Postovani, bolujem od Hemofilije A, oko 20-ak godina, na kolenima, koja su moj glavni problem posle visegodisnjih trauma, desile su se degenerativne promene, prosle sedmice sam izvrsio CT oba kolena sad treba da cekam 2 meseca da bih dosao na red kod fizioterapeuta da mi ocita taj nalaz, ali dok cekam sam odlucio da nalaz postavim ovde i zamolim nekog od fizioterapeuta da mi pokusa pojasniti ovo sto cu napisati jer to sam dobio posle CT, nazalost ne mogu da postavim slike ali mislim da ce i ovo biti dovoljno da mi neko pojasni neke stvari.
Unapred zahvalan
Aleksandar
Nalaz:
“Uocavaju se uznapredovane promjene na oba zgloba koljena, znatno izrazenije desno, koje se manifestuju iregularnom subhondralnom sklerozom, te formiranjem multiplih subhondralnih cista dominantno u anteromedijalnom aspektu plato tibij sa desne strane gde najveca subhondralna cista ima maksimalni dijametar 2.5 cm.
Zglobni prostori obostrano u potpunosti redukovani sa znakovima pocetnog uvecanja epifiza.
Obostrano, dominantno sa desne strane se uocava izmjenjen oblik donjeg pola patele koji je kvadratne forme, a u isto vreme se uocava i formiranje manjih pseudocisticnih promjena dijametara 1 cm u desnoj pateli.Obostrano se uocava manja kolicina interartikularnog izliva koji pokazuje nesto gusce vrijednosti, moguce zbog hemoragicne komponente
Moze li mi sad neko reci kakve su ciste u pitanju i koliko je veliko ostecenje mojih kolena?
Ocitavanje nalaza CT
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 01, 2007 1:14 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
-
- Novi član
-
- Stalni član
- Kontakt:
Metode lecenja su iste kao i kod ostalih ljudi. Dakle, lekovi, fizikalna terapija ili operacije. Znam da postoje ogranicenja vezana za samu hemofiliju (tj. izbegavaju se lekovi koji mogu da provociraju krvarenje), a operacije dolaze u obzir uz saradnju sa transfuziologom i hematologom (zbog nadoknade faktora koagulacije), ali detalje ne znam posto su ljudi sa hemofilijom dosta retki u ortopedskoj praksi pa se za svakoga ponaosob podsecamo kakav je tacno protokol.
-
- Novi član
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 2:28 pm
hemofilična artropatija
Poštovani verujem da vam ne treba nikakvo tumačenje od strane terapeuta, većč ortopeda, budući da nalaz koji ste naveli uz podatak da bolujete unazad 20-ak godina od hemofilije odgovara hemofiličnoj artropatiji kolena.
Malo mi je čudno zašto na CT kolena, obično je i prost rtg kolena dovoljan da se vidi obim promena kod artropatija.
Niste rekli koliko imate godina, što može da bude od značaja za odluku o terapiji, normalno pored stanja na kolenima.
Niste ni rekli kakve vi tegobe imate, ponekad subjektivne tegobe kod artropatija ne koreliraju sa rtg nalazom ( tj. i opsežne promene na snimku ponekad ne dovode subjektivnih smetnji ) što je često i uzrokom kasnog javljanja pacijenata ortopedu kad promene prilično uznapreduju.
Što se tretmana tiče najvažnije je da imate korektnu supstitucionu terapiju koja će sprečiti krvarenja i dalju progresiju bolesti.
A trenutno stanje i vaše godine će opredeliti ortopeda vam preporuči eventualnu korektivnu osteotomiju ili ugradnju proteze kolena.
Do tada na vama je da vežbama i kretanjem koliko vam to tegobe dozvoljavaju sprečite kontrakturu kolena i atrofije mišića.
A ukoliko je procena da vam je operacija neophodna, kod hemofilije je ponekad najvažnije da u bolnici u kojoj će vas operisati imaju dobre transfuziologe i hematologe.
KAd su u pitanju operacije kod pacijenata sa hemofilijom stavovi se često razlikuju od kuće do kuće( što kažem da bih sprečio komentare) iako su relativno retke danas je nekakav trend da se ukoliko uslovi dozvoljavaju kad su kolena u pitanju u istom aktu rade oba kolena.
Nadam se da sam vam pomogao. Ako vas još šta interesuje slobodno pitajte, jer koliko vidim retki su na forumu ljudi kojim objektivno i treba kakav savet
Malo mi je čudno zašto na CT kolena, obično je i prost rtg kolena dovoljan da se vidi obim promena kod artropatija.
