Napukli ligamenti u predelu skocnog zgloba

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
chokoladica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jun 24, 2006 6:19 pm

Napukli ligamenti u predelu skocnog zgloba

Post od chokoladica »

Moja suprug je pre par dana na kosarci povredio ligamente na nozi u predelu skocnog zgloba. Odmah je noga natekla na tom mestu.
Bili smo kod dr. i stavio mu je gips, dao mu neke tablete da pije i rekao za tri dana na kontrolu.
Na snimku se vidi da su na 4 mesta napukli ligamenti, noga je sada modra i malo nateknuta.
Da li je ispravno sto mu je stavljen gips na nogu,s obzirom da su kosti u redu, nema preloma.Zar ne bi trebalo na to mesto da se stavljaju hladne obloge umesto tog gipsa.

Hvala!
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Sto se tice gipsa, sasvim je u redu da se gipsana imobilizacija stavlja kod povrede zglobova, cak i ako su samo ligamenti osteceni. Imobilizacija se stavlja da bi se zglob naterao da miruje i time se omogucava da ligamenti zarastu i da se otok brze povuce.
Jedino mi nije jasno sto spominjete da se na snimku vidi da su ligamenti napukli na cetiri mesta. Naime, na rentgenskom snimku se ligamenti ne vide.
chokoladica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jun 24, 2006 6:19 pm

Post od chokoladica »

Doktor je rekao da su napukli ligamenti, onda stvarno ni ja ne znam na osnovu cega je on mogao da zakljuci da su samo ligamenti u pitanju, nije radio UVZ.

Ovako, na snimku u predelu risa na nozi postoje kao cetiri napuknuca, ne duboka, a na snimku na kome je noga snimana sa strane vidi se na tom delu nesto udubljeno, ne znam kako bih objasnila. :-? Sta je onda to.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Mozda normalan prostor izmedju kostiju? Bilo bi najbolje da "okacite" snimak da bismo mogli da ga pogledamo.
Odgovori