17-ogodisnjak

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

17-ogodisnjak

Post od Mrs_Parker »

Ima već neko vreme kako sam primetila da moj sin od 17 godina ne može da dotakne prstima pod u savijenom stanju a da mu kolena ostanu nesavijena (šake mu dosegnu do pola podkolenica), čak i izbegava takve položaje... npr. uvek se obuva i izuva sedeći. Mislila sam da je nedovoljno razgiban i da će se to vremenom rešiti. Danas primetim da je pri dohvatanju papira sa poda malo izgubio ravnotežu i ako je, koliko sam sa leđa mogla videti, savio malo kolena. To me je zabrinulo pa smo isprobali par stvari i ostala sam šokirana kada sam videla da on ne može lepo da čučne. Njegov pokušaj se završava u nekom polu-čučnju u kojem uz napor održava ravnotežu a butine su mu skoro horizontalne. Uz povećan napor može da smanji ugao između butina i listova ali nedovoljno da bi se dodirnuli. Ne može da izdrži dugo i kaže da ga oko kolena boli u tom položaju.
Da li je to normalno za njegov uzrast?

On je momak lepe i skladne građe, dugih nogu. Visine je oko 187 cm. Bavio se mnogim sportovima, mada se nije mnogo na jednom zadržavao, max 2 godine. Trenirao je mačevanje, košarku, aikido, tenis, i par meseci kik-boks. Od početka novembra ne trenira ništa jer ima povišenu temperaturu nepoznatok uzroka.

Kao mali dečak, zbog učestalog puzanja imo je malu deformaciju nogu na x, tj nije mogao da sastavi stopala bez malog preklopa kolena. To smo regulisali upotrebom šina, posle ortopedskih cipela, a posle niskim biciklom za jačanje butnih mišića. Sa 14 godina, zbog naglog rasta imao je bolove ispod kolena, ortoped nam je objasnio da je to zbog tetiva, tako da se štedeo dok bolovi nisu prošli. To su bili svi problemi do sada. Kičma je u redu.
Da li je ovo za brigu ili je samo rezultat rasta koji još ne staje?
Odgovori