koleno

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

stefan28
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 21, 2008 11:15 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

koleno

Post od stefan28 »

Pozdrav svima, imam 24 godine
Koleno sam prvi put povredio u aprilu 2006.Doktor mi je rekao da su ligamenti pokidani i preporucio mi je operaciju, posto nisam bio spreman na operaciju sacekao sam da otok splasne i nastavio sam da se bavim sportom.Koleno mi je od vise puta iskakalo, poslednji put sada u septembru.Oporavak je trajao mnogo duze nego kod predhodnih povreda.Odlucio sam da snimim koleno na magnetnoj rezonanci, nalaz je tu, pa bih vas molio da ga pogledate i da mi razjasnite par nedoumica:
-da li su ligamenti pokidani ili osteceni
-da li je meniskus ostecen, i ako jeste da li bih smeo da idem u teretanu i radim vezbe za jacanje kolena
-Da li bih smeo sa ovakvim kolenom, uz pomoc ortoze da nastavim rekreativno da igram fudbal i kakve su eventualne posledice ako to uradim.

Slika
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Po ovome reklo bi se da Vam je prednji ukrsteni ligament (LCA) pokidan, kao i da imate povredu meniskusa. Da li mozete da radite vezbe za jacanje kolena? -MORATE da ih radite (ali narociti set vezbi, bez velikihb opterecenja - najbolje da Vam ih prepishe fizijatar)
Fudbal mozete da igrate i bez ortoze (nakon jacanja misica), ali obazrivo, i trcanje iskljucivo pravolinijsko.
Ukoliko se tegobe nastave ponavljati, i koleno bude jos iskakalo, opcija Vam ej operacija.
Sve najbolje.
stefan28
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 21, 2008 11:15 am

Post od stefan28 »

Dobro sada sam se pomirio sa tim da mi je operacija jedina opcija,ako zelim da se u buducnosti bavim bilo kakvim sportom.
Znam da oporavak traje 6-9 meseci, ali bih voleo da znam koje su faze oporavka (koliko nosim stake,....),koliko traje operacija, koliko vremena od toga provodim u bolnici i ono najvaznije ako biste mogli da mi preporucite ortopeda koji se specijalizovao za ovu vrstu povrede.
Izvinjavam se sto sam sve ovo ovako zbrzao, ali vucem ovu povredu vec skoro dve godine, pa bih voleo da znam sta me ceka nakon operacije.Unapred hvala
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa sama procedura traje nekih 1.5-2h, u bolnici ste nekoliko dana. Prvih mesec dana hod sa stakama bez oslonca, potom pocetak rehabilitacije, i nakon jedno 3 meseca od operacije mozete polako pcoeti da hodate, i da jacate tu nogu.
Na pitanje o tome koga bih preporucio, ne bih da odgovorim, naime to ej vrlo nezahvalno, mogu samo da kazem da u nashoj zemlji ima vrsnih strucnjaka koji se bave spcijalno ovim problemom. Jedan od vodecih ljudi je prof Milankov iz NS.
Sve najbolje.
nmilic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 14, 2008 3:08 pm

Ligamenti

Post od nmilic »

Ja sam pre 10 godina radio ligamentoplastiku. Sada mi koleno ne iskache ali redovno imam probleme a bavim se malim fudbalom..

Pitanje> Da li bih trebao da povadim shrafove ? Mozda usput da se proveri o istom troshku stanje meniskusa ?

Hvala :roll:
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Ako srafovi ne prave probleme, nije neophodno da se vade. POslednjih tridesetak godina se koriste materijali za koje se smatra da su bioinertni, tj. ne dovode do reakcije organizma.
Sto se tice meniskusa, mislim da je najbolje da se javite svom operatoru na pregled pa onda neka on proceni ima li razloga da se meniskusi dodatno ispituju.
nmilic
Novi član
Novi član

Post od nmilic »

Prvo da se zahvalim na prvom odgovoru,

Ne znam da li shrafovi prave problem, snimak nije nishta pokazao ali ja imam bolove u unutrashnjem delu kolena. Dodushe od kada sam intenzivno krenuo sa jachanjem kvadricepsa sipmtomi su sve manji. Moj ortoped je otishao u penziju gospodin Dragan Nikolic sa VMA, a tamo su mi predlozili atroskopiju kao jedinu validnu metodu dijagbostike kolena. NE bih da prolazim kroz to 3 put ako nije neophodno. Ako biste bili ljubazni da mi kazete vase mishljenje oko unoshenja glukozamin sulfata radi oporavka ligamenata. Shta bi vi preporuchili od lekova? Koliko je validna dijagnostika magnetnom rezonancom za stare povrede ili hronichne ?

Hvala josh jednom
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Magnetna rezonanca je perfektna za dijagnostiku. Postojanje srafova moze da predstavlja problem za pregled magnetom, ali postoji nacin da se to nekako uradi, mada detalje ne znam.
Sto se tice glukozamin-sulfata, on spada u dodatke hrani, a ne u lekove. Koliko mi je poznato, u literaturi nema podataka da utice na oporavak zglobova.
nmilic
Novi član
Novi član

Glukozamin

Post od nmilic »

"Glukozamin sulfat je važan faktor u izgradnji zglobnih struktura, veziva, tetiva, ligamenata, zglobne tekućine, a nalazi se i u nekim drugim dijelovima našeg organizma. Potiče stvaranje gradivnog materijala hrskavice i usporava njeno trošenje"

"Glukozamin je jedino prirodno sredstvo iz školjki i rakova koje potiče regeneraciju hrskavice.Sam glukozamin je prirodna tvar koja se u našem tijelu stvara iz glukoze i amino kiseline glutamina. S godinama mogučnost njegova stvaranja opada ( a možda i s smanjenim prodorom glukoze u periferna tkiva ) pa se smanjuje i regeneracija hrskavice.

"Glukozamin je osnovni gradivni element mukopolisaharida ( kao što su glukozaminglikani i proteoglikani ) koji tvore osnovnu strukturu kostiju, hrskavice, noktiju, kose i kože.

Unosom glukozamina izvana i povečenjem njegove količine, u organizmu se povečava aktivnost hondrocita. Glukzamin djeluje kao spužva, navlačeći tekućinu u mrežastu hrskavicu. Tekućina uklopljena u hrskavicu izvlači nutrijente iz okolnih kostiju i opskrbljuje hrskavicu nutrijentima i tako potpomaže regeneraciju hrskavice. Hrskavica zglobova nema vlastitu opskrbu krvlju, pa njen potrebe moraju bti opskrbljene iz okolnih tkiva. "
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Izvinjavam se na nepreciznosti. Kada sam napisao "... u literaturi nema podataka..." mislio sam na nekomercijalnu literaturu i analize, a ne na reklame.

Ako se na Google pretrazi "regeneracija hrskavice glukozamin", prvih nekoliko linkova upucuju na Euromarket (portal za kupovinu), Twinlab , Eukanuba (za ljubitelje domacih zivotinja), Biopharm (uvoz-izvoz), Aleksandar MN (promet lekova i lekovitih sredstava).

Sto se tice sajtova na engleskom, moze se probati "cartilage regeneration glucosamine". Rezultati su isti.

Ako je neko zainteresovan da proveri u medicinskoj literaturi, moze da proveri na www.docguide.com
nmilic
Novi član
Novi član

Glukozamin

Post od nmilic »

Da li to znachi da farmaceuti u apotekama preporuchuju i prodaju lekove-preparate bez ikakve garancije da preparat zaista sluzi svrsi ?

Nisam ironichan, samo se pitam, a ne bi me chudilo..
KRALJEVIC
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 06, 2007 11:21 am

Re: Glukozamin

Post od KRALJEVIC »

nmilic napisao:Da li to znachi da farmaceuti u apotekama preporuchuju i prodaju lekove-preparate bez ikakve garancije da preparat zaista sluzi svrsi ?

Nisam ironichan, samo se pitam, a ne bi me chudilo..
Naravno, nažalost je tako.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Nije bas vezano za gore navedene povrede ali ima veze sa kolenom.Naime,starijoj zeni('41.godiste),ortoped je rekao da treba da ugradi vestacko koleno i rekao da treba da ide na Banjicu.Najpre kaze da treba da se odradi pregled na Banjici pa da se vidi dalje sta i kako.Pitanje je koliko se ceka operacija kada se ide preko socijalnog a koliko kosta da se plati proteza?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Kada se ide preko socijalnog, za vestacko kolno se ceka oko godinu dana, barem sto se tice Banjice. U tom slucaju se placa participacija koja je do 30000 dinara.

Ukoliko neko ne zeli da ceka, onda mora da plati sve troskove (protezu kolena, lezanje u bolnici, operaciju, lekove...). NIsam sasvim siguran u cifru, ali se krece negde oko 250 000 dinara (zavisno od vrste vestackog kolena, duzine lezanja u bolnici itd.).

Izuzetak od ovoga su teska trauma kolena i tumori koji idu "preko reda".
drmarko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 2:28 pm

raskid ACL i lezija meniskusa

Post od drmarko »

Stefane, po svojh prilici na osnovu nalaza MR imas raskid prednje ukrštene veze, budući da je dovoljno vremena proslo od povrede koleno se može klinički istestirati (odgovarajućim testovima za ispitivanje stabilnosti kolena) i sa gotovo 100 %, tačnošću ukoliko to izvodi neko ko ima iskustva sa ligamentarnim lezijama kolena, potvrditi MR om postavljena dijagnoza. Apsolutno suverena metoda kojom se jedino i nedvosmisleno potvrdjuje raskid prednje ukrštene veze je artroskopija-tj dijagnostičko terapijska procedura kojom se ulazi kamerom u koleno utvrđuje stanje i rešavaju npr. raskidi meniskusa i sl. Od tebe i tvojih afiniteta, svekodnevnih aktivnosti i tegob koje imas zavisi da li ce se raditi artroskopija i potom rekonstrukcija prednje ukrštene veze. ili će se odmah artroskopija u istom aktu nastaviti rekonstrukcijom ACL-a. Najvažnija stvar u tome je da ako se odlučis za operaciju nađes ortopeda koji se razume u artroskopije i rekonstrukcije, budući da radim u ustanovi gde se to rutinski i kvalitetno radi mogu da ti preporučim par imena iz moje i drugih bolnica u srbiji(nema ih mnogo). A možes i ukoliko imas mogućnosti i žellje da izbegneš upute i čekanja u državnim bolnicama da obavis artroskopiju pa i ako treba rekonstrukciju predenje ukrštene veze i privatno.
Ne znam koliko sam ti mnogo sta nisam pomenuo da ne bih preterao opširnim odgovorom. Ako te šta zanimaa mogu da odgovorim pitaj.
Odgovori