Krckanje zglobova???

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
dragan_bg_88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 24, 2006 7:22 pm

Krckanje zglobova???

Post od dragan_bg_88 »

Pozdrav svima! Imam jedno pitanje, sta zapravo krcka na zglobovima pristiju kada ih onako "lomimo", znate na sta mislim, to 90% ljudi rade. Cuo sam razne verzije kako je to nezdravo, kako je to stetno, kako se tako ligamenti vracaju na mesto??? Recite mi sta je to sto krcka ili puca, i koje su posledice toga. Hvala unapred...
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Puca zglobna caura. Samim tim postaje labavija sto ce se kasnije manifestovati "nestabilnim" prstima.
Sve najbolje.
dragan_bg_88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 24, 2006 7:22 pm

Post od dragan_bg_88 »

Hvala na odgovoru, sada jos jedno pitanje, to se meni desava i sa skocnim zglobovima koji kada ih vrtim pucaju, da li je to isto ili nije? hoce li mi i zglobovi biti "nestabilni"?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Da, to je isto, mada kod skocnog zgloba ima uticaja i sama konfiguracija istog (kostana). Nece zglob biti nestabilan, nego labav, lakse ce doci do recimo uganuca i sl.
Sve najbolje.
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Krckanje zglobova se drastično povećava kada se počne razvijati osteartritični proces na njima.

Negde sam pročitao da, po najnovijim saznanjima, osteoartritična hrskavica ispušta azotna jedinjenja koja dovode do krskanja.

U svakom slučaju, to krckanje ne treba nikako provocirati niti izazivati.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

А ја цела крцкам, а не изазивам :( Не тражим савет, само се жалим :(
zanfir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 18, 2007 10:30 am

krckanje

Post od zanfir »

To krckanje je sasvim normalno, ako nije preterano. Na taj nacin rasterecujes zglobove falangi.
Ukoliko ne bi krckalo ne bi ni bilo u redu.
A da ce doci do nekog razlabavljenja zglobova, jedino u slucaju da krcakas permanentno po celi dan, ili tokom veceg dela dana.

Naucno nije dokazano da krckanje i na koji nacin dovodi do osteoartropatija, te slicnih degenerativnih promena.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Re: krckanje

Post od Jefimija »

:( ма мени су прво крцкала колена, па су кркљала, па су лупала...па су ми рекли да имам гонартрозу :( исти след догађаја ми се догађа са куковима и са прстима шаке :( Пошто сам јако млада, схватам да једноставно имам мање вредну хрскавицу :( нешто сам се одлучила да не идем код лекара, кад већ не може ништа да ми помогне.

Читала сам о генерализованом остеоартритису, и тамо пише да је највише могуће да буду захваћени кукови, колена и шаке.... али мени су и други зглобови `крцкали` ( више лупали) и болели су ме. У последњих пар година сам се јако мишићно развила тако да сам ваљда постигла да ми зглобови буду стабилнији... тако да ме нису више толико ни болели, бар не тако често :D

Јел умишљам ја? Сигурно постоји шанса да су ми то погрешно дијагностиковали. Рану гонартрозу? То се на снимцима уопште ни не види, зар не? Лекар погрешио, а ја параноик цео живот пратила сваки покрет да ли крцка?
Odgovori