Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.
sanjica980 napisao:da li neko zna sta je ovo,zasto se stvara,kako se leci i gde se leci?
Hvala
Evo ovde odgovora:
Ako često nosite potpetice više od šest centimetara, pravite stalni pritisak na donji deo leđa, što vremenom može da izazove i ozbiljne deformitete kičme. Kao posledica nošenja visokih potpetica može da se javi i takozvani Mortonov neuron.
Zadebljanje na živcu koji je smešten između trećeg i četvrtog nožnog prsta, a prolazi ispod ligamenta koji spaja dve kosti na stopalu. Zadebljanje se razvija kao odgovor na iritaciju, traumu ili veliki pritisak, a najčešći simptomi su bol i pečenje s prednje i donje strane stopala
Mortonov neurinom je kao sto je napisano zadebljanje nerva u predelu izmedju III i IV MTP (metatarzofalangealnog) zgloba stopala, ali nije neobina i druga lokalizacija (izmedju drugih MTP zglobova). Javlja se usled hronicne presije na to mesto.
Lecenje je dvojako: operativno i konzervativno.
Operativnim putem se zadebljanje i taj deo nerva jednostavno odstrane, i tim se ukloni mogucnost iritacije, i same tegobe prestaju. Konzervativno lecenje, podrazumeva nosenje narocitih ulozaka (postoje specijalni ulosci za Mortonov neurinom). Ovo ume da da dobre rezultate ako promena nije uznepredovala te se nakon prestanka iritacije povuce. Nosenje ravne, komforne, mekane obuce se podrazumeva.
Izvinjavam se sto moj problem iznosim na tudjem topic-u,ali naslov je vrlo jasan pa nisam hteo da otvaram novu temu.
Meni je doktor,na osnovu RTG snimka na kome se ne vide nikakve promene na zglobovima(a ni oko njih),posumnjao na Mortonov neurom.Otpale su mogucnosti za reumatsko oboljenje na osnovu raznih analiza.Bolovi su i dalje prisutni(vec dve godine),ali u dosta manjoj meri od kada nosim uloske izradjene za moje stopalo.Sada se i bol moze lokalizovati dodirom na mestu na kome nastaje ova neuralgija.
Na internetu sam procitao da doktor moze i dodirom da zakljuci da li je u pitanju ovaj problem.Zato sam mislio da posetim nekog strucnjaka,koji bi mi pomogao da resim ovaj problem.Koji je resiv, za razliku od nekog reumatskog oboljenja.