Moje iskustvo posle rupture ACL-a

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
must be between
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 27, 2012 2:04 am

Moje iskustvo posle rupture ACL-a

Post od must be between »

22.02.2012. sam na treningu samo promenio pravac kretanja i prilikom tog manevra sam samo pao na travu i zaurlao. Imao samo osecaj kao da mi je koleno izletelo. Posle 20-ak sekundi bol je nestao i ja sam ustao poprilicno normalno ne sluteci da je pukao ligament. Povucen iskustvom svojih najblizih drugara koji su imali problema sa kolenima, isto sportske povrede , mislio sam da nije nista strasno jer po njihovim recima nije to bio nikakav udarac i ne bi trebao da se bojim da je ista puklo mozda sam samo doziveo distorziju kolena. Posle par dana sam otisao kod lekara cisto da vidim sta ce on da kaze. Lekar opste medicine mi je savetovao alkoholne obloge i ne treneriranje jedno mesec dana dok se koleno ne smiri. Medjutim mene je jeo rovac i nisam mogao tako da sve ostavim ne reseno. Otisao sam na NMR i vec tada je bilo ocigledno da je LCA( ligamentum cruciatum anterior - prednji ukrsteni ligamnet) pukao. Pronasao sam profesora na Banjici koji je bio i vise nego kooperativan i vec posle provg odlaska njemu sam odlucio da prof. dr Miodragu Stanojkovicu poverim svoje koleno na `opravku.
On me je posle prvog vidjenja posalo kuci i zakazao mi kontrolu za 4 nedelje. Za te 4 nedelje ja sam radio staticke vezbe za kvadriceps na svaka 2 sata po 20 minuta i na svaka 3 sata po 15 minuta krioterapija. Na kontroli mi je rekao da mogu ako hocu da dodjem za 7 dana (tj. pitao me je da li mogu da skupim sve sto mi treba za preoperativnu pripremu) i ja sam naravno pristao.
10.04. sam legao na odeljenje X IOHB Banjica , 12.04. sam operisan i izasao 26.04. sa novim ligamentom.
7 dana sam nosio gipsanu udlagu ,VII dana mi je ista skinuta i vec tada sam poceo da vezbam savijanje uz konstantno vezbanje kvadricepsa i dok je noga u gipsu bila. Po skidanju gipsane longete vec sam skoro do 90 stepeni mogao da savijem nogu. Iz dana u dan savijao 2 puta na dan i vezbao kvadriceps kad god mi je palo na pamet. 26.04. sam izasao iz bolnice tacno kako je profesor rekao " ..kolega dosli ste na dve noge u bolnicu ,na dve cete i da izadjete". Tako je i bilo.
Odmah da naglasim ako neko vec procita ovaj moj esej sigurno ce videti odredjene razlicitosti izmedju ovog postupka i npr. svog oporavka ili oporavka svojih poznanika koji su isto odradili ovu operaciju. Evo objasnicu da ne bude zabune u narednom tekstu.
Operacija koja se radi u Srbiji koja se zove ligamentoplastika je svugde ista. Jedina razlika u samoj operaciji je odakle se skida graft za vas novi ligament. Postoje dva mesta
1. Prvo mesto je lig. patellae
2. Drugo mesto je lig. m.semitendinosusa i m gracilisa
Sve ostalo je sto se tice samog supstrata operacije isto.
Ono sto se razlikuje jeste postoperativan tok. U mojoj sobi je lezalo 6-toro momaka koji su operisani od strane drugih doktora dr Gavrilovica,dr Vukadina,dr Trbojevica i ja prof.dr Stanojkovica. Svi smo imali malte ne razlicit postoperacioni period. Npr. razlikuje se vreme vadjenja drena svako od njih ima razlicit princip jer neko ceka da se poslednji dan izdrenira samo 10 ml a neko vec sam 50ml vadi dren. Prof Stanojkovic kao sto sam rekao drzi nogu u gipsanoj udlagi 7 dana od operacije,znaci da nema savijanja samo vezbe kvadricepsa tek 7-mog dana od operacije po skidanju udlage se pocinje sa savijanjem. Drugi doktori to rade odmah nakon dan dva od operacije. Jedan momak je VII dan od operacije vec savijao nogu u 90 stepeni i bio pusten kuci. Drugi je pak savio nogu samo do 40 pa je opet bio pusten kuci,treci je savio do 90 ali je imao jake bolove u listu pa je pusten kuci. Kao sto vidite sve se razlikuje kako od coveka do coveka tako i od doktora do doktora.
Ja sam iz bolnice izasao sa mogucnoscu savijanja noge od 90 stepeni sam i oko 100 stepeni uz pomoc terapeuta. Samo dva puta mi je terapeut pomagao da je savijam sve ostalo sam sam radio. Video sam da zena ima i previse posla sa mnoogo tezim bolesnicima od mene tako da sam je sacuvao nepotrebnog vezbanja moje noge jer sam sve to mogao sam da radim. Danas je 03.05. 20seti dan od operacije a 13ti dan od skidanja gipsane udlage i ja mogu sam da savijem 100 stepeni a uz pomoc sestre i vise od 120 stepeni. Zakazao sam 08.05. pocetak fizikalne na Banjici pa cemo da vidimo kako ce to da tece.
Ja licno sam PREZADOVOLJAN kako profesorom i fizioterapeutom Gocom tako i samim sobom jer sam sve ovo poprilicno brzo i lako odradio. Slusao sam price nekih drugova koji su ovu operaciju prepricavali kao strasnu nazivajuci to "mukom" ,a ja mogu slobodno da im kazem da lazu. To su samo male sisice koje ne mogu malo bola da istrpe. Kome god se desi ovako neka povreda odmah da to sredjuje ako naravno zeli opet aktivno da se bavi sportom bilo profesionalnim bilo amaterskim.
Zahvaljujem se kolektivu sestara na X odeljenju Natasi,Ljilji,Miroslavi,Jelici,Jeleni,Ireni,Sandri, posebno veliko hvala braci Milanu i Bojanu. Prepodnevnoj smeni sestara Goci,Bixi i Nori( iako me je ubola na prijemu kao niko do sada 10 dana sam imao hematom u levoj kubitalnoj jami...svaka cast za pogodak). Hvala kuhinji Anici, Vesni i zaoboravio sam kako se zovu jos dve gospodje koje su kako udju u 7h govorili prvo dobro jutro a onda kako nam je soba najgora od svih soba u bolnici. Veliko hvala Goci terapeutu bilo mi je zadovoljstvo upoznati vas. Naravno nikako ne smem da zaboravim Mariju i Draganu sa odeljenja IX koje su mi ucinile boravak na Banjici lepsim.Na kraju jos jedno veliko hvala prof. dr Miodragu Stanojkovicu "...ala ga je opravio svaka mu cast!"
PS. kad neko ovo procita pomislice rodjace sto si se ti vracao iz bolnice....hahhaha. Najiskrenije odmorio sam se tih 16 dana u bolnici.
:DJANAA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 25, 2012 1:35 am

