Pozdrav svima na ovom extra forumu ja sam iz Sarajeva 40 mi je godina i nadam se da ce mi neko dati savjet sta da radim.
Naime prije mjesec tacnije 6/11/2010 sam slomio tu kost iznad skocnog zgloba tzv. lisna kost
operisan sam 9/11/2010 u Rijeci u poliklinici Dr. Nemec gdje su mi "ugradili" tu neku pločicu i 5 šarafa ukupno 4 drze plocicu a 1 ide kroz kost i spaja taj lom. Imam dva reza sa obje strane zgloba tj po jedan sa obje.15 dana nakon operacije izvadio sam konce ovdje u sarajevu i rana je sad u odlicnom stanju zarastanja. Radio sam fizioterapiju sa nekim srujama, magnetima, ledom, nekom lampom i jako lagane vjezbe laganog pomjeranja stopala dole i gore. Proslu sedmicu 17/12/2010 sam bio na kontroli kod Dr. Nemeca i rekao mi je da sve napreduje dobro i rekao mi je da je max. dodir sa tlom tj opterecenje samo 1 ( jedan) kilogram, (a ja imam 115kg) i da ni slucajno ne opterecujem nogu vise od toga. Kada sam se vratio u Sarajevo bio sam primoran promijeniti fizioterapeuta i danas sam isao na prvu terapiju na ilidzu u terme fizioterapeutski centar, imao sam iste terapije kao i prije sa strujom, magnetima, ledom i sve je to bas profesionalano osim vjezba razgibavanja koje su bile potpuno drugacije, naime terapeut mi je maksimalno pokretao stopalo u svim pravcima i forsirao me i da se pri hodu oslanjam na nogu punom tezinom??? I pord mog upozorenja na savjet doktora koji je radio operaciju on je insistirao na njegovom sistemu u stilu "drugo je doktor a drugo je fizioterapeut". Sada sam u strasnoj nedoumici sta da radim i ko je u pravu od ovo dvoje tj sta ja za mene bolje?Dali smijem toliko opteretiti nogu po sistemu fizioterpeuta ili slusati preporuke i savjete doktora koji je radio operaciju? Hvala svima unaprijed.
Lom kosti iznad skocnog zgloba
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 25, 2010 12:13 am
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Lom kosti iznad skocnog zgloba
I jedno i drugo je suludo raditi u prvoj fazi! Ne smete imati pun oslonac ali ne ni opteretiti samo 1 kg, u ovoj fazi je rasterecenje oko 50%, do 25% u zavisnosti od stanja pacijenta, a s obzirom da imate kilograma koliko imate svakako ne smete da se oslanjate na nogu punom tezinom!
Morate hodati sa podpazushnim stakama, i posetiti svog lekara ili ga pozvati telefonom, i pitati za savet!
Ako u nalazu pishe dozvoljeno opterecenje onda ce terapeut raditi na osnovu toga! Ne moze izmishljati toplu vodu i raditi nepravilno i bez obzira na nalaz i nalog lekara koji vas je operisao!
Morate hodati sa podpazushnim stakama, i posetiti svog lekara ili ga pozvati telefonom, i pitati za savet!
Ako u nalazu pishe dozvoljeno opterecenje onda ce terapeut raditi na osnovu toga! Ne moze izmishljati toplu vodu i raditi nepravilno i bez obzira na nalaz i nalog lekara koji vas je operisao!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Novi član
E hvala na odgovoru puno ste mi pomogli evo vec drugi dan terapije je vec puno boljii. A jeli mozda neko zna koliko ce ovo da traje bar otprilike jer meni je vec odavno dodijalo.
Meni nisu hteli da rade struju dok sam imala srafove i plocice
,isto sam tako operisana,i samo je grska sto mi je receno odmah pole 40 dana da mogu oslonac 100%,ja naravno nisam smela,nisam imala terapiju adekvatvu,zato se danas patim,ne samo sa nogom vec i ledjima 

