Meniskus - neobicno

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Lord1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 19, 2009 7:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Meniskus - neobicno

Post od Lord1 »

Imam jedno pitanje za nekog doktora koji je familijaran sa meniskusem. Evo gde krece prica: davno u osnovnoj skoli, kad sam imao 12-13 godina, na fudbalu sam povredio meniskus. Bar mi je tako receno. Doktorka u skolskoj ambulanti je rekla da mogu da idem kuci i da odmaram, da nije nista strasno, posto sam hodao najnormalnije, sa blagim bolovima. Od tada, nisam zbog toga isao na bilo kakav pregled. Hodao sam normalno, povremeno me pri nekim naporima zaboli taj deo, ili ponekad ume i sa desne strane (desno koleno je u pitanju), zavisi od napora, da li je brz hod ili penjanje uz stepenice. Uglavnom kad normalno hodam ili cak trcim! nemam bolova, kocenja i problema. Dok sedim, kao sto svi znamo, kolena se preopterete najvise dok sedimo, osecam prisustvo neke "lakse" povrede, ali jako retko. Tako s' vremenom i godinama, rastem ja, raste i to "cudo" sa mnom, ali bez ikakvih vecih posledica. Sad imam 21 godinu, studiram, i trenutno mi ta povreda ne zadaje neke vece probleme. Imam neku blagu grbicu bas gde je meniskus, verovatno je "iskocio" ako se tako strucno kaze, ali kako kome da kazem ko se bavi sportom aktivno, tvrdi mi da je to ili blaga povreda ili cak nije meniskus, jer da jeste nesto ozbiljno, ne bih mogao da hodam.

Dakle da sumiram: imam blagu grbu na mestu meniskusa, okom vidljiva razlika izmedju 2 kolena, nemam bolova sem pod naporima (brz hod ili brzo penjanje uz stepenice, ali i to retko), mogu da hodam, mogu da trcim, mogu da skacem i sve kao zdrav covek. Ta grba je tvrda.

Sta vi mislite, da li je to uopste meniskus, i da li je ozbiljna povreda s' obzirom na date podatke o normalnoj funkciji kolena i cele noge? Da napomenem, nikad nisam imao nikakve prelome, nikakve povrede kolena ili slicno, ovo je jedini "defekt" koji imam na toj nozi. Da je meniskus, koja bi bila dijagnoza za to, jer koliko sam proucio, malo koja povreda je vidljiva okom. I da, da li je obavezna atroskopija, operacija, rehabilitacija ili sl? Ovo je cisto informisanje, hvala unapred na odgovoru.
Odgovori