Operacija ili terapija, pomoc oko citanja MR nalaza

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
wallacebgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 17, 2008 3:48 pm

Operacija ili terapija, pomoc oko citanja MR nalaza

Post od wallacebgd »

Radio sam MRI levog ramena, dobio rezultate ali ortoped kod koga bih trebao da idem na pregled je na odmoru, dolazi za nekih 20-ak dana a mene ubi nervoza :) Ja cu ovde napisati MR Nalaz pa ako neko to razume i hoce da mi objasni, bio bih mu veoma zahvalan.

Pregled je uradjen u aksijalnoj, sagitalnoj i koronarnoj ravni u T2w, T2w FS i T1w relaksacionim vremenima bez primene kontrastnog sredstva.

Akromion je ocuvanog kontinuiteta korteksa, viseg intenziteta signala u T2w i T2w FS diferencijalno dijagnosticki odgovara posttraumatskom edemu. U posteriornom aspektu glave humerusa u nivou pripoja m. infraspinatus-a, vidi se subhondralno nekoliko manjih cisti velicine do 8 mm (homogeno visokog intenziteta signala u T2w i T2w FS, niskog u T1w). Ostale prikazane kostane strukture su ocuvanog kontinuiteta korteksa, urednog intenziteta signala kostane srzi u svim prikazanim relaksacionim vremenima.
Tetiva duge glave bicepsa je ocuvanog kontinuiteta, urednog intenziteta signala sa manjom kolicinom slobodne tecnosti uz tetivu u sklopu peritendinitusa. Ostali ligamentno - tetivni aparat je uobicajenih morfoloskih i MR tkivnih karakteristika.
Ostale prikazane mekotkivne strukture su urednog, uobicajenog intenziteta MR signala.
Vidi se manji izliv u glenohumeralnom zglobu.

Zakljucak:

MR nalaz levog ramena odgovara intramedularnom posttraumatskom edemu u akromionu i cistama u glavi humerusa, peritendinitisu duge glave bicepsa i manjem intraartikularnom izlivu u glenohumeralnom zglobu.

Znaci, ako bi neko bio ljubazan da mi ovo desifruje :roll:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Niste napisali kako je doshlo po povrede...i kada!

Verovatno je bila u pitanju neka trauma, pad ili jak udarac u levo rame odozgo, poshto je otok nastao u akromionu, akromion je deo lopatice koji uchestvuje u formiranju zgloba ramena, to je ona kvrzica koju mozemo lako napipati kod mrshavih ljudi.

lepo se vidi ovde.

http://www.bicyclespecialtiesonline.com/Acromion.JPG

Sto se tiche nalaza, eventualno punkcija sadrzaja koji je stvorio taj izliv u glenohumeralnom zglobu ako se sadrzaj vec nije sam resorbovao.

Mora se utvrditi kakve su ciste u pitanju, kog porekla, od kod tkiva i ne bi bilo loshe i njih se reshiti sada da ne bi posle pravile probleme, smanjivale obim pokreta i stvarale bolove.

Ne bi bilo loshe da skenirate i postavite snimak pa da vidimo kako to izgleda!

Peritendinitis duge glave bicepsa je takodje posledica traume, do peritendinitisa dolazi kada se povreda desi u polozaju koji gornji pripoj ovog mishica predje granicu svoje elastichnosti i svojom tetivom povuche i deo periosta kosti na kojoj je pripojen. To ce se lako sanirati uz fizikalnu terapiju pa i kineziterapiju.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
wallacebgd
Novi član
Novi član

Post od wallacebgd »

Pao sam na levo rame dok sam igrao kosarku. Skocio sam za loptu i dok sam bio u vazduhu neko mi je "pokupio" noge i pao sam direktno na rame. To je bilo pre par godina, imao sam problema sa ramenom ali sam bio ubedjen da je rame u redu. Pre par meseci sam obnovio povredu, noseci plinsku bocu iz kola. Bukvalno, uhvatio sam je levom rukom dok je padala i osetio sam kao da mi je nesto puklo u ramenu. Ortoped sa Klinickog mi je dao uput za MRI, cekao sam 2 meseca na snimanje i sad kad sam to zavrsio moram da cekam njega da se vrati sa odmora. Potrudicu se da okacim snimke vec veceras. Hvala vam
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Da li ste imali ikakve terapije tada kada ste povredjeni i koje sve i za koliko vremena ste se oporavili?

Vrlo verovatno da su mikrotraume ostale unutar mishica tetiva i zgloba u vidu tih cisti i da su sada pokazale svoje najgore lice.

Strpite se do odlaska kod doktora.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
wallacebgd
Novi član
Novi član

Post od wallacebgd »

Nisam isao na terapije uopste, trebalo mi je sigurno par meseci da se oporavim ali me je sa vremena na vreme rame bolelo pri odredjenim pokretima. Zadnjih 6 meseci (od kada sam se povredio noseci bocu) bol je bio sve veci, desavalo se da ne mogu ni pantalone da zakopcam sa tom rukom niti da spavam na njoj. U mom domu zdravlja su mi prepisali neku terapiju ali sam uzeo uput, otisao na Klinicki, poslali me na snimanje i sad cekam. Samo na Klinickom cekam vec skoro 3 meseca, nisam imao para da odem kod privatnika, sta da radim.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Kakva greshka shto niste imali terapije kad je povreda bila sveza, eto sada posledica.

Nishta, odmaranje i shtedite tu ruku i rame dok ne odete kod dr, nadjite dobrog doktora i samo strpljivo!
Odgovori