- tamaraft
- Stalni član
Elektroterapija je kontraindikovana kod postojanja unutrashnjih osteofixatora, u zavisnosti od materijala koji je ugradjivan, zato i niste smeli da imate terapije!
A koliko se smete osloniti na povredjeni segment i kada odredjuje SAMO lekar na osnovu pregleda, snimaka i svoje struchnosti i iskustva naravno!
Probleme koje vi imate su vezani za iskljuchivo POGRESNO VODJENU I SPROVODJENU REHABILITACIJU i za to su krivi terapeuti sa kojima ste radili! A za smanjenje snage mishica ledja mozete samo sebe da okrivite! Zanemarili ste sebe, nije bitno shto problem postoji na skochnom zglobu, morate da vodite rachuna o svom telu, zglobovima, kichmenom stubu!
Nikakav savet vam niko preko interneta nece dati, niti sme da vam kaze radite ovo ili ono!
Vi ste pacijent koji je SAMO ZA SEBE sluchaj i ne mozete se porediti sa nekim ko je imao slichnu pa chak ni istu povredu kao vi nekada u zivotu. Pogreshnom rehabilitacijom, verovatno neozbiljnim i opushtenim vasim ponasanjem ste sebi produzili potpun okoravak, i jedino shto mozete da uradite je da trazite uput od svog lekara i dodjete na lechenje u Kliniku za rehabilitaciju u Beogradu.
Sa kompletnom istorijom bolesti, snimcima pre i posle operacije, svezim snimcima, ostalim analizama, pregledom, merenjima ce se utvrditi kakav konkretno imate problem (smanjem obim pokreta, skracenost misica ili bash kontrakturu zgloba) i tek onda se pravi plan i program rehabilitacije.
Ako ste vec 2 godine potroshili u nekom neznanju sada se obratite struchnom terapeutu i reshicete svoj problem, do maksimuma vasih anatomskih i psihichkih mogucnosti naravno!
A koliko se smete osloniti na povredjeni segment i kada odredjuje SAMO lekar na osnovu pregleda, snimaka i svoje struchnosti i iskustva naravno!
Probleme koje vi imate su vezani za iskljuchivo POGRESNO VODJENU I SPROVODJENU REHABILITACIJU i za to su krivi terapeuti sa kojima ste radili! A za smanjenje snage mishica ledja mozete samo sebe da okrivite! Zanemarili ste sebe, nije bitno shto problem postoji na skochnom zglobu, morate da vodite rachuna o svom telu, zglobovima, kichmenom stubu!
Nikakav savet vam niko preko interneta nece dati, niti sme da vam kaze radite ovo ili ono!
Vi ste pacijent koji je SAMO ZA SEBE sluchaj i ne mozete se porediti sa nekim ko je imao slichnu pa chak ni istu povredu kao vi nekada u zivotu. Pogreshnom rehabilitacijom, verovatno neozbiljnim i opushtenim vasim ponasanjem ste sebi produzili potpun okoravak, i jedino shto mozete da uradite je da trazite uput od svog lekara i dodjete na lechenje u Kliniku za rehabilitaciju u Beogradu.
Sa kompletnom istorijom bolesti, snimcima pre i posle operacije, svezim snimcima, ostalim analizama, pregledom, merenjima ce se utvrditi kakav konkretno imate problem (smanjem obim pokreta, skracenost misica ili bash kontrakturu zgloba) i tek onda se pravi plan i program rehabilitacije.
Ako ste vec 2 godine potroshili u nekom neznanju sada se obratite struchnom terapeutu i reshicete svoj problem, do maksimuma vasih anatomskih i psihichkih mogucnosti naravno!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Hvala Tamara puno!!!
Ne zivim u Srbiji,tako da tesko sad mogu da dodjem.
Kontaktiracu te kad budem znala kad cu dole.
Jos jednom veliko hvala
Ne zivim u Srbiji,tako da tesko sad mogu da dodjem.

Jos jednom veliko hvala
-
- Novi član
Tamara ti si super na ovom sajtu za svakoga imas vremena. Svaka ti cast. Ja sam bio na kontroli kod doktora koji je radio operaciju (dr. Nemec u Rijeci) i rekao mi je da je kost dobro zarasla (operacija i lom su bili 8/11/2010) i da mogu koristit naredne tri sedmice jednu staku na suprotnoj strani a poslije tri sedmice da skroz ostavim stake i za dva mjeseca da mu dodem na kontrolu (jeli moguce da mi vadi ovu plocicu?). Mozesli mi to ukratko pojasniti. Ja svakodnevno idem na terapije i sad terapeut koristi magnet, kineziterapiju i vjezbe u bazenu, medutim kada dodem kuci poslije terapije imam pojacan bol oko tog skocnog zgloba i blagi otok. volio bih da cujem tvoje misljenje i oko tog bola molim te. E da i po tvom misljenju dali se smijem povremeno oslanjati bez ijedne stake vec sada? Tamara hvala ti jos jednom izleda da ti shvatas bolesne ljude. 

- tamaraft
- Stalni član
Bol i otok su normalna pojava tokom oporavka!
NIKAKO SE NE SMETE OSLANJATI NA NOGU! Ne trchite pred rudu!
NIKAKO SE NE SMETE OSLANJATI NA NOGU! Ne trchite pred rudu!
prije mjesec dana imala sam operaciju skocnog zgloba i stavili su mi 7 sarafa.mozda ce ovo zvucati smijesno ali interesuje me da li je moguce da me udari grom?