Molim za pomoc ortopeda iz BANJICE ako je moguce

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
emili
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:15 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Molim za pomoc ortopeda iz BANJICE ako je moguce

Post od emili »

Prvo da se izvinem svima na ovome forumu u vezi naslova,ali stvarno mi je potrebna hitna srucna pomoc. Naime pre 2god operisala sam kuk na Banjici za vreme operacije mi je spalo stopalo.Danas sam bila kod neurologa koji mi je predlozio MRL LS kicme ali pre toga da provarim od kog materjala je ona napravljena.Imam 40 god i moja je totalna endoproteza bezcementna marke ZIMER.Pa me interesuje da li znate od kog je materjala napravljena i da li smem ja da idem na MRL?Sto se tice kuka sve je uredu.DIJAGNOZA-Paresis n.Peronei I.Dex.St.postop.Coxae I.Dex.Aa I.UNAPRED ZAHVALNA! :cry:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Na otpusnoj listi bi trebalo da pishe tachno koji je model, poshto je zimmer kompanija koja ima dosta modela veshtachkih kukova!

http://www.zimmer.com/z/ctl/op/global/a ... /M2/prod/y

ali koliko znam u pitanju su metalni materijali!

Najbolje je da pokushate da dodjete do doktora koji vas je operisao ako vec ne pishe u otpusnoj listi.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
emili
Aktivan član
Aktivan član

Post od emili »

Hvala Tamaraft ali na otpusnoj listi nepise a ja se nalazim u ZR moracu nekako da kontaktiram oropeda koji me je operisao.Ali stvarno meni nije dobro sa stopalom pa mi je hitno potrebno misljenje. Hvala ti sto si me uputila na sajt za enoproteze ali moracu da nadjem nekog da mi prevede sa engleskog na svetcki-SRPSKI.Ako su od metala da li to znaci da nesmem da idem na MRL? :roll:
emili
Aktivan član
Aktivan član

Post od emili »

Zvala sam mog doktora koji me je operisao i rekao da moja endoproteza kuka ZIMER je sastavljena od HROMA-KOBALTA i MOLIBDENA.Da li neko zna na ovom forumu da li je preporucljivo ici na magnetnu rezonansu kicme LS? :roll:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Hm s obzirom da su u pitanju dva metala i jedan polumetal u zamoj protezi morate da znate da sa tim teshko da ce neko hteti da vam radi magnetnu!

Evo teksta:

Gotovo svako može da se snimi ovim vidom moderne dijagnostike. Izuzetak predstavljaju osobe sa ugrađenim pejsmejkerom, kohleaarnim (slušnim) implantatima, bolesnici s pojedinim veštačkim srčanim valvulama, kao i pacijenti sa ugrađenim hiruškim "klipsovima", na primer onim koji se koriste u operativnom lečenju aneurizmi.

Takođe, ukoliko postoji ikakva mogućnost da pacijent ima metalne opiljke u očima ili neko drugo metalno strano telo u organizmu, neophodno je da se pre samog pregleda o tome obavesti lekara koji upućuje na magnetnu rezonancu, kao i osoblje u centru za magnetnu rezonancu, u cilju izbegavanja značajnih problema i oštećenja koje ova strana tela mogu da izazovu.

Od lekara koji ga je operisao treba da dobije dokumentaciju i tačne podatke o implantatu. Lekar, inženjer ili fizičar, zaposleni u centru za magnetnu rezonancu proveravaju da li je snimanje bezbedno.

Tako da sa tim podatkom otidjite ili pozovite doktora koji je predlozio MR i ako je on za onda morate opet ici u centar gde cete snimati i sa njima se konsultovati!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
emili
Aktivan član
Aktivan član

Post od emili »

U pravu si Tamaraft danas sam razgovarala sa Kamenicom od sestrica,tehnicara,doktora,fizicara pa do nekog finog profesora.Receno mi je da su imali samo jedan slucaj kao sto sam ja i da zena nije izdrzala snimanje da su je izvadili iz masine posle 2minute a na snimku je prikazana samo bela mrlja.Rizik postoji ali da on nije konpententan da mi kaze da li cu doci ili ne.Isto je rekao da ako budem resila da dodjem moram svima da podvucem da imam endoprotezu i sve ostalo.Jako sam se uplasila i mislim da ne obavim tu MR.A sta je to CT nesto mi pomenu to a neznam sta je to? :cry:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Kompjuterizovana tomografija (CT, Skener)

Kompjuterizovana tomografija (naziva se još i aksijalna tomografija) je savremena metoda ispitivanja, koja se zasniva na nekim starim metodama (upotreba X zraka, tehnika tomografskog snimanja) i nekim savremenim tehničkim dostignućima (upotreba računara).

