ostecenje hronicno (dugotrajno), male su sanse da ce samo vezbama moci stanje da se popravi. Sto se tice naredne operacije, mislim da treba upotrediti EMG pre operacije sa skorasnjim i videti postoji li kakvo pogorsanje.
acomegas
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Dec 10, 2007 1:36 pm

Post od acomegas »

EMG pokazuje ostecenje i provodljivost nerava a ne ostecenje diskova. Bitne su tvoje tegobe danas i mozes li da ih trpis,a na MR snimku se vidi u kakvom su stanju tvoji diskovi.
Sandra
Novi član
Novi član

Post od Sandra »

Puno, puno Vam hvala na odgovorima. Ja se relativno dobro nosim sa svim tim tegobama. Svaki dan vježbam, puno hodam a povremeno vozim i bicikl. Noga ne boli, samo zateže i povremeno šepam. Također, ako sjedim duže od sat i pol (jednom mi se desilo da sam bila u kinu i nisam se mogla prošetati), stopalo mi je skroz bilo otkazalo. "Vratila" sam ga vježbanjem. Uglavnom, tvrdoglava sam k'o magarac :D , i sve rješavam vježbama. Kralježnica me povremeno boli u torokalnom i vratnom dijelu, a tamo gdje sam operirana (L4-L5), samo kad sam po cijeli dan na nogama.
acomegas
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Dec 10, 2007 1:36 pm

Post od acomegas »

Nista te ne kosta da uradis novi MR i vidis u cemu je problem. Ako ti neko od iskusnih neurohirurga predlozi poerativno lijecenje nemoj da se plasis.
Znam da se tesko odluciti na ponovnu operaciju kad znas kako to ide ali vjeruj mi ja ne bih vise dana trpio taj strašni bol noge koji sam imao.
Meni je rađena jedna velika operacija u trajanju od 11h i poslije te operacije sam kao preporođen.
Sandra
Novi član
Novi član

Post od Sandra »

acomegas napisao:Nista te ne kosta da uradis novi MR i vidis u cemu je problem. Ako ti neko od iskusnih neurohirurga predlozi poerativno lijecenje nemoj da se plasis.
Znam da se tesko odluciti na ponovnu operaciju kad znas kako to ide ali vjeruj mi ja ne bih vise dana trpio taj strašni bol noge koji sam imao.
Meni je rađena jedna velika operacija u trajanju od 11h i poslije te operacije sam kao preporođen.
Drago mi je da ti je napokon dobro, jako dobro znam što znači bol u nozi i kralježnici. Ja sam na nesreću još i alergičar na lijekove, pa tada nisam mogla uzimati ništa osim kortikosteroida, koji znaju imati gadne nuspojave. Ne preostaje mi ništa drugo nego na ponovne preglede, a tako sam već umorna od svega toga. U svakom slučaju, hvala na savjetu.
Odgovori