ligamenti kolena

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
janosch
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2006 2:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

ligamenti kolena

Post od janosch »

Zdravo svima.
Pre nekoliko dana sam na skijanju povredio koleno.Prilikom pada nisam osetio veci bol, ali sam cuo nekakvo krckanje.U narednih sat vremena, do stavljanja longete,mogao sam da savijam nogu u kolenu-potpuno, bez ikakvih bolova.Medjutim, jak bol se javljao cim stanem na povredjenu nogu i opteretim koleno.Osecaj je bio kao da ce mi butna kost skliznuti pored podkolenice.

Nalaz na ortopedskoj klinici u BG :
Rentgen: nema preloma kostiju
OBJ: Izliv u kolenu koje je ogranicene fleksije.Otvaranje medijalno++.Lacman+.Difuzna pal. osetljivost.NC nalaz uredan.

Misljenje doktora je da je pukao jedan bocni ligament.Nije spominjao meniskus i snimanje magnetnom rezonancom.

Zanima me da li je verovatno, na osnovu opisanih simptoma, da je meniskus ostecen, i da li treba u svakom slucaju da uradim snimak magnetnom rezonancom ( gde se radi, koliko kosta )

Trenutno mi je koleno imobilisano gipsanom longetom i zakazana je kontrola za dve nedelje.

Misljenja.........

Unapred zahvalan, Igor
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Povrede na skijanju, zbog pokreta koji se tokom skijanja prave, cesto udruzuju povredu unutrasnjeg meniskusa, unutrasnjeg bocnog ligamenta i prednjeg ukrstenog ligamenta kolena. Ligament moze da bude povredjen tako da bude samo istegnut, ili potpuno pokidan.

Klinicki pregled povredjenog kolena u ranoj fazi ne moze dovoljno precizno da se izvede ako je koleno bolno i oteceno jer manipulacije, neophodne pri pregledu, pojacavaju bol. Stoga se najcesce stavlja gipsana longeta da se koleno obezboli, a pregled se ponavlja posle 2-3 nedelje.

Dalje lecenje zavisi osd stepena povrede i sportskih i profesionalnih potreba pacijenta.

Mislim da nije neophodno u ovako ranoj fazi insistirati na pregledu magnetnom rezonancom.
NenadSava
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 04, 2006 2:58 am

ligamenti!?

Post od NenadSava »

Pre 3 nedelje,na utakmici sam dobio udarac u predelu kolena na desnoj nozi
Obratio sam se ortopedu koji mi je rekao da su mi popucali ligamenti
Koleno mi je bilo oteceno,ali sada je spao otok i bio sam na snimanju-nema povreda kostiju
Pri savijanju kolena osetim neprijatan bol s unutrasnje strane savijenog kolena
bol prestaje nakon ispruzanja noge,postepeno
Interesuje me da li su meni popucali svi ligamenti ili ne
u sredu idem opet kod doktora ali me interesuje jos necije misljenje
Inace normalno hodam ,mogu i da trcim nema bolova
sem kada radim cucnjeve
Ne sumljam da su mi popucali ligamenti ,jesu nego me najvise interesuje koliko je ovo ozbiljna povreda,koliko traje "zarastanje",da li cu ikada ponovo moci da igram fudbal ,da li postoje neki steznici koji bi koliko-toliko pomagali
i ucvrscivali koleno i davali stabilnost na povredjenoj nozi?
Ovo mi je prva sportska povreda u zivotu,nadam se da nije i poslednja
Imam 18 god.
i na uputu od specijaliste pise da mi se otvara spoljasnja zglobna pukotina
i on mi je preporucio fizikalni tretman
Odgovorite....
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Duzina "zarastanja" zavisi od stepena tezine povrede i od toga koji je ligament povredjen. S obzirom da mozes da trcis, verovatno nije u pitanju prekid nekog od glavnih ligamenata.

Otvaranje spoljasnje zglobne pukotine moze da ukazuje na ostecenje spoljasnjeg uzduznog ligamenta kolena

Sto se tice fudbala, verovatno posle oporavka nece biti problema za dalje bavljenje sportopm
Odgovori