Meniskus ili nesto drugo?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Meniskus ili nesto drugo?

Post od BoJJo »

Ok, znam da je glupo traziti dijagnozu ovako preko neta ali mi treba samo ideja da znam sta ciniti dalje.
Pozadina problema: Uzivam u trcanju sumskim stazama. To radim 2-3 puta nedeljno tokom perioda april-oktobar, plus trening u teretani u kojem pola vremena fokusiram na noge.
Problem: U zadnjih godinu-godinu i po dana mi se javlja problem u desnom koljenu pri oslanjanju na tu nogu, npr pri saginjanju ka podu i istovremenom oslanjanju na nogu dolazi do bola, kao da reze u koljenu pri kojem momentalno gubim potporu. Drugi primjer je pri hodanju uz ili niz stepenice i oslanjanjem na prednji dio stopala, isti efekat.
Prije dvije nedelje mi se posle nekih 30-ak minuta trcanja pojavio bol sa spoljne strane koljena i noge, ali unutra u koljenu, duz cijele strane. To nije nista sto mogu da napipam. Odlucio sam da odmorim dvije nedelje sa trcanjem.. no, veceras kada sam opet krenuo da probam, desila se ista stvar i to u dijelu staze koji je u blazem padu i gdje sam morao da trzim nizbrdo i "kocim" u koraku. Kasnije sam usporio i hodao do kraja staze, a koljeno je uz bol, bilo ukoceno, pogotovo pri pravljenju koraka, znaci cak i kad nije bilo pod opterecenjem.

Sta mislite sta bi mogao da bude problem? Meniskus? I ako je neko radio operaciju ovoga u nekoj zapadnoevropskoj zemlji, kakva je procedura, koliki je poduhvat i koliko traje oporavak/rehabilitacija? Drugim rijecima, da li da cekam jesen ako budem morao da operisem, posto planiram neke podvodne aktivitete tokom ljeta.

Hvala unaprijed!
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Odgovori