Film je zamenjen sistemom detektora koji sa velikom preciznošću pretvaraju X-zrake u svetlosne ili električne impulse koji se dalje prenose u kompjuter.
Kompjuter izračunava atenuaciju (slabljenje) X-zraka u delovima tkiva veoma male zapremine 0,5* 0,5*1,5 mm (mogućnost razlikovanja malih promena-prostorna rezolucija). Promene se mogu pojačati ubrizgavanjem kontrasta. Definitivna slika se registruje na magnetnoj ploči i prikazuje na monitoru i snima na rendgenski film.
Snima se u više nivoa.
CT skener je u mogućnosti da pravi slike slojeva pojedinih organa od interesa. Samo par sekundi dovoljno je za dobijanje nekoliko slika preseka pojedinih organa u telu.
CT je u mogućnosti da napravi jasno čistu sliku organa (npr. jetre) za razliku od običnog, klasičnog snimka. Gusta tkiva, kao što su kosti, prikazuju se na detektoru svetlim (belim nijansama).
Manje gusta tkiva kao što su mozak i mišići u nijansama sivih boja, dok se crnom bojom prikazuju delovi tela koji imaju najmanju gustinu.

U odnosu na NMR (nuklearnu magnetnu rezonancu) ompjuterizovana tomografija superiorna je u dijagnostikovanju krvavljenja, kalcifikacija i promena na kostima.

Metoda je bezbolna i osim retkih komplikacije koje se mogu očekivati pri upotrebi kontrasta, bezopasna je. Količina zračenja nije velika.
CT skeniranje se koristi za pregled mnogih delova tela i to uključujući

* Pluća i toraks (grudni koš): CT skener može da otkrije infekcije, tumore, proširenja
* krvnih sudova (aneurizme), metastaze.
* Abdomen (trbušna šupljina): CT skener može otkriti patološke kolekcije tečnosti, tumore, kao i neke bolesti urinarnog trakta. Jetra: CT skener može otkriti tumore jetre, krvarenja u jetri, kao i manje bolesti jetre
* Pankreas: CT je izuzetno kvalitetan aparat kada je u pitanju detekcija tumora i upale pankreasa (pankreatitis akutni i hronični).
* Žučna kesa i žučni putevi: CT se koristi u otkrivanju mesta i uzroka stvaranja bloka u protoku žuči.
* Nadbubrežne žlezde: CT je u mogućnosti da detektuje tumore nadbubrežne žlezde
* Slezina: CT se koristi kod evaluacija povreda slezine.
* Kičma i kičmeni stub: CT može otkriti tumore, povrede, degenerativne promene, deformitete, hernije diskusa i druge probleme kičme.
* Mozak: mogu se razlikovati tkivo tumora, edematozno moždano tkivo, kapsula apscesa mozga, hematom, infarkt, kalcifikacije.

Rizici i štetni efekti

Postoji mali rizik od alergijske reakcije na jodna kontrasna sredstva. Većina reakcija, ako do njih dođe, se leči medikamentozno. Uvek treba biti pažljiv sa upotrebom bilo koje vrste zračenja, pa i X-zraka, mada je njihova doza, kod CT skeniranja, mala.

* CT se ne radi trudnicama zbog toga što X zraci mogu oštetiti fetus.
* CT skeniranje se radi pre bilo koje dijagnostičke metode koja koristi kontrast ili
* lekove na bazi bizmuta, jer to može negativno uticati na kvalitet snimaka kao i na tačnost dijagnoze.
emili
Aktivan član
Aktivan član

Post od emili »

Svak cast tamaraft!Onda da ja idem kod mog neurologa i da trazim CTsnimanje.Mozda ce naci tog djavola sto me muci vec 2god.HVALA TI PUNO! :roll:
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

A da li je radjena elektromiografija (ispitivanje funkcije nerava)? Obicno se prvo to uradi, pa se u zavisnosti od tog nalaza odlucuje o magnetnoj rezonanci ili CT-u.
emili
Aktivan član
Aktivan član

Post od emili »

Neznam sta znaci elekromiografija?Radjen je samo EMNG pregled.Neznam da li ce nesto vama znaciti ovo da mi odgovorite.NEUROGRAFSKI NALAZ-n.peroneus dex 43m/s,dist lat 5 lms,F=48MS.n.tibialis dex=43m/s,dist lat 6.5ms,F52ms,senz.brz=30m/s.n.peroneus sin=55m/s,dist lat 4.6ms,F=44MS.n.tibialis sin-42m/s,dist lat 4.9,F=50m/s,senz.brz=50m/s. Izvinjavam se ako nesto nisam dobro napisala namucila sam se i za ovo! HVALA UNAPRED.Da li ovo moze da se izleci da me vise ne boli i nenormalno da trne.Gde da idem da se lecim i sta da radim?Evo sada opet idem u banju na 3 nedelje a bila sam prosle godine 87 dana.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

EMG klinički znači registraciju električke aktivnosti u mišiću.
Primjenjuju se različite metode kako bi se dobila informacija o kontinuitetu, odnosno nepostojanju kontinuiteta u tzv. motornoj (pokretačkoj) jedinici (motorna se pak jedinica sastoji od stanice u prednjem rogu leđne moždine, motornog aksona ili neurita, motorne pločice i mišićnih vlakana koje inervira taj akson).