Re: Moje iskustvo posle rupture ACL-a

Post od :DJANAA »

Buraz prvo da ti kazem da mi je drago da si se oporavio, a drugo da ti iznesem svoj problem mozda mi malo pomognes! :)

Bavim se profesionalno fudbalom , imam 19 god pre 2 ipo meseca na utakmici napravio sam nagli pokret u levo i pao na zemlju 5 sec bolovi su bili strasni zatim sam osetio da mi je nesto kvrcnulo u predelu iznad fibule, naravno nisam mogao da nastavim mec. Kada smo se vratili u svoj grad otisao sam odmah kod ortopeda,stavili su mi gips. Nosio sam isti nedelju dana i skinuli su , 4 dan nakon povrede vadili su mi krv spricem iz kolena. . nisam mogao da ispravim niti da savijem koleno bio mi je u polozaju oko 30stepeni. hodao sam copao ali nije me bolelo doktor mi je zakazao magnetnu rezonansu ali nsam je jos uvek odradio. Proslo je 2ipo meseca od povrede sada mi je lakse mogu da savijem nogu do 110stepeni i da je ispravim do kraja uz male bolove. Savijam je do 110s normalno bez bolova ali preko toga ne mogu bolovi su jaki i osecam kao da ne moze vise od toga kao da je to maximum i bol se javlja u predelu iznad fibule . mislim da je predlji ukrsteni... Pa hteo bih da te pitam za savet sta mislis od prilike sta je , ako mora operacija kako to rade , da li boli , i ako je moguce da mi opises celu svoju operaciju (od ulaska u salu do izlaska) rade li na zivo ili uz anesteziju i koju? Unapred zahvalane!
alexandar :)
uros011bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 21, 2011 7:55 pm

