koleno

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
fokus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 28, 2006 1:48 am

koleno

Post od fokus »

godinama vec imam problem sa kolenom. Kada mi je noga duze vreme savijena(voznja autom, sedenje u bioskopu)...itd,bol se postepeno pojacava sve do trenutka kada jednostavno moram da ispravim nogu da bi bol prestao. Kada ispravim nogu u kolenu nesto kvrcne i zatim sledi veliko olaksanje i prestanak bolova. Nemam nikakvih tegoba prilikom hodanja, trcanja....itd bavim se svim aktivnostima normalno, skijanje, tenis....ove tegobe su nekada izrazenije a nekada problema skoro da i nema, pretpostavljam da iuma neke veze sa opterecenjem..aktivnostima...Bio sam kod lekara pre sigurno 5-6 godina, ne mogu da se setim tacno sta je radjeno ali mislim da je bio ultrazvuk ili snimak. Bas nista znacajno nije ustanovljeno, mazao sam malo diklofen gel i to je to. Imam 28 god i bol unazad 5-6 god. Od malih nogu bavio sam se raznim sportovima aktivno i rekreativno. Rekao bih da je problem nastao pre ovih vec spomenutih 5-6 godina posle jednog dugotrajnog igranja basketa na betonu i trcanja po istom ali nije bilo nikakve povrede.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Na osnovu opisa tegoba verovatno je da se radi o ostecenju hrskavice casice. To ostecenje izaziva u odredjenim polozajima bol, pa bol dovodi do smanjene funkcije, pa smanjenje funkcije vodi ka slabljenju misica.

ako se radi o ovome, kod vecine se problem resava svakodnevnim sprovodjenjem vezbi za jacanje natkolenog misica.

Ipak, bez pregleda i rentgenskog snimka nije moguce sa sigurnoscu reci o cemu se radi. S obzirom da na pregledu niste bili dosta dugo, ne bi bilo lose da se javite ortopedu radi ponovnog pregleda.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Otprilike bih se slozio s ovim sto je Veljko Jovanovic naveo. Jos bih dodao da ne mora da bude samocasica, moze da bude osteohondritis kondila femura ili tibije. U svakom slucaju, RTG i ortoped.
Sve najbolje.
PIPICA
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 12:04 pm

Pitanje za Doktora

Post od PIPICA »

Postovani da li je opasna pojava voda u kolenu ?
Pozdrav
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Pojava viska tecnosti u kolenu nacelno pokazuje da sa kolenom nesto nije u redu. Nacelno, ne mora da bude opasno, ali upozorava da se tom kolenu mora pokloniti paznja
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Kao sto je Veljko naveo najcesce nije opasno ali mora da se pripazi. Najcesci uzrok pojave tecnosti u kolenu je trauma, ali moze da bude jos svasta. Naravno uvek treba uzeti laboratoriju, napraviti RTG snimak, i onda videti sta moze da bude. Ono sto se isto moze uraditi a sto je dobro i za dijagnostiku i za Vas, je da se koleno punktira, izaspirira sadrzaj koji se posalje na dijagnostiku. A Vi cete neko vreme biti bez tegoba jer nece biti tecnosti u zglobu.
Sve najbolje.
Odgovori