Niste rekli koliko imate godina, što može da bude od značaja za odluku o terapiji, normalno pored stanja na kolenima.
Niste ni rekli kakve vi tegobe imate, ponekad subjektivne tegobe kod artropatija ne koreliraju sa rtg nalazom ( tj. i opsežne promene na snimku ponekad ne dovode subjektivnih smetnji ) što je često i uzrokom kasnog javljanja pacijenata ortopedu kad promene prilično uznapreduju.
Što se tretmana tiče najvažnije je da imate korektnu supstitucionu terapiju koja će sprečiti krvarenja i dalju progresiju bolesti.
A trenutno stanje i vaše godine će opredeliti ortopeda vam preporuči eventualnu korektivnu osteotomiju ili ugradnju proteze kolena.
Do tada na vama je da vežbama i kretanjem koliko vam to tegobe dozvoljavaju sprečite kontrakturu kolena i atrofije mišića.
A ukoliko je procena da vam je operacija neophodna, kod hemofilije je ponekad najvažnije da u bolnici u kojoj će vas operisati imaju dobre transfuziologe i hematologe.
KAd su u pitanju operacije kod pacijenata sa hemofilijom stavovi se često razlikuju od kuće do kuće( što kažem da bih sprečio komentare) iako su relativno retke danas je nekakav trend da se ukoliko uslovi dozvoljavaju kad su kolena u pitanju u istom aktu rade oba kolena.
Nadam se da sam vam pomogao. Ako vas još šta interesuje slobodno pitajte, jer koliko vidim retki su na forumu ljudi kojim objektivno i treba kakav savet
-
- Novi član
Hvala vam na ovako opeseznom odgovoru.
Imam 24 godine, krecem se koliko god mogu vise (sto znaci oko 5 KM nekad i vise dnevno)
I meni je u prvi mah bilo cudno da je zahtevan CT ali dobro uradio sam to.
Ja nemam bas neke tegobe, recimo da me boli prilikom savijanja desnog kolena, ali se krecem, i osetno hramljem na desnu nogu, sto bih jako voleo da odsrtranim.Inace zadnji fizikalni tretman sam obavio pre 2 godine.
Proslog oktobra mi je pregledao kolena jedan holandski fizijatar i rekao da mi je desni zglob takozvani "bajonet", ja ne znam sta to znaci
Moj hematolog je rekao da mi u Republici Srpskoj nemamo "kvalitetnog" ortopeda-hirurga koji bi mi uradio eventualnu operaciju,verujem da je to znacilo da operacije ljudi sa hemofiljom nisu radjene,a da budem iskren ni ja ne bih da budem prvi, tako da ako bih radio operaciju radio bih je u Srbiji.
Zanima me da li je to radjeno u Srbiji, negde kod vas, i kako su se pacijenti osecali posle toga?Naravno ako imate informacije.
Imam 24 godine, krecem se koliko god mogu vise (sto znaci oko 5 KM nekad i vise dnevno)
I meni je u prvi mah bilo cudno da je zahtevan CT ali dobro uradio sam to.
Ja nemam bas neke tegobe, recimo da me boli prilikom savijanja desnog kolena, ali se krecem, i osetno hramljem na desnu nogu, sto bih jako voleo da odsrtranim.Inace zadnji fizikalni tretman sam obavio pre 2 godine.
Proslog oktobra mi je pregledao kolena jedan holandski fizijatar i rekao da mi je desni zglob takozvani "bajonet", ja ne znam sta to znaci

Moj hematolog je rekao da mi u Republici Srpskoj nemamo "kvalitetnog" ortopeda-hirurga koji bi mi uradio eventualnu operaciju,verujem da je to znacilo da operacije ljudi sa hemofiljom nisu radjene,a da budem iskren ni ja ne bih da budem prvi, tako da ako bih radio operaciju radio bih je u Srbiji.
Zanima me da li je to radjeno u Srbiji, negde kod vas, i kako su se pacijenti osecali posle toga?Naravno ako imate informacije.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Sto se tice ortopedskih operacija kod obolelih od hemofilije, na "Banjici" je operisano mozda desetak ljudi koliko je meni u secanju i to je uvek zahtevalo intenzivno angazovanje transfuziologa i hematologa. S obzirom da posle operacije mozda i glavni problem predstavlja pravilno doziranje derivata krvi, mislim da bi bilo najbolje, ukoliko se ispostavi da Vam je operacija potrebna, da se to uradi u nekoj ustanovi koja pod istim krovom ima i ortopediju, i hematologiju, i sluzbu transfuzije (npr. VMA).
-
- Novi član
-
- Stalni član
- Kontakt: