Koleno - Da li ce biti sve u redu?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
xaxill
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 12, 2011 11:02 pm

Koleno - Da li ce biti sve u redu?

Post od xaxill »

Ovako, imam 18 godina, idem u medicinsku skolu, bavim se rekreativno kosarkom 9 godina, imam mali visak kilograma, Pre nekoliko godina tacnije pre 6 godina sam se jureci se kroz kucu sa bratom sapleo i udario levo koleno od ivicu stola. Odmah mi je natekla i nisam mogao da stojim na tu nogu, u bolnici su mi stavili gips, rekli da nema nikakvih preloma samo malo ostecenje ligamenta, Posle tri nedelje skinuli su mi gips i dali fizikalne terapije dve nedelje. Posle tih terapija bilo je sve u redu,ali godinu dana posle igrajuci kosarku iskocila mi je casica i sama se vratila uz veliki otok i bol, lekari su mi dali fix zavoj i nedelju dana mirovanja, imao sam problem sa pokretljivoscu kolena ali to sam resio jacanjem i vezbanjem kolena, medjutim opet se to ponavljalo i opet su mi ortopedi samo fix i mirovanje,ali na utakmici pre 2011. godinu opet mi se to desilo sam mnogo gore uz jake bolove i otok. Opet po obicaju su me vracali kuci, ali bio sam uporan i otisao u Novi Sad, tamo su ustanovili laesio menisci genus traumatica obsoleta i luxatio patellae recurrens (recidiva). I uradjena mi je artroskopija kojom je utrvdjeno Plicaparapatellaris medialis et synovitis chronica comparmenti medialis genus sin, uz prisustvo neke braon tecnosti (poslato na patohistoloske analize). Operacijom je uradjeno: Synovectomia partialis et resecio plicae. Stanje pri ispisu iz bolnice: IZLECEN. Proslo je 10 dana od operacije. Pre dva dana sam otisao na kontrolu i dijagnoza je: klinicki suve rane i blag otok, atrofija misica butine. Pokazali su me kakve vezbe da radim, radim vec dva dana i jako mi je bolje ali imam jak bol kada radim odredjenu vezbu tj kada lezim na ledjima i noga mi je vodoravno i podizem je na gore uz ispravljeno stopalo. Zanima me da li ce biti sve u redu, imaju li jos neke vezbe za jacanje kolena, kada bih mogao da krenem u skolu jer od kuce do skole(bolnice) ima 15 min hodanja, i da li mogu da nastavim da igram kosarku i kad? Izvinite na malo duzem tekstu ali ja samo zelim da bude sve u redu. UNAPRED HVALA ;)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Koleno - Da li ce biti sve u redu?

Post od tamaraft »

Sa ovakvom istorijom povreda i trenutnim stanjem, na kosarku zabpravite do daljnjeg!

Pod hitno pochnite da radite sa terapeutom a ne da vezbe radite sami!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
xaxill
Novi član
Novi član

Post od xaxill »

Pogresno sam napisao, nisu mi ustanovili laesio menisci genus traumatica obsoleta i luxatio patellae recurrens (recidiva), sumnjali su na to, patella mi je iskakala zbog tecnosti koja je bila u kolenu, doktor je rekao da necu vise imati te probleme, evo ja radim te vezbe dva dana i veoma sam zadovoljan, jer nemam toliko bolova, osim gorepomenutog, i smanjena mi je pokretljivost kolena, mogu nekih 70-80 stepeni da pomeram koleno. Znaci treba da se javim terapeutu? Jer mi za to treba uput od ortopeda ili...???
xaxill
Novi član
Novi član

Post od xaxill »

Moze li neko da mi odgovori koje vezbe trebam da radim? Kvadriceps sam povratio, doduse nije kao ovaj na zdravoj nozi ali sada bez problema mogu da pomeram nogu i radim vezbe koje mi je doktor pokazao. 1. vezba je da legnem na ledja i nogu malo odignem od zemlje i brojim do 10, druga je na bok, prvo jednu stranu pa drugu i poslednja je da legnem na stomak i odignem od zemlje i takodje brojim do 10. Te vezbe sam otprilike savladao (pre 4 dana nisam mogao uopste da podignem nogu). Mene brine samo zasto ne mogu normalno da savijem kolena i da ispravim skroz nogu (msm mogu da ispravim skroz, ali kada stegnem koleno i odignem nogu od zemlje dok sam u lezecem polozaju ona se malo iskrivi na dole). Kakve vezbe treba da se rade da bi povratio pokretljivost u kolenu? Mozda sam ja nestrpljiv sa ovim vezbama, ali hocu sto pre da stanem na noge... :D Tamaraft molim te odgovori mi... :D
dejan.cg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 05, 2011 1:29 pm

Post od dejan.cg »

Po mom iskustvu, moraš jedno vrijeme da izbjegavaš bilo koju vježbu koja izaziva bol. Što se tiče toga da ne možeš skroz da ispraviš nogu, nijesam ni ja mogao jedno vrijeme. Objasnili su mi da je razlog skraćenje mišića zadnje lože zbog neaktivnosti prije i posle operacije. I to će vremenom da se ispravi - uz redovne vježbe, istezanje, šetnju, ... i izbjegavaj bilo kakve vježbe u hladnim prostorijama, da ne prođeš kao ja :)
xaxill
Novi član
Novi član

Post od xaxill »

Meni je ortoped rekao da moram da radim te vezbe, kaze mora da boli prvi put, drugi, treci,peti,10, 20 ali 21 put nece... :D Ja sam ga poslusao i radio, evo 5 dana mnogo mi je bolje, nema jakih bolova, samo po neki put, radim vezbe na svakih sat vremema, misic se dosta povecao, jedino me zeza pokretljivost, ali vidan je napredak, mogu sada da ipravim skroz, ali kad podignem nogu malo se iskrivi, otok je jako mali, sa leve strane kolena, ne stajem jos na nogu dok ne ojacam jos vise koleno, pa cu posle na sledecoj kontorli da trazim fizikalnu terapiju. A jel ti si dobio iste vezbe ko ja sto sam imao, i da li znas neku vezbu za vracanje pokretljivosti? pozz :D
Odgovori