Elektromiografija nam pomaže da objasnimo slabost mišića koja nastaje zbog pogođenosti živca ili mišića. Otkriva nam i veličinu oštećenja motornog živca usled takve pogođenosti, tok reinervacije, a time i uspešnost lečenja. Takođe nam pokazuje mjesto oštećenja, na kojoj je visini nastalo, te da li se ono pogoršava ili poboljšava.

Metalni disk jedne elektrode pričvrstimo na određeno mesto, a vrlo tanku iglu druge elektrode zabodemo u mišić koji želimo ispitati te bežimo električnu aktivnost između ta dva mesta.

Najčešće upotrebljavamo tzv. koaksijalnu iglastu elektrodu koja omogućuje ispitivanje motorne jedinice. U uskoj cevčici (kanili), sličnoj injekcijskoj igli, žica je od platine, a električne potencijale ustanovljavamo između kanile i žice. Elektroda je povezana s elektrografom koji je, u stvari, diferencijalno pojačalo opremljeno katodnom cevi (osciloskopom) za vizualni prikaz otkrivenih i pojačanih električnih potencijala.

U zdravom i opuštenom (relaksiranom) mišiću vlada električni mir, što znači da nema nikakvih bioelektričnih potencijala. Objektivni dokaz postojanja oštećenja živca (denervacije) jesu pojave posebnih električnih potencijala u relaksiranom mišiću.

Njihovu pojavu možemo očekivati već peti dan nakon oštećenja živca, a najčešće je opažamo u drugoj ili trecoj nedelji. Promene u elektromiografskoj krivulji pri voljnom stezanju (kontrakciji) mišića različite su pri oštećenju perifernog živca mišića i izravno su razmerne s opsegom oštećenja.

Merimo i brzinu provođenja električnih impulsa u pogođenim segmentima koji degeneriraju, ali je ona prvih dana nakon oštećenja živca obično normalna.

Ako je oštećenje živca samo delomično, kao što je to najčešće prilikom oštećenja živca zbog hernije, brzina je provođenja normalna.

Za bolesnika je elektromiografija neznatno bolna i bolesnici je lako podnose.

EMNG - ELEKTROMIONEUROGRAFIJA je oblast elektrofiziologije koja se bavi analizom električne aktivnosti mišića i perifernih živaca.

EMNG se koristi u dijagnostičke svrhe kao komplementarna metoda kliničkom pregledu i drugim dijagnostičkim metodama (CT, MRI).

Koristi se:

kod bolesti mišića - miopatija i kanalopatija-kompresije živaca
kod lezije-oštećenja živaca usljed povreda, ranjavanja, posjekotina, traume
kod bolesti kičme-radikulopatija, discus hernija, ishialgija, lumbaga
kod diferencijalne dijagnoze (raščlanjivanja centralnih i perifernih lezija)
kod polineuropatija nasljednih i stečenih - bolesti perifernih živaca
(kod šećerne bolesti, alkoholizma, reumatskih oboljenja, karcinoma,bolesti bubrega, toksičnih neuropatija, poremećaja metabolizma masti...)
kod periferne pareze-paralize živaca lica-facijalisa i trigeminusa
kod traume (oštećenja) plexus brachialisa kod male djece pri porodu

NEUROGRAFIJA je mjerenje brzine provodljivosti u pojedinom živcu u m/s i koristi se da bi se izdiferencirao stupanj oštećenja kod većine gore navedenih bolesti.

PRETRAGA JE POTPUNO BEZBOLNA I BEZ POSLEDICA, POVREĐIVANJA ILI ZRAČENJA.

Izvodi se površinskim elektrodama, a po potrebi se može izvoditi i sa posebnim iglama, koje se stavljaju (ubadaju) u kontrakovani mišić.
emili
Aktivan član
Aktivan član

Post od emili »

Hvala vam puno na strpljivosti sa mnom,ali ja vise neznam sta da radim,da li vi imate neki konkretan predlog?Ja se nalazim u Zrenjaninu i nije mi problem otici u Beogradu ili Novom Sadu na neko lecenje pa makar i privatno,smo neznam gde?
emili
Aktivan član
Aktivan član

Post od emili »

Hvala vam puno na strpljivosti sa mnom,ali ja vise neznam sta da radim,da li vi imate neki konkretan predlog?Ja se nalazim u Zrenjaninu i nije mi problem otici u Beogradu ili Novom Sadu na neko lecenje pa makar i privatno,smo neznam gde? :roll:
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Kontakt:

Post od jasbi »

Ja ću u banju.... :wink: ..... :D .... Gornja Trepča...!

Od porodjaja imam ...hm....kako se vika, a, da.- diskopatiju, od posla spondilozu vrata.....Po lekarima, moja kičma ne valja ništa... Radila sam pre neki dan CT snimak kičme....L 3,4,5..nešto obostrano, ruke trnu, čas obe,čas samo jedna,boli peta....za kontejner sam. Pijem diklofen duo, mažem se brufenom...i pakujem za Banju. Možda pomogne i meni.
Odgovori