Luxatio cubiti l.sin.

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
HZoki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 31, 2009 4:28 pm

Luxatio cubiti l.sin.

Post od HZoki »

Postovani

Voleo bih da cujem Vase misljenje i savete za moju situaciju.
30. dec 2008 usled pada dislocirao se levi lakat posle cega sam proveo 3 nedelje u gipsu, usledila fizikalna i kinezi terapija koja je trajala do 20. mar 2009. Zadnji izvestaj lekara specijaliste je status post luxationem cubiti lat sin, fl kontraktura lakseg stepena.

Naravno razumem to da je misicna snaga oslabila u toku imobolizacije i da treba vremena da se to povrati ali sam malo i nestrpljiv jer sam inace fizicki aktivan i bavim se sportom. Na zavrsetku rehabilitacije jos uvek nisam mogao skroz ispraviti ruku ali sam dobio potpuno savijanje, 29. mar 2009 sam se vratio na posao i posto abavljam fizicki posao stanje se pogorsalo sa tim da se ruka ne savija skroz do kraja i javlja se ostar bol u zglobu lakta pri tom. Pri savijanju lakta iz ispruzenog polozaja na pola puta ponekad zna da zakoci ili ti "preskoci" uz ostar probadajuci bol u zglobu lakta. To se desava na poslu i nema ga pri manjem opterecenjima. Osim sto lakat pucketa nema bola u stanju mirovanja.
Pri razgovoru sa ortopedom receno je da je i hrskavica lakta ostecena (na laktu je samo RTG uradjen) i da treba vremena da se regenerise, da li postoji nesto sto bi u tome pomoglo? Naravno nastavicu sa vezbama koje mi je Dr med spec.fiz.med. i rehabilitacije preporucio za kucno vezbanje.

Najlepse hvala na svakom misljenju i savetu.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Fleksiona kontraktura mora da se sanira potpuno, da se mishici potpuno istegnu i ojachaju i tek tada da se obazrivo i dozirano vratite aktivnostima koje ste radili pre povrede.

I moj predlog je nastavak fizikalnih procedura i obavezno kineziterapijskog tretmana, istezanja i jachanja mishica nadlakta i podlakta, bilo da je u pitanju vezbanej u ordinaciji, kinezi sali ili u kucnim uslovima.

Bol i ogranichenje pokreta ce vam se javljati sve dok potpuno ne sanirate kontrakturu mishica (kontraktura znachi ne samo slabost mishica vec skracenost suprotnih mishica, koji imobilizacijom u gipsu nemaju aktivnost i skracuju svoja mishicna vlakna i tako ogranichavaju pokret koji vrshe mishici sa suprotne strane) i dok ne postignete put obim pokreta koji je bio pre povrede, tj obim pokreta koji ima zdrav zglob lakta druge ruke!

I kada se obim pokreta povrati morate raditi na odrzavanju jachine mishica kako bi izbegli ponovne povrede na istom zglobu, luksacija nastaju obichno na zglobovima koje ne shtite jaki mishici, iako se deshavaju i kod aktivnih sportista usled delovanja jache sile od sile elastichnosti mishica i ligamenata zgloba.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori