neko je lud doktor ili ja

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
newnow
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 28, 2014 8:33 am

neko je lud doktor ili ja

Post od newnow »

slomljen skocni zglob. dupli prelom. zeznuta povreda. operacija. 8 srafova. 6 nedelja mirovanje.. jedva izdrzano. :)
na 3 nedelji konci skinuti..snimak odlican, bice dozvoljen oslonac
6 nedelja i zadnja. snimak opet ok. malo otoka ima..kaze doctor dozvoljava se oslonac 50% na povredjenu nogu. i mazi fastum gel, dodji za dve nedelje i to je to. ja ga gledam belo ;) misleci pisace mi fizikalnu terapiju, ne znam sta je oslonac 50 posto..stopalo trenutno je dobilo oblik stopala..al nemam kontrolu neku nad njim a list na nozi potpuno atrofiran. kako ja da znam sta je 50 posto oslonca na nogu, jer kad je spustim ne osecam nista, sem nekih zmaraka...? ako ima neko slicno iskustvo nek podeli ili da neki savet! hvala!
i da - kako taj fastum utice posle preloma ? i jel ga preporucuje neko!
dr Mladen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 01, 2014 5:45 pm

Re: neko je lud doktor ili ja

Post od dr Mladen »

Postovani, kada doktor kaze 50 posto oslonca na nogu to znaci da pola svoje tezine oslonite na tu nogu. To je trebao fizioterapeut da Vam pokaze. Uzme se obicna vaga za merenje tezine i zgazite na nju sa operisanom nogom dok kazaljka ne pokaze polovinu vase telesne tezine, npr. 80kg tezina, znaci 40 kg na vagi, ponovite to po 10 puta u tri serije i onda pocnite tako da se oslanjate i hodate po ravnom dok ne usavrsite hod, fastum gel nije nesto bitan u vase oporavku, vec da i dalje prilikom sedenja i odmora drzite podignutu nogu iznad nivoa srca. Ako Vam trebaju jos neki odgovori pitajte.
Pozdrav
newnow
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 28, 2014 8:33 am

Re: neko je lud doktor ili ja

Post od newnow »

:) Hvala, dr.Mladene , na odgovoru .pretpostavljam ja da je to u teoriji mnogo lakse, ali ja nit sam video fizijatra, nit fizioterapeuta..iz tog razloga sam mislio da ce mi fizikalna terapija biti odmah prepisana posle 6-to nedeljnog mirovanja i samim tim uz strucnu pomoc i nadzor pribliziti i nacin oslonca i dalju terapiju , ovako sam prepusten sam sebi. a ne bih da zeznem opet nogu nekim pogresnim svojim korakom. :(
isto tako pun sam tih srafova i konstantni strah mi se javlja od oslonca. a nisam plasljiv al me taj strah zabrinjava..
danas se malo oslanjao parcijalno na petu , osetio sam i kontrakcije lista :) to me obradovalo. na prste ne mogu jel mi deluju krivo i oteceno pomalo mada to je od otoka.
zatim na spoljni deo stopala sam probao uz petu da produzim oslonac ..i spustio taban i prste i nekako mi sve to deluje kao neravno da stoji. :( pokusao sam iz sedeceg polozaja noga mi u x ide kad se oslonim celim stopalom , naravno pritisak oslonca je izuzetno mali..
u stopalu tj. tabanu imam osecaj jednog sloja otoka poput vazdusnog djona koji prolazi kroz celo stopalo. prsti su mi isto i dalje oteceni..peta puna zmaraka.. zanima me da li da pokusavam i dalje sa blagim osloncima iz sedeceg ili mozda stojeceg polozaja ili da probavam na neki nacin prvo da maksimalno skinem otok, jer mi ta neravnomernost oslonca mozda pravi otok tabana i prstiju. i sta je najbolje za skidanje otoka? Hvala
Odgovori