Loša savitljivost zglobova (ručnih)

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Koki95
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jul 27, 2009 3:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Loša savitljivost zglobova (ručnih)

Post od Koki95 »

Primetio sam da jako malo mogu da savijem ručne zglobove. Počelo je da mi smeta (u sportu, na terenu), a za košarkaše je veoma bitno da imaju pristojne zglobove. Inače bola nema uopšte, ponekad osećam nekakvo krckanje. Da li bih trebao da posetim nekog fizijatra i da li se ovo uopšte može ispraviti? Ili treba da radim sam kod kuće neke vežbe ili da pijem neke lekove ili šta? Inače zglobove ne mogu da savijem ni pod uglom od 75 stepeni. U svakodnevnim aktivnostima (osim sporta) mi ne smeta).
Unapred hvala.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Re: Loša savitljivost zglobova (ručnih)

Post od tamaraft »

A kolika je konkretno pokretljivost, u oba pravca? I kako si ti to izmerio tih 75 stepeni?

Normalna pokretljivost, inache, u ruchnom zglobu, bilo da je u pitanju palmarna (s tim da se pokret palmarne fleksije vrsi do 50 stepeni u radikarpalnom zglobu, a ostalih 30-40 stepeni u mediokarpalnom) ili dorzalna fleksija je od 80 do 90 stepeni.

Palmarna fleksija je pokret kada shaku iz neutralnog polozaja pomerash tako da se dlan priblizava unutrashnjen delu podlaktice, a drozalna je pokret kojim se spoljashlja strana shake, gde su nokti, priblizava spoljnjem delu podlaktice.

S obzirom da ti ne ometa svakodnevne aktivnosti ti se vodish kao zdrava osoba, a ako ti je potrebno za sport kojim se bavish obrati se svom treneru, obim pokreta u nekom zglobu mogu ogranichiti povrede, prevelika snaga tj masa mishica podlakta, nedovoljno obracanje paznje na elastichnost zgloba tokom zagrevanja ili treninga, skracenost mishica i ligamenata.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
Koki95
Stalni član
Stalni  član

Post od Koki95 »

A sta ja da radim da bih ovo ispravio? Neke vezbe? Trner ne zna.
Poslacu slike preko Privatne Poruke.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Sta da ispravish kada je sve ok?

i sta trenirash?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
Koki95
Stalni član
Stalni  član

Post od Koki95 »

Treniram košarku, i ovo mi smeta.
Odgovori