koleno

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
jejazrenjanin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 7:29 am

koleno

Post od jejazrenjanin »

po3drav svima,
imam problema sa kolenom od pre deset godina kad sam se aktivno bavila rukometom, posle povrede kolena (kidanja ligamenata) nosila sam samo longetu i prestala da se bavim sportom. u periodu od deset godina desavalo mi se da mi kao propadne noga u kolenu, pojavio bi se otok koji je posle par dana spao i sve se vracalo u normalu. sto se nije desilo letos (jun) kada je taj otok potrajao cele 4 nedelje. pregledao me je dr kadija na klinickom. posla na magnetnu i da zakazem operaciju. on nije vide rezultate magnetne. cekam na operaciju od septembra od tad su mi rezultati magnetne.
rezultat glasi: " prikazane kostane strukture su ocuvanog korteksa i urednog SI kostane srzi. LCA se ne diferencira u njenoj projekciji vide se zone viseg SI koje odgovaraju postraumatskoj sekveli u vidu rupture. ostalo tetivno-ligamentarni aparat je ocuvan. na zadnjem rogu medijalnog meniskusa vidi se ruptura bez dislokacije fragmenata. lateralni meniskus ocuvan. intraratikularno vidi se manji izliv.
MR NALAZ ODGOVARA RUPTURI ZADNJEG ROGA MEDIJALNOG MENISKUSA BEZ DISLOKACIJE FRAGMENATA, RUPTURI LCA LEVOG KOLENA."
interesuje me koliko je ovo ozbiljno i da li moram na operaciju tj.ligamentoplastika na koju toliko cekam?

unapred zahvalna jelena :D
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Nalaz magnetne rezonance pokazuje da se radi o prekidu prednjeg ukrstenog ligamenta kolena sto jeste ozbiljna povreda.
S jedne strane, ovakva povreda iskljucuje aktuivno bavljenje sportom i kod sportista je operacija neophopdfna da bi mogli da nastave da se bave sportom.
S druge strane, ako su natkoleni misici dovoljno jaki i izbegavaju se rizicne situacije, operacija ne mora da bude neophpdna.
Naravno, ovo je nacelna prica i ipak najvise zavisi od vasih tegoba i toga koliko one ometaju normalan zivot.
markucio
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 19, 2008 2:33 am

Post od markucio »

Unutar prednjeg roga lateralnog meniskusa prikaže se uža hiperintezivna
> linija koja komunicira s donjom zglobnom plohom meniska u smislu rupture.
> U ostalom dijelu meniskusi su urednih osobina.
> Prednji i stražnji ukriženi ligamenti su urednog položaja,debljine i
> strukture.
> Kolateralni ligamenti su bez patomorfoloških promjena.
> Tetiva m. kvadricepsa i pateralni ligament su urednih osobina.
> Patela je tek blaže lateralno subluksirana uz sitno područje
> hondromalacije u lateralnom dijelu.
> Ne vidi se zglobnog izljeva.
> Dostupni koštani dijelovi su primjerrene strukture.
> Uz unutrašnji rub medijalne glave gastroknemiusa u razini poplitealne fose
> prikaže se manja količina tekućine a sam mišić je u stražnjem dijelu nešto
> višeg signala sve u smislu traumatske lezije.
> Submit = Potvrdi.molim vas vase misljenj,i sta mi je ciniti
Odgovori