LUMBAGO

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
GICA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 22, 2005 7:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

LUMBAGO

Post od GICA »

Moja mama ima problema sa kicmom vec godinama a i radno mesto joj je takvo da joj je kicma opterecena ceo dan.Ovde imam dijagnozu njenog doktora-Sy cewicale et lumbae.m54.2 m54.4
Molim vas da mi napisete nesto o ovoj bolesti i da mi kazete da li je tu neophodna operacija.Ona trenutno ide na fizikalnu terapiju i pije diklofen duo.

HVALA
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Tegobe koje ima tvoja mama su tegobe(da ne kazem bolesti) savremenog drustva i savremenog nacina zivota koje u manjoj ili vecoj meri ima svaki covek.Ako je dijagnoza bas Sy cervicale(skup tegoba i simptoma a vezano za vratnu kicmu) i Sy lumbale(za donji deo ledja-krsta-slabine),operacija nije potrebna.Operacija kicme se radi u situaciji kada su tegobe uzrokovane teskim deformitetom kicmenog stuba(to svi nazivaju discus hernia ali ne mora da bude) i kada terapija ne moze da pomogne nimalo.Mada,da te niko ne laze,to sto sada tvoja majka oseca,terapijom i lekovima se moze ublaziti i smiriti za odredjeno vreme.Ovakve bolesti se ZALECE a nikad NE IZLECE.Moze proci dosta vremena dok se ponovo jave,ali se jave opet.Medicinari obicno kazu da su to bolesti od kojih se ne umire ali se sa njima umire.Ako je to tvojoj mami od skoro,ne sekiraj se previse.Terapijom i redovnom primenom vezbi koje ce joj terapeuti pokazati( treba da ih radi svakodnevno bez obzira sto je zavrsila sa terapijom),tegobe se mogu sanirati i odloziti za duzi period.
Anci^
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 25, 2006 9:22 am

Savet

Post od Anci^ »

Dijagnoza mi je lumbago.Isla sam na rengen, kosti su mi u redu,bila je upala misica. Imam 27 god. Podizala sam tesko i ukocila sam se.Posle otkocenja imala sam slabije bolove u krstima , popijem diklofen retard 7 dana,prodje me bol i i za dva dana mi se opet pojavi.Tako sam radila od januara do juna, kada su mi bolovi prestali. Otisla na more plivala,setala, bolove nisam imala.Pred kraj septembra,dobila sam jace bolove u krstima (bila fizicki aktivna) i otisla kod dr. ( Ne bavim se sportom,ali sam aktivna,setam se sat i po dnevno i plesem).Isla sam na dinamicke struje 10 dana, radila vezbe i sve se super zavrsilo.Posle dva dana od Terapija dobila sam grip i lezala u krevetu 5 dana imala sam temperaturu i pila dva andola dnevno-ne znam da li mi je to pogorsalo stanje jer mi se desava da kada se prosetam osetim slabiji bol u glutealnom misicu (ne celom, vec u gornjem desnom uglu,gde se daju injekcije), traje mi sat vremena bol i prodje.I dalje radim vezbe sa Tr i nista me ne boli dok ih radim. Moje pitanje da li treba da se javim svom dr ili je to rakcija koja ce vremenom proci? Da li mogu da osetim bolove na promenu vremena?Kako da zivim sa lumbagom i da svoje bolove izbegnem tj. da li moze uz sve mere prevencije,da mi se bolovi nikada ne jave ili ublaze?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Potrebno je imati odgovarajuci set vezbi i rasteretnih polozaja, koji cesto znace vise za dugotrajno saniranje tegoba, nego bilo kakve masaze, impulsbne terapije medikamentima ili fizikalni tretmani.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Anci^
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 25, 2006 9:22 am

Post od Anci^ »

dr ivica napisao:Potrebno je imati odgovarajuci set vezbi i rasteretnih polozaja, koji cesto znace vise za dugotrajno saniranje tegoba, nego bilo kakve masaze, impulsbne terapije medikamentima ili fizikalni tretmani.

Da, slazem se sa vama, meni su pokazali odredjene vezbe koje radim i koje mi prijaju, rekli da budem aktivna sto i jesam, ali me boli taj deo glutealnog misica, posle setnje.
Jel mozete da mi napisete ili da stupim u kontakt sa vama preko vaseg mobilnog, da mi kazete( napisete) koji su to rasteretni polozaji, da bi ih se pridrzavala, jer sam disciplinovana licnost i zdravlje mi je na prvom mestu.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

nije nikakva tajna, mislim da je vreme da uskoro napisem i neki pamflet, da bih izbegao uvek iste price... :D Ali, nije lako samo kucati i pricati, najbolje je demonstrirati, ili bar ilustrovati fotografijama. U svakom slucaju, slobodno me pozovite na mobilni (posle sutrasnje slave) :lol:
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori