OPERACIJA KOLENA
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
OPERACIJA KOLENA
Već sam ranije pisala na ovom forumu o svom problemu-luksacija patela obostrano, više levo...
Pre par nedelja posetila sam privatnu bolnicu u Beogradu, pregledao me je ortoped sa ortopedske klinike i rekao mi je sledeće:
1. Što se tiče skočnih zglobova, potrebna je stalna fizikalna terapija
2. Rano je za operaciju kuka
3. Koleno može da se operiše, i više mi neće iskakati čašica, ali ostaju degenerativne promene na kolenu.
Rekao mi je da dobro razmislim o toj operaciji, jer je oporavak dug.
Zbog tog problema sa kolenom već nekoliko godina imam i psihičke probleme-agrofobija, posttraumatski sindrom i sl.
Šta da radim?
Želim da se operišem. Nemam šta da izgubim, mogu samo da dobijem...bolji i kvalitetniji život.
Pre par nedelja posetila sam privatnu bolnicu u Beogradu, pregledao me je ortoped sa ortopedske klinike i rekao mi je sledeće:
1. Što se tiče skočnih zglobova, potrebna je stalna fizikalna terapija
2. Rano je za operaciju kuka
3. Koleno može da se operiše, i više mi neće iskakati čašica, ali ostaju degenerativne promene na kolenu.
Zbog tog problema sa kolenom već nekoliko godina imam i psihičke probleme-agrofobija, posttraumatski sindrom i sl.
Šta da radim?
Želim da se operišem. Nemam šta da izgubim, mogu samo da dobijem...bolji i kvalitetniji život.
Rado, pregledao sam Vaše poruke i u njima vidim dva problema: Prvi je problem sa nestabilnošću čašice usled nepodudaranja zglobnih površina i slabijih ligamenata - to može da se reši operacijom, mada ne tako naivnom.
Drugi problem je po meni mnogo značajniji, a to je propadanje hrskavice na više zglobova, koje osećate kroz veoma jake bolove.
Da li Vam je neko rekao uzrok tih promana i da li ste koristili neke preparate za obnovu hrskavice?
Drugi problem je po meni mnogo značajniji, a to je propadanje hrskavice na više zglobova, koje osećate kroz veoma jake bolove.
Da li Vam je neko rekao uzrok tih promana i da li ste koristili neke preparate za obnovu hrskavice?
Evo mene, posle dužeg vremena. Nakon pregleda u privatnim klinikama odlučila sam da odem na VMA.
Tamo mi je data sledeća dijagnoza:
Luxatio patelae bil.habitualis
i vršena je priprema za operaciju:
Indikovana artroskopski riliz obe čašice.
Operacija zbog tehničkih razloga ( Kongres anesteziologa ) nije obavljena, ali sam se danas ponovo čula sa mojim lekarom i rekao je da ću najverovatnije biti ponovo primljena tokom ove nedelje...sada imaju povećan obim posla, a moju operaciju smatraju za rutinsku.
Rečeno mi je da ću nakon operacije moći odmah da hodam uz pomoć štaka, da ću kod kuće ležati jedno vreme, a zatim moram najmanje 21 dan da radim fizikalnu terapiju.
Što se tiče degenerativnih promena, rečeno mi je da su oni posledica iskakanja čašica, ali da će laserski biti očišćene te promene, i da mi čašice više neće iskakati.
Od lekova pijem Glukozamin sulfat 500 3 puta dnevno.
Obavljena su sva snimanja i potrebne predoperativne analize, i sada samo čekam prijem u bolnicu.
Da ne zaboravim, rečeno mi je da ću tamo ostati samo 2-3 dana, najviše 4 - dok se ne skinu drenovi sa oba kolena.
Da li da strpljivo čekam, i da li je ovo rešenje mojih dugogodišnjih problema sa " iskakanjem čašice"?
Koliko traje ova operacija-sat, dva ili....
Hvala unapred na odgovorima.
Operacija zbog tehničkih razloga ( Kongres anesteziologa ) nije obavljena, ali sam se danas ponovo čula sa mojim lekarom i rekao je da ću najverovatnije biti ponovo primljena tokom ove nedelje...sada imaju povećan obim posla, a moju operaciju smatraju za rutinsku.
Rečeno mi je da ću nakon operacije moći odmah da hodam uz pomoć štaka, da ću kod kuće ležati jedno vreme, a zatim moram najmanje 21 dan da radim fizikalnu terapiju.
Što se tiče degenerativnih promena, rečeno mi je da su oni posledica iskakanja čašica, ali da će laserski biti očišćene te promene, i da mi čašice više neće iskakati.
Obavljena su sva snimanja i potrebne predoperativne analize, i sada samo čekam prijem u bolnicu.
Da ne zaboravim, rečeno mi je da ću tamo ostati samo 2-3 dana, najviše 4 - dok se ne skinu drenovi sa oba kolena.
Da li da strpljivo čekam, i da li je ovo rešenje mojih dugogodišnjih problema sa " iskakanjem čašice"?
Evo mene, posle dužeg vremena. Nakon pregleda u privatnim klinikama odlučila sam da odem na VMA.
Operisala sam oba kolena 16.11.2007. Moj lekar mi je rekao da je operacija trajala oko sat vremena, jer su mu pomagala još dva ortopeda.
Dobro sam podnela opštu anesteziju, i sutradan sam otpuštena iz bolnice na kućno lečenje, sa zavojima na oba kolena-naravno.
Kontrola je 23.11.
Od lekova pijem: Ciprocinal na 12 sati po jednu tabletu i Cardiopirin 100 mg jednu tabletu dnevno.
Nemam bolove, jedino teže ustajem iz kreveta ili sa stolice, a hodam uz pomoć štaka.
Mirujem, tj. više ležim.
Toliko za sada, hvala svima koji prate ovu temu.
Dobro sam podnela opštu anesteziju, i sutradan sam otpuštena iz bolnice na kućno lečenje, sa zavojima na oba kolena-naravno.
Kontrola je 23.11.
Od lekova pijem: Ciprocinal na 12 sati po jednu tabletu i Cardiopirin 100 mg jednu tabletu dnevno.
Nemam bolove, jedino teže ustajem iz kreveta ili sa stolice, a hodam uz pomoć štaka.
Mirujem, tj. više ležim.
Toliko za sada, hvala svima koji prate ovu temu.
U petak sam bila na kontroli, i moj lekar, dr.Luković-sa VMA je veoma zadovoljan.
Po kući hodam bez štaka, još uvek mi je problem sa ustajanjem, otoci su još uvek veliki, ali radim dve male vežbe koje mi je dr. pokazao na kontroli, kao pripremu za pravu fizikalnu terapiju.
Imam dva pitanja:
1. Da li smem da stavljam hladne obloge na otečena mesta?
2. Da li treba da pijem Hemoral forte tablete za skidanje otoka?
Po kući hodam bez štaka, još uvek mi je problem sa ustajanjem, otoci su još uvek veliki, ali radim dve male vežbe koje mi je dr. pokazao na kontroli, kao pripremu za pravu fizikalnu terapiju.
Imam dva pitanja:
1. Da li smem da stavljam hladne obloge na otečena mesta?
2. Da li treba da pijem Hemoral forte tablete za skidanje otoka?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Chymoral forte toliko dana posle operacije moze da dovede samo do malog smanjenja otoka, pa mislim da se ne isplati da ga uzimate za minimalno poboljsanje. Otok moze biti i posledica operativne traume, a moze da nastane i zbog slabosti misica izazvane neaktivnoscu posle operacije. Ako je ovo drugo uzrok, samo ga jacanje misica moze eliminisati
Srećna Nova 2008- svim adminima, učesnicima i gostima ovog foruma!
Osećam ovih dana strašne bolove u kolenima, kolena su još otečena, ali manje nego pre.
Fizioterapeut kaže da dobro napredujem, ali ja taj napredak još ne osećam.
Još uvek osećam bolove kada duže stojim ili kada ujutru ustajem.
Da li su normalne reakcije posle operacije?
Osećam ovih dana strašne bolove u kolenima, kolena su još otečena, ali manje nego pre.
Fizioterapeut kaže da dobro napredujem, ali ja taj napredak još ne osećam.
Još uvek osećam bolove kada duže stojim ili kada ujutru ustajem.
Da li su normalne reakcije posle operacije?

Ja već odavno ne pijem taj lek, pijem samo Diklofenak duo za bolove..Omega napisao:Ovde se krije uzrok Vaših bolova:
Ne mogu da verujem da se na VMA i dan danas posle operacije oštećene hrskavice daje ovaj ubica hrskavice!!Radabg napisao: Od lekova pijem: Ciprocinal na 12 sati po jednu tabletu
Kakva ironija života!!
I pijem arto aktiv - ruski lek za poboljšanje hrskavice.
Re: OPERACIJA KOLENA
Dobar danRadabg napisao:Već sam ranije pisala na ovom forumu o svom problemu-luksacija patela obostrano, više levo...
Koleno može da se operiše, i više mi neće iskakati čašica, ali ostaju degenerativne promene na kolenu.
Šta da radim?
Želim da se operišem. Nemam šta da izgubim, mogu samo da dobijem...bolji i kvalitetniji život. [/b]
Ja sam nov na forumu i zeleo bi prvo sve da vas pozdravim.
Naime imam slicnih problema sa kolenima kao i uvazena autor teme
(Rada) i meni "iskacu" casice kolena od malena tacnije od 12-te godine desno, a levo od 14-te. I to je bilo ucestalo dok sam bio mladji, s'vremenom, postalo je sve redje i redje. Medjutim ja i dalje sa svojih 27 godina imam problema, pogotovo zimi...
"Pa ovo bi trebalo da bude resenje Vasih problema. Sama procedura traje oko 45 minuta" - ovo je napisao uvazeni gosp. doktor.
Pitanje za doktora, ako se i odlucim za operaciju znate cega se najvise plasim? Sta ce se ne daj boze desiti ako i posle operativnog zahvata casica opet iskoci? Da li bi u tom slucaju koleno opet trebalo operisati ili...
Mozda vam se pitanje cini pomalo "plitkim" ali verujte ko ima ovih problema samo on zna o kakvoj muci je ovde rec.
Unapred zahvalan na odgovoru.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 7:07 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
ja imam problema samo sa jednim kolenom, ali je ono ispalo i vise nego dovoljno puta za operaciju. ja ne bih (uzasno se plasim) ali da li mi iko moze reci koliko traje oporavak i koliko je naporan (tj koliko boli)? pokusavam da jacam misic te noge i to je sve... vec sam se pomirila da ne mogu da trcim i skacem... ni ne treba mi...