molim hitan odgovor

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
dzeni
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 06, 2006 5:46 pm

molim hitan odgovor

Post od dzeni »

Postovani!

Mojoj mami je nalozeno od strane lekara da uradi sledece analize: beta CrossLaps i Osteokalcin,nalazi su pokazali sledece:
CrossLaps-0,34
Osteokalcin-5,8

Molim Vas da mi odgovorite,sta ove analize pokazuju,i sta pokazuju pronadjene vrednosti?

Unapred zahvalana
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Ove se analize rade da bi se odredio intenzitet kostanog metabolizma. Najcesce se koriste u lecenju osteoporoze da bi se videlo kakav je odgovor organizma na primenjenu terapiju. Raspon granica normalnog nalaza zavisi od same metode merenja, tako da ne znam nista vise da Vam kazem bez znanja koje su normalne vrednosti kod primenjene metode merenja. U sustini, na svakom laboratorijskom nalazu pored dobijene vrednosti imate ispisane normalne vrednosti nalaza.

Mozda bi bilo dobro da ovo pitanje postavite i na forumu Laboratorijska dijagnostika. Tamo cete verovatno dobiti detaljniji odgovor.
pajtara
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:24 pm

Post od pajtara »

Molim za pomoc oko tumacenja nalaza skenera,u pitanju je moj brat 1983 god.koji vec duze vreme ima bol u kicmi!Nalaz glasi(u nivou l4,l5 i l5s1 prisutni znaci dorzomedijalnih protruzija iv diskova sa znacima kompresije doralne vrece u opisanim nivoima.Ne vide se znaci stenoze spinalnog kanala.Na kostanim strukturama prisutne manje degenerativne promene sa lakom sinistrukonveksnom skoliozom L kicme.U nivou obe pokrovne ploce L1 prisutne manje Schmorlove hernije)Molim vas da mi pomognete kome dalje da se obratimo,sta je u pitanju?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Po opisu skenera kod Vaseg brata je doslo do pomeranja diskusa na dva nivoa i oni pritiskaju prostor kroz koji prolaze korenovi nerava. O ovome je dosta pisano na forumu pa je najbolje da potrazite detaljnije opise bolesti pod "diskus", "protruzija" ili "diskus hernija",
Za dalje lecenje treba da se obrati neurohirurgu ili ortopedu koji ce proceniti da li ima potrebe za operacijom, ili ceo problem moze da se resi fizikalnom terapijom i lekovima.
pajtara
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:24 pm

Post od pajtara »

Hvala vam mnogo na brzom odgovoru
Odgovori