Post od uros011bg »

must be between slazem se sa tobom...Cim vam kazu da vam je pukao prednji ukrsteni odmah to resavajte ! Ja evo imam 17 godina i imam povredu prednjeg ukrstenog, a verovatno sam i meniskus povredio.. Pored svog mog truda da igram fudbal i jacanja kvadricepsa u teretani ne mogu da ga igram zato sto mi je koleno par puta iskocilo..8. avgusta ove godine idem na pregled na ortopediju kod dr. Crnomarkovica da snimim koleno na rendgenu, pa ako je zona rasta pocela da se zatvara, trebalo bi tamo negde u septembru, oktobru da idem na operaciju.. Verujte mi da je bolje da odete na operaciju i da lepo sanirate to nego da ste kao ja stalno pod stresom zbog kolena..
must be between
Novi član
Novi član

Evo me ponovo nakon skoro 6 meseci od operacije (treba mi jos 6 dana do punih 6 meseci).
Kad sam zavrsio sa operacijom i poslat kuci naravno nisam se pridrzavao svega sto mi je profan rekao,tipa ne smes da vozis biciko ne smes da trcis narednih 6 meseci.....ma daaa samo mi je jos to trebalo.....hehehe. Naravno nisam kreten pa da sam sve to radio ali sam normalno vozio biciklo jedno 20 dana od operacije do duse malo sporije ali sam ipak vozio. Nisam trcao naravno ajer nisam ni mogao.
Kad sam dosao na kontrolu posle jesno mesec ipo dana od operacije,prof mi je rekao da je koleno u redu i da mogu da vezbam u teretanu samo jacanje kvadricepsa i zadnje loze. Nije da sam ga 100% poslusao kod trcanja ali sam poceo polako da trckaram na traci nista preterano,samo pravolinisko trcanje.
Tako sam ja sve do dana danas teretana,i polako sam ubacivao treninge na terenu,naravno ne samo sa pravoliniskim trcanje vec je bilo tu i kosenja,zaustavljanja pa sve ono sto se radi na treningu. Kada sam nekad opsetio neki bol ja sam prestajao....
Kao sto rekoh danas je skoro 6 meseci od operacije,koleno mi je vrlo dobro,znaci nije odlicno. To odlicno bi znacilo da je isto kao i desno koje je zdravo i da bi mogao da se vratim na teren,sto naravno nije tacno jos ce mi trebati vremena da ta noga bude kao desna,ali nema veze vremena imam ionako je sezona gotova i ne zalim ,vazno je nogu vratiti u predjasnje stanje.
16.10. idem na kontrolu pa cemo da vidimo sta prof. kaze.
Ono sto mene jedino nervira jeste da imam neki tup iritantni bol prilikom svakog pocetka cezbanja kad hocu da hipersekstendiram nogu bol je u predelu ispod casice blize tibiji ne znam sta je ali se secam da mi je tu dren stojao. Pitacu profesora kad odem na kontrolu sta bi to moglo da bude, do duse kad se zagrejem to se manje oseca ali ipak se oseca i to me nervira.
Sto se mene tice mislim da je to normalna stvar jer ipak je tu doslo do velike traume kosti,busena je ....
Odgovor profesora saljem posle 16.10.2012.
Cujemo se.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Rehabilitacija u teretani...e Srbijo medj' sljivama.Profesori fizickog ispravljaju skolioze,lece cerebralnu paralizu,a fitness instruktori rehabilituju pacijente posle hirurskih intervencija.Nije ni cudo kad ortoped salje pacijenta u teretanu umesto na terapije.Tako je to kad u jednoj zemlji ne postoji protokol pa se ljudi uglavnom lece sami.....Puno srece ,pazite na stabilnost kolena ,radite vezbe propriocepcije i vezbe u zatvorenom kinetickom lancu......pozdrav
must be between
Novi član
Novi član

Uz duzno postovanje terapeuta i njihove profesije,ali moje iskustvo je da mi oni nisu nista pomogli. Jeste ja sam isao kod terapeuta mesec dana svaki dan, znate li ko je savijo moju nogu i ko je bio najvazniji u tom oporavku. Ja...ja ...i samo ja.
Profesor koji me je operisao vec 35 godina operise kolena i veruje mu,verujem i terapeutima naravno, ali najvise verujem sebi.
Uzgred budi receno ,nisam napomenuo u svom prvom postu. Ja sam igrom slucaja lekar,jos ne specijalista sportske medicine ali se nadam da cu biti.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Uz duzno postovanje lekarima uskoro specijalistima sportske medicine 6 meseci za oporavak je bruka!
rehabilitacija ima svoj pocetak,razradu i kraj,koji je trebalo da se desi pre tri meseca.Ono sto kazu vasa noga vasa stvar ali protokol za ovo stanje je davno istekao.....
Puno srece..
Odgovori