LISTA CEKANJA

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
pauk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 29, 2006 7:57 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

LISTA CEKANJA

Post od pauk »

moja mama je na listi cekanja za Ugradnju ednoproteza kuka u ZC Krusevac od 11.03.2003 i zakazali operaciju 13.02.2006. na koju je nisu pozvali.Razloga ima raznih od njihove strane.Da ih ne navodim.Kad sam pogledala tu listu pre mesec dana ona je bila 85 po redu,da bi sad bila na 95.A koliko vidim njezini prethodnici nisu jos operisani s obzirom da su jos na listi cekanja.I jos sam primetila da se pojavljuju neki JMBG vise puta sa istim datumima ali redni br. su drugi,kao i da su neki oznaceni sa podebljanim fontom.Moze li mi neko objasniti sta to znaci?Inace je mama u vrlo losem stanju.Ona bi trebala operisati oba kuka.Novac ne mozemo skupiti za oba kuka,a jedan ne vredi bez drugog...Interesuje me da li ce uopste doci na red.Da ne bude kasno?..Molim za odgovore.Unapred zahvalna
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Na mesto na listi cekanja prvenstveno uticu bodovi koje pacijent dobije na osnovu tegoba i klinickog nalaza (maksimum je 62), pa tek potom duzina cekanja za operaciju. Znaci, sasvim je moguce da neko sa vecim brojem bodova preskoci na listi nekoga ko ceka znatno duze, ali ima manje bodova. Sem toga, moguce je da neko dodje na red za operaciju, ali tada ne moze da se operise zbog problema sa srcem, bubrezima itd., pa ostaje na listi a "preticu" ga oni iza nejga.

Sadasnje liste cekanja su u primeni od juna 2004., tako da je ona verovatno prepisana sa stare liste kada nije bilo bodovanja.

Sto se tice dupliranja JMBG na listi, moguce je da su pacijenti obilazili vise lekara pa su vise puta upisivani. Mada, od pre nekih godinu dana se sve liste salju u Republicki zavod za zdravstveno osiguranje i oni sravnjuju podatke i objavljuju na svom sajtu www.rzzo.sr.gov.yu

Duzina cekanja zavisi i od toga koliko se pojedinim zdravstvenim centrima dodeljuje sredstava za tu namenu. Sto se Banjice tice, ukoliko neko ima maksimum bodova, ceka nekih 6 meseci (opet zavisi od distribucije sredstava iz centrale).

Cak i ako se samo jedan kuk operise, svakako ce joj biti bolje jer ce biti pokretljivija i bar je taj kuk nece boleti
pauk
Novi član
Novi član

hvala

Post od pauk »

Hvala na odgovorima. Inace mama ima 54 bodova. I ja sam mislila da najbolje da se operise makar 1. Plasi me samo to da joj misici ne atrofiraju(da li sam dobro napisala?) jer su joj rekli da je skoro zadnji voz za nju...Sad smo u fazi prikupljana nov.sredstava. ali slaba vajda. U svakom slucaju puno hvala.
pauk
Novi član
Novi član

i dalje lista cekanja

Post od pauk »

opet ja! Posle nebrojeno puta stupanja u kontakt sa ZC Krusevac na kraju smo zakljucili da ova lista cekanja strasno prevrtljiva,na zalost. Mama kad je pricala sa svojim doktorom o mogucnosti operacije receno joj je da su imali kolegijum,da su dobili oko 15-ak kukova za izvrsenje operacija. I rekli joj da se javi 4.9.2006. ponovo pa ce se videti... Inace je od juna,2006 dospela na prvo mesto na listi cekanja da bi u julu,2006 "pala" na 3.mesto. Mislili smo da ce je ubrzo pozvati,ali...Zao mi sto nismo uspeli da prikupimo dovoljno novca za operaciju bez liste,ali je takva situacija.. Citala sam neke odgovore na pitanje liste cekanja i receno je da dobro funkcionisu,ali gde? u ZC Krusevac-tesko. Javljam se s nadom i sumnjom u tu listu cekanja jer prosto ne znam sta da poduzmem da bi se operisala sto pre. U veoma je losem stanju,bojim se da ce joj misici oslabiti jer ide na stakama i to maltene na prstima. Sta vi mislite o svemu tome.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Niste napisali koliko vasa majka ima bodova na listi. Ranije je imala 54, ali se svakih 6 meseci moze ponovo bodovati ako se stanje pogorsava. Za Krusevac konkretno ne znam, ali znam da se, posle naseg poslednjeg dopisivanja ovde, drzava dosta "otvorila" sto se tice odvajanja novca za ovu operaciju pa se na "Banjici" taj period smanjio na oko 3-4 meseca.
pauk
Novi član
Novi član

odg

Post od pauk »

ima 62 boda,znaci maksimalan. Divno je to cuti da se na Banjici toliko malo ceka.Moram tako reci. nesto se mislimo ako ovo ne uspe u ks da predjemo na Banjicu. Inace,hvala vam sto odgovarate na pitanja i to nam znaci puno.
pauk
Novi član
Novi član

javljam se

Post od pauk »

Mamu su napokon pozvali na opreaciju kuku u ZC Krusevac sredinom oktobra o.g. Operisali su je 19.10.2006. Operacija je bila uspesna kao i samo njeno zarastanje rana i po snimku je utvrdjeno da se lepo primio. Medjutim,Problem se javio u oticanju cele noge kao i nepomicnost u predelu kolena. Moze sesti u polusedeci za sad i da pomera sa zglobom ali koleno ne.
Pitam se zasto joj otekla noga i otkud nepomicnost kolena.Moze vrlo,vrlo malo.Naravno,jos je u bolnici i fizioterapeut radi s njom.Receno je da bi trebala odmah u Ribarsku Banju ili kucni fizioterapeut. Misljenja sam da je bolje u R.Banju. Eto.bar se pokrenulo nesto sto mi je i drago ali opet strahujem zbog tog kolena. Naravno,trebala bi i drugi kuk da operise a kad i na koji nacin,to jos ne znamo.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Sto se tice uzroka oticanja noge i ogranicenja pokreta kolena, oni mogu da budu brojni, ali vecina njih nije opasna.
Slazem se da je bolje da ide u Ribarsku Banju, ali se dogovorite sa majkom da li bi obna ipak radije prvo da malo bude kod kuce.
Sto se tice operacije drugog kuka, ona ce biti stavljena na listu cekanja pri prvoj kontoli kod svog operatora.
Odgovori