"namestanje" kicme kod "narodnog" lekara ili kiroprakticara

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Alpha247
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 31, 2013 1:34 pm

"namestanje" kicme kod "narodnog" lekara ili kiroprakticara

Post od Alpha247 »

Koliko je bezbedno namestanje kicme kod nekog kiroprakticara, posto je pre nekoliko meseci ista naglo pocela da me boli. Pretpostavljam da se to desilo nakon nekog nezgodnog pokreta.

Pouzdano znam da su se neki ljudi potpuno izlecili od slicnih problema sa kicmom kod "narodnih" lekara i da se ta povreda nikada nije vratila a komoli pojacala. Medjutim nisam siguran u to koliko je cela stvar bezbedna.

Takodje ima dosta ljudi koje boli kicma, a koji ne uspevaju da se izlece. Ali pretpostavljam da ljudi koji ne mogu da se izlece kod nekog "narodnog" lekara imaju problem ne sa dislociranim prsljenovima, vec sa propalom hrskavicom npr gde "narodni" lekar ne moze pomoci.
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Re: "namestanje" kicme kod "narodnog" lekara ili kiroprakticara

Post od Dejanbg »

Manipulativne tehnike mogu mnogo pomoći... ALI!
Jako je bitno kakav je taj koji namešta, i kakav je pacijent!
Ko to radi mora imati znanje za to, a sem toga, zavisi koji problem pacijent ima, u nekim slučajevima može da nastane katastrofa,i zato bi trebalo prvo znati s kojim se problemom ide... U praksi nije tako već ljudi često idu prvo na nameštanje, ja do sada nisam čuo da je neko imao probleme ali...
Korisnikov avatar
RehabFizio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Nov 28, 2013 8:42 pm

Post od RehabFizio »

Odlična tema!

Moram prvo da naglasim da je pravilno reći "hiropraktika" (od eng. "chiropractic"), isto kao što se kaže "hirurgija" ili "hemija" (eng. "chirurgy"; "chemistry"); mada naše komšije Hrvati kažu "kirurgija", "kemija".
Ono što razlikuje narodnog nameštača kostiju od zdravstvenog radnika koji se time bavi je ta što nam medicinsko obrazovanje omogućava da znamo šta se NE SME u terapiji, šta se OČEKUJE i KAKO DELUJE terapija.
Hrskavica se ne može obnoviti ukoliko nije otkriven do danas neki lek za koji ja neznam. Hiropraktikom se može smanjiti kontakt zglobnih površina, kao i rasterećenje okolnog vezivnog i mišićnog tkiva, čime nestaje ili se smanjuje bol, i povećava se obim pokreta. To sad sve zvuči nestvarno, ali ako uzmemo u obzir da se ova vrsta medicine izučava na fakultetima u Americi više od jednog veka, sve zvuči malo realnije.
Na internetu se može naći gomila informacija u vezi toga, ali ako vas mrzi da tražite ili da prevodite sa engleskog pratite moj blog:
http://hiropraktika-osteopatija.blogspot.com
Alpha247
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 31, 2013 1:34 pm

Post od Alpha247 »

Dobro, ali da li kod nas postoje lekari (pretpostavljam fizijatri) koji su certifikovani za to.

Da ja imam i neke probleme sa hrskavicom, ali pretpostavljam da je problem u pomeranju. Ipak slazem se da u ovom slucaju moze da se desi da dodje do dodatnog ostecenja hrskavice, ali pretpostavljam da ce svejedno doci do ostecenja iste ako prsljenovi ostanu u losem stanju.

Ako neko zna neka preporuci kiroprakticara.
Korisnikov avatar
RehabFizio
Aktivan član
Aktivan član

Post od RehabFizio »

Alpha247,

Kod nas postoje i lekari - fizijatri (kao i lekari drugih specijalnosti) koji su sertifikovani za bavljenje hiropraktikom.
Korisnikov avatar
RehabFizio
Aktivan član
Aktivan član

Post od RehabFizio »

Alpha247,

Inače, ja sam hiropraktičar, tj član sam Srpske asocijacije za hiropraktiku, posedujem 2 sertifikata asocijacije u vezi dijagnostike i terapije hiropraktikom. Nisam lekar, strukovni fizioterapeut sam i samim tim sam kompetentan stručnjak za manuelno tretiranje bolesti i povreda neuromišićnoskeletnog sistema. Ukoliko imate neka detaljnija pitanja uvezi terapije, pošaljite mi privatnu poruku.

Srdačan pozdrav!
Cally
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 12, 2013 10:01 am

Post od Cally »

Ja mogu reci da sam prezadovoljna kiropraktikom. Imala sam veliki problem sa donjim delom ledja,bol,ukocenost,trnjenje jedne noge,kao i sa kocenjem vrata. Najveci problem sam imala posle dugog sedenja i dugog stajanja,generalno posle velikog umora.Pretrazivala sam internet,i odlucila se za jednu ordinaciju u Beogradu. Bila sam vrlo skepticna u pocetku,jer sam pokusala da se lecim sa fizikalnom terapijom,lekovima,vezbama koje su mi pokazali u Domu zdravlja,ali mi nista nije pomagalo,sve je imalo trenutni efekat.
Odlucila sam se za kiropraktiku,jer sam shvatila da moram da resim uzrok. Ocekivala sam tretman od deset minuta,ali sam ostala dosta dugo. :D Jako mi je prijala REKLAMA,cela kicma mi je bila sabijena,i posle toga sam se osetila neverovatno lagano i rastereceno. Ali to nije bio kraj. Obucili su me istezanjima i vezbama kojima odrzavam svoje stanje. Ja se sada fenomenalno osecam. Evo sada se vec mesec dana pridrzavam svega,i mogu slobodno da kazem,da su mi svi problemi nestali. Svakome bi preporucilau tu ordinaciju. Ne samo sto su mi resili problem,nego su mi i objasnili mnoge stvari. Pomogli su mi da razumem zasto mi se sve to desilo. Ovo je njihov sajt www.REKLAMA-beograd.co.rs/index.html
Srcacno ih preporucujem,i hvala im! :D
kiroprakticar
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 09, 2013 9:06 pm

Post od kiroprakticar »

Poslednja izmena od kiroprakticar u Sub Dec 21, 2013 3:33 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
kiroprakticar
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 09, 2013 9:06 pm

Post od kiroprakticar »

REKLAMA beograd co rs
Odgovori