koleno-pitanje

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Acabgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 07, 2007 10:25 pm

koleno-pitanje

Post od Acabgd »

Imam 35 godina i tokom celog zivota od mladosti sam vise puta povredjivao kolena obe noge tj. iskakale su mi casice na obe noge. Zadnji put sam se povredio pre oko 3 godine kada mi je prilikom shuta u tvrd predmet iskocila casica desnog kolena, pri cemu sam i pao. Posle ove povrede sam se najduze oporavljao a u tom momentu sam samo snimio koleno na rendgenu pri cemu nista ozbiljnije nije utvrdjeno. Medjutim zbog sporog oporavka od tada, kao i problema koje imam tj. slabe stabilnosti i cvrstoce zgloba snimio sam koleno na magnetnoj rezonanci pri cemu mi je napisan sledeci nalaz:

" Na skeletnim strukturama zgloba desnog kolena nema znacajnih promena. Širina zglobnog prostora je normalna. Zglobne površine kao i zglobna rskavica su u fiz. granicama.

Vidi se značajna luksacija desne patele u vanjsku stranu. Ovde se i u prednjoj kao i u zadnjoj konturi patele vide blage neravnine koje bi mogle odgovarati hondromalaciji početnog stepena.

Patelarni ligament i tetiva M. Quadricepsa B.O.

Vidi se značajna lezija prednjeg ukrstenog ligamenta koji je jako edematozan sa značajno izmenjenim mr signalom a njegov pravac pruzanja je nejasan (obsruptura!?).

zadnji ukrsteni kao i ostali ligamenti B.O.

Postoje lezije oba meniskalna zadnja roga, više lateralnog bez fragmentacije (tear I-II).

U zglobu postoji slobodna tečnost u tragu (oba vanjska recesusa)

zaključak:
Luxatio patellae lateral. genus dex (chondromalatio patellae l.dex inicip)
Laesio L.C.A (TearII-III) Obs.rupura.genus dex
Laesio cornu post. menisci Bill. Prec. Later.
effusio genus dex gr.laev. "

Da li neko može da me posavetuje u vezi ovoga. Hvala
zivorad5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 9:28 am

Post od zivorad5 »

a gde si to isao na magnetnu rezonancu... nalaz koji su meni napisali je mnogo mnogo manje detaljan...
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa imate povredu kolena koju mozete dvojako da zbrinjavate: konzervativno i operativno. U prvom slucaju sve sto treba je da jacate misice buta i lista koji su stabilizatori kolena, i oni ce da drze zglob na mestu. U drugom slucaju radi se operativno vracanje patele na njeno mesto, i operativna reparacija prednje ukrstene veze. Za ovu drugu opciju naravno, morate da se javite ortopedu.
Sve najbolje.
Acabgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 07, 2007 10:25 pm

Post od Acabgd »

Magnetnu rezonancu sam uradio u Dijagnostickom centru Zemun, cena je oko 9 000 din, i imam sa njima pozitivna iskustva jos i od ranije, nevezano za moju povredu. Inache Dr. Radovan Bjelovuk je odlican i posvecen lekar.

Hvala Miodrage. :)
Odgovori