Kompresivni prelom L1

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Jan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 16, 2007 11:26 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kompresivni prelom L1

Post od Jan »

Postovani,
prvi put se javljam na ovaj forum zbog "problemcica" koji me je zadesio i svaki odgovor je vise nego dobrodosao.
Pre nedelju dana pao sam s merdevina sa visine oko 2 m.
Nakon snimanja primili su me u bolnicu u Pancevu (usetao na svojim nogama) i Dr. je rekao odmah da moram da ostanem dok mi ne ugrade TLSo mider.
Dosli su ljudi sledeceg jutra uzeli mi meru u gipsu i doneli mider oko 3 popodne sledeceg dana.
Dakle za manje od 24 h provedenih u bolnici ja sam odpusten na kucno lecenje (opet otisao na svojim nogama sa miderom ovog puta koji mi je olaksao kretanje).
Dijagnoza: Fractura commpresiva vertebre lumbalis 1.
Epikriza: Primljen na odeljenje zbog pada sa visine. Nakon prijema obradjen klinicki, rtg i laboratorijski konstatovan kompresivni prelom prvog slabinskog prsljena bez neuroloskih ispada.
Ordinirana analgetska i antiedematozna terapija.
U toku hospitalizacije postavljen rasteretni TLSo mider koji pacient dobro podnosi.
Otpusta se u boljem opstem stanju sa TH: tbl aspirin, analgetic pp.
Kontrola zamesec dana.

Ovo je meni sve jasno, ali imam pitanja u vezi onog sto mi NIJE receno.
1. Da li treba sto vise da mirujem, ili treba da legnem samo kada bolovi postanu jaki a u medjuvremenu da sedim i pomalo setam (naravno u mideru)?
2. Da li mider treba da skinem kada lezim/spavam i stavim recimo Lumbarni elasticni steznik za to vreme? (tako su mi savetovali ljudi koji su mi napravili mider)

Dakle od doktora nisam dobio apsolutno nikakve savete sta da radim.
Svestan sam da prelom verovatno nije nesto opasno s obzirom na tretman i da nisam morao da dobijam inekcije za bolove u bolnici, ali, s obzirom da se radi o kicmi, voleo bi da znam kako treba da se ponasam da bi se prsljen sto pre izlecio.

Zadnje pitanje je, da li cu moci da letim avionom 5 nedelja nakon povrede/preloma.

Unapred zahvalan,

Jan
Odgovori