Mortonov neurom

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
sanjica980
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 6:27 pm

Mortonov neurom

Post od sanjica980 »

da li neko zna sta je ovo,zasto se stvara,kako se leci i gde se leci?
Hvala :D
tatijana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Apr 24, 2005 9:06 pm

Re: Mortonov neurom

Post od tatijana »

sanjica980 napisao:da li neko zna sta je ovo,zasto se stvara,kako se leci i gde se leci?
Hvala :D
Evo ovde odgovora:

Ako često nosite potpetice više od šest centimetara, pravite stalni pritisak na donji deo leđa, što vremenom može da izazove i ozbiljne deformitete kičme. Kao posledica nošenja visokih potpetica može da se javi i takozvani Mortonov neuron.

Zadebljanje na živcu koji je smešten između trećeg i četvrtog nožnog prsta, a prolazi ispod ligamenta koji spaja dve kosti na stopalu. Zadebljanje se razvija kao odgovor na iritaciju, traumu ili veliki pritisak, a najčešći simptomi su bol i pečenje s prednje i donje strane stopala
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Nije vezano iskljucivo za visoke potpetice nego za opterecenje na odredjene segmente tela.

Npr. imala sam pacijenta koji je aktivno trenirao mali fudbal na betonskoj podlozi i on je takodje imao ovaj problem.Pozz
sanjica980
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 6:27 pm

Post od sanjica980 »

terapeut napisao:Nije vezano iskljucivo za visoke potpetice nego za opterecenje na odredjene segmente tela.

Npr. imala sam pacijenta koji je aktivno trenirao mali fudbal na betonskoj podlozi i on je takodje imao ovaj problem.Pozz
kazete "imali ste pacijenta",kako je on to izlecio?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Mortonov neurinom je kao sto je napisano zadebljanje nerva u predelu izmedju III i IV MTP (metatarzofalangealnog) zgloba stopala, ali nije neobina i druga lokalizacija (izmedju drugih MTP zglobova). Javlja se usled hronicne presije na to mesto.
Lecenje je dvojako: operativno i konzervativno.
Operativnim putem se zadebljanje i taj deo nerva jednostavno odstrane, i tim se ukloni mogucnost iritacije, i same tegobe prestaju. Konzervativno lecenje, podrazumeva nosenje narocitih ulozaka (postoje specijalni ulosci za Mortonov neurinom). Ovo ume da da dobre rezultate ako promena nije uznepredovala te se nakon prestanka iritacije povuce. Nosenje ravne, komforne, mekane obuce se podrazumeva.
Sve najbolje.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

sanjica980 napisao:
kazete "imali ste pacijenta",kako je on to izlecio?
Konzervativnim pristupom,elektroprocedure,mobilizacija,kineziotejping i pomenuti ulosci.Pozdrav
zoran5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 02, 2007 4:13 pm

Post od zoran5 »

Da ne otvaram novu temu..
Kako dijagnostikovati ovaj problem(bez magnetne rezonance)?I kom specijalisti se najbolje obratiti za tako nesto?
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Javite se ortopedu,a on odredi dijagnosticku metodu tj vrstu snimanja.Mislim da moze da se potvrdi i rtg snimkom.
zoran5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 02, 2007 4:13 pm

Post od zoran5 »

Izvinjavam se sto moj problem iznosim na tudjem topic-u,ali naslov je vrlo jasan pa nisam hteo da otvaram novu temu.
Meni je doktor,na osnovu RTG snimka na kome se ne vide nikakve promene na zglobovima(a ni oko njih),posumnjao na Mortonov neurom.Otpale su mogucnosti za reumatsko oboljenje na osnovu raznih analiza.Bolovi su i dalje prisutni(vec dve godine),ali u dosta manjoj meri od kada nosim uloske izradjene za moje stopalo.Sada se i bol moze lokalizovati dodirom na mestu na kome nastaje ova neuralgija.
Na internetu sam procitao da doktor moze i dodirom da zakljuci da li je u pitanju ovaj problem.Zato sam mislio da posetim nekog strucnjaka,koji bi mi pomogao da resim ovaj problem.Koji je resiv, za razliku od nekog reumatskog oboljenja.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Potrazite profesora Nebojshu Stojisavljevica! Savrshen neurolog!
Nazovite klinichki centar pa se raspitajte kako i kad da dodjete kod njega!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori