Ligamentoplastika LCA (prednjeg ukrstenog ligamenta)

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
ghostdog
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 03, 2011 10:47 am

Ligamentoplastika LCA (prednjeg ukrstenog ligamenta)

Post od ghostdog »

Posle povrede kolena na košarci (10.12.2010) i posle MR pregleda ustanovljena mi je ruptura LCA. Bio sam na terapijama, vezbama i vratim koleno u funkciju, naravno samo za hodanje, probam da igram basket marta ove godine (oko 3 meseca posle povrede) i posle samo malo jaceg bocnog skretanja koleno mi malo ispadne, opet otok i pauza. Posle jos jednog ispadanja, uradim jos jedan MR krajem aprila ove godine i definitivno je ruptura, a nit na kojoj se drzi koleno je nefunkcionalna. Odlucim se ja za operaciju ligamentoplastike koju uradim 27.09.2011. Operacija je radjena u Niskom Klinickom Centru. Deo ligamenta sa patele je ugradjen i korisceni su oni "plasticni" srafovi. 5 dana u bolnici, 2 stake do trece nedelje, jedna staka do cetvrte nedelje, a od tada hodam bez staka. Mesec dana sam radio samo fleksomat (kinetik sina) i staticke kontrakcije kvadricepsa. Ovog meseca sam krenuo sa vezbama za jacanje kvadricepsa, setnje i nekih vezbi u bazenu, postepeno povecanje fleksije sa fizioterapeutom i dosao sam do 130 stepeni. Sve u svemu mogu biti zadovoljan oporavkom. Ono sto me interesuje da li neko ima neki kompletan program oporavka, informacije o pokretima koje smem i koje ne smem, u kom periodu smem da krenem sa necim drugim osim sa vezbama itd. Svaka informacija je dobro dosla.
Odgovori