Poštovani, nov sam ovde na forumu, i ako sam promašio mesto gde ću postaviti temu, molim da je moderatori premeste.
Našoj ćerkici od 13.5 meseci je negde sa 4 meseca na pregledu kukova ustanovljena kosa karlice. Pratil ismo to preko ortopeda i preko fizijatra. Na poslednjm pregledu kod ortopeda, on se izjasnio da se to popravilo dovoljno i da nema potrebe dalje pratiti. Fizijatar je ipak zahtevala dalje praćenje da bi se videlo šta će se desiti kada beba prohoda. Beba je sada prohodala, i na poslednjem pregledu je fizijatar primetila da hoda široko, tj. da ne hoda nogu uz nogu nego ima široki oslonac (mornarski hod). Zakazala nam je za mesec dana i rekla da ukoliko se to ne popravi moraće da se rade vežbe. Takođe je pomenula da je moguće da dete ima Spina Bifida i da je to razlog ovih problema. Inače, karlica je i dalje kosa i to po rečima doktorke oko 2-3 mm je niža jedna strana.
Molim mišljenje o tome kao i prognoze pošto i pored mog insistiranja nisam dobio konkretne odgovore o tome, da li će se to sve popraviti ili će imati neke posledice i kakve?
Šta možemo učiniti da se popravi hod kod deteta, dugo nam je da čekamo više od mesec dana da bi to saznali.
Unapred hvala.
Kosa karlica i problemi sa hodom
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Re: Kosa karlica i problemi sa hodom
Bebe kad prohodaju,svakako hodaju na sirokoj osnovi dok ne uspostave dobru ravnotezu u uspravnom polozaju.
Spina bifida se veoma lako dijagnostikuje rentgenskim snimkom te je potpuno nepotrebno napamet razbijati glavu oko toga.
Definisite mi molim vas pojam kosa karlica?
Spina bifida se veoma lako dijagnostikuje rentgenskim snimkom te je potpuno nepotrebno napamet razbijati glavu oko toga.
Definisite mi molim vas pojam kosa karlica?
Re: Kosa karlica i problemi sa hodom
Da, znam da se utvrđuje rengenskim snimkom, doktorica je rekla da neće još da je zrači, da postoji mogućnost da je Spina Bifida i da ako se stanje ne popravi, da će je poslati na rengen.
Kosa karlica (ne znam latinski naziv) je posledica malpozicije bebe u stomaku. Tako nam je objašnjeno. Beba je imala različite brazde na butinama kao i kosi zarez na vrhu guze (ne znam kako to da objasnim). Kada se beba stavi na stomak i kada joj se pruže noge i stave jedna do druge, leva guza joj je 2-3 mm niža od desne. Bilo je i više ali smo vežbanjem (a i njenim odrastanjem) popravili to. Ortoped je rekao da je sad sve u redu, međutim fizijatar je i dalje prati da se vidi kako će se razvijati i da li će biti problema u hodu.
Znam da je normalno da bebe kad prohodaju hodaju široko ali ona hoda već 4 nedelje i trebalo bi da je već prestala sa širokim hodom.
Kosa karlica (ne znam latinski naziv) je posledica malpozicije bebe u stomaku. Tako nam je objašnjeno. Beba je imala različite brazde na butinama kao i kosi zarez na vrhu guze (ne znam kako to da objasnim). Kada se beba stavi na stomak i kada joj se pruže noge i stave jedna do druge, leva guza joj je 2-3 mm niža od desne. Bilo je i više ali smo vežbanjem (a i njenim odrastanjem) popravili to. Ortoped je rekao da je sad sve u redu, međutim fizijatar je i dalje prati da se vidi kako će se razvijati i da li će biti problema u hodu.
Znam da je normalno da bebe kad prohodaju hodaju široko ali ona hoda već 4 nedelje i trebalo bi da je već prestala sa širokim hodom.