Nalaz MR pregleda-molim za pomoc laiku

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
zlatkovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 16, 2007 6:02 pm

Nalaz MR pregleda-molim za pomoc laiku

Post od zlatkovic »

Izvinjavam se sto mozda trazim pomoc u vezi teme koja se vec spominjala, ali i nakon sto sam procitala slicne teme na forumu i dalje mi (verovatno zato sto sam totalni laik) nalaz koji sam dobila, nista nije jasan.

"1. MALA CIRKULARNA PROTRUZIJA L5-S1 IV DISKA, BEZ ZNACAJNOG KOMPRESIVNOG EFEKTA - UMERENA STENOZA CENTRALNOG KANALA (9mm), DELIMICNI DISKO-RADIKULARNI KONFLIKT SA LEVIM S1 RADIKSOM, AKTUELNO BEZ KOMPRESIJE;
AMORFNA MEKOTKIVNA PROMENA U PARAVERTEBRALNOJ ZONI NA LEVOJ STRANI ODGOVORA KOMPONENTI VECE SEKVENSTRIRANE LATERALNE EKSTRUZIJE, SA KOMPROMITACIJOM LEVOG L5 RADIKSA/GANGLIONA (PARCIJALNO I L4) -simptomatska lezija.
2. MALA CIRKULARNA CENTRALNA PROTRUZIJA L4-5 IV DISKA, SA UMERENOM STENOZOM CENTRALNOG KANALA (9mm); DELIMICNI DISKO-RADIKULARNI KONTAKT SA DESNIM L5 RADIKSOM.
3. BULGING DISKOPATIJA L3-4, BEZ SPINALNE STENOZE."

Molim Vas da li mi mozete ukratko nasim jezikom objasniti o cemu se ovde radi, i koliko ima razloga za brigu? Inace imam 40 godina, i "sedeci" posao (10-ak sati dnevno).

Unapred Vam se zahvaljujem na pomoci.
Ekonomista :(
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Razloga za neku veliku zabrinutost trenutno nema, radi se prolapsu diska izmedju dva kicmena prsljena, konkretno L5-S1 i L4-L5. Ovo stvara kompresiju na kicmene zivce u tom nivou i zato vi imate tegobe koje imate. Terapija je fizikalni tretman, zastitni polozaji... U ekstremnim slucajevima, ide operacija.
Sve najbolje.
zlatkovic
Novi član
Novi član

Hvala na brzom odgovoru!

Post od zlatkovic »

Zahvaljujem Vam se na brzom odgovoru.

Vec sam zapocela sa fizikalnom terapijom (pre nego sto sam bila na MR), doduse tek tri tretmana (vezbe, magneti i struja).

Da li na moj problem utice "sedeci" posao? Da li ima jos nesto sto je u mojoj moci da doprinesem da se stvari ne pogorsaju?
Da li se uopste u takvim slucajevima ocekuje vremenom pogorsanje...

Da li je ovo u domenu neurologije ili ortopedije?
Hvala Vam puno. Vas odogovor mi puno znaci, jer cu doktora koji me poslao na snimanje videti tek za nekoliko dana.

Srdacan pozdrav.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Sedeci posao naravno utice na pogorsanje, ali nece Vam biti gore od danas do sutra, u pitanju su meseci, i godine, a pogorsanje se svakako ocekuje, ovo je ipak hronicni degenerativni proces, i kicma nam sa godinama propada. Sta mozete da ucinite? Da sprovodite vezbe redovno, i u kucnim uslovima, i na poslu, po 5 minuta svaki sat, i primeticete boljitak. Da smanjite telesnu tezinu, jer sto ste laksi, kicma ce to bolje da podnosi. I da, ovo je vishe u domenu neurologa nego ortopeda. Ako dodje ne daj Boze, do nekog neuroloskog deficita, onda odmah postaje stvar neurohirurga.
Sve najbolje.
zlatkovic
Novi član
Novi član

Mnogo ste me pojasnili situaciju

Post od zlatkovic »

Izvinjavam se sto Vam oduzimam jos malo vremena.

Sta znace "zastitini polozaji" i da li postoji neka brosura sa pozeljnim vezbama - da bi ih uporedila sa onim koje su mi propisali na fizikalnoj terapiji (jer mi se cini da tamo svi rade iste vezbe...)

Da li bi po Vama, prema nalazu MR moja dijagnoza bila Isijalgija ili Discus hernija?

Hvala jos jednom i svako dobro.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Po MRI nalazu dijagnoza je discus hernia. Na fizikalnoj terapiji ucite te zastitne polozaje.
Sve najbolje.
Odgovori