Polomio sam kljucnu kost pre tri nedelje. Zbog nekih peripetija "osmica" mi je stavljena tek nakon nedelju dana od preloma. Prelom nije bas lagan, postoji i treci delic kosti, tako da kazem, povrsinski odvojen od jednog od dva dela.
Elem, juce sam bio na kontrolnom pregledu (dve nedelje imobilizacije "osmicom") na kojem je odradjen i rendgenski snimak. Doktor je konstatovao da kost vec "dobro drzi", da se na snimku vidi postepeno formiranje tkiva koje nije bilo tu nakon preloma, tj. da se popunjava taj prostor izmedju odlomaka. Konstatovao je da nema patoloskih pokreta fragmenata. Pokretao mi je ruku da oseti kako se fragmenti ponasaju pod prstima njegove ruke. Predvidjeno je da se javim za deset dana, kada bi, eventualno skinuli imobilizaciju.
Ono sto mene interesuje, a primecujem i sam, je da kalus koji se formirao na prelomu jos uvek nije cvrst (logicno, verovatno), odredjeni mini pokreti rukom izazivaju male nezavisne pomeraje odlomaka. To i sam mogu da osetim kad drugom rukom prstima prelazim preko koze.
Da li pri skidanju imobilizacije to sve mora da bude potpuno cvrsto i formirano ili ce odredjeni stepen pomeranja biti tolerisam da bi se tokom mesec dva sve to "ucvrstilo" kao prava kost i remodelovalo u konacan oblik? Sta je uslov za skidanje imobilizacije?
Takodje, doktor mi je rekao da "osmicu" ne moram toliko da stezem kao sto stezem (kupio sam "osmicu" u ortopedskoj radnji umesto originalnog zavoja i vate) i da mogu da se opustim, medjutim ja jos uvek drzim ovaj zavoj jako cvrsto plaseci se vece povrede i kidanja tkiva na mestu preloma... Opravdano ili je sad vec tkivo formirano i treba samo da sprecim preterane pokrete?
Hvala
Kljucna kost - cvrstina kalusa
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 2:13 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Kljucna kost - cvrstina kalusa
Danas sam ponovo bio kod ortopeda i ukinuo mi je imobilizaciju. To je pet nedelja od preloma, a 4 kako sam nosio "osmicu". Proverio je kako kost reaguje pod odredjenim naporom (ramena sam napinjao) i rekao da je sve ok. Mada , nisam bas tako mrsav i kost se ne vidi kao kod nekih ljudi. Nisam se snimao jer on nije smatrao za potrebno, a i to bi bilo cak peti put za mesec dana. Rekao mi je da se ponasam normalno sa rukom, predlozio nekoliko vezbi koje kuci mogu sam da radim u narednom periodu.
Ono sto me jos uvek brine je sto ja i dalje na prelomu osecam odredjeno malo ugibanje. Prelom je bio takav da je postojalo i trece, manje "povrsinsko" parcence kosti. Sada kada je zaraslo ostao je mali vrsak jedne kosti koji , da tako kazem, strci malo, oseca se pod kozom, 3-4mm, onaj deo kosti do vrata. Recimo, da je duze, izgledalo bi kao djavolski rogovi
Kada se napnem, pokusam nesto "teze" da uradim sa rukom, pod prstima osecam da taj vrsak nije uvek isti, deluje kao da se odlomci malo ugibaju jedan u odnosu na drugi. Sam spoj deluje cvrst kad se pipne, (cvrsci nego ranije), ceo taj deo oko preloma je mnogo manje "naduven" nego ranije, ne boli na dodir, ali ako napnem, neprijatan je osecaj. Danas u ordinaciji nije bas tako delovalo. Prosto, vezbe mi ne izgledaju kao bezbedne. Opet bih pitao da li je to jos uvek normalno za ovaj period i da li je samo potrebno da se strpim?
Ono sto me jos uvek brine je sto ja i dalje na prelomu osecam odredjeno malo ugibanje. Prelom je bio takav da je postojalo i trece, manje "povrsinsko" parcence kosti. Sada kada je zaraslo ostao je mali vrsak jedne kosti koji , da tako kazem, strci malo, oseca se pod kozom, 3-4mm, onaj deo kosti do vrata. Recimo, da je duze, izgledalo bi kao djavolski rogovi

Тешко да ти преко форума неко може одговорити на питање. Можда је најбоље да потражиш неког другог ортопеда, физијатра или физиотерапеута и са њиме се консултујеш на лицу места.
-
- Novi član
U sustini, samo sam se nadao da neko moze da mi odgovori da li se u trenutku skidanja imobilizacije kod preloma ocekuje da taj spoj bude apsolutno nepokretan ili je prihvatljivo to minimalno gibanje koje se kasnije izgubi. Koliko sam shvatio citajuci po netu, ta mlada kost koja je nastala je podlozna uticaju spoljasnjih sila koje uticu na konacno oblikovanje mesta preloma.
Samo me interesuje da li sam to dobro shvatio, taj proces... A, sacekacu jos nekoliko dana, pa ako i dalje budem nesiguran, verovatno cu posetiti drugog lekara. Makar ovaj bio primarijus dr.mr.
Samo me interesuje da li sam to dobro shvatio, taj proces... A, sacekacu jos nekoliko dana, pa ako i dalje budem nesiguran, verovatno cu posetiti drugog lekara. Makar ovaj bio primarijus dr.mr.

-
- Novi član
U sustini, samo sam se nadao da neko moze da mi odgovori da li se u trenutku skidanja imobilizacije kod preloma ocekuje da taj spoj bude apsolutno nepokretan ili je prihvatljivo to minimalno gibanje koje se kasnije izgubi. Koliko sam shvatio citajuci po netu, ta mlada kost koja je nastala je podlozna uticaju spoljasnjih sila koje uticu na konacno oblikovanje mesta preloma.

u suštini ortoped se razume u vežbe kao Marica u digitalni kantar,a rehabilitacija posle ovakvog preloma je neophodna.Ukoliko ne želite za godinu dana da imate ozbiljne probleme zbog nedovoljne pokretljivosti ključne kosti kao što su problemi sa vratnim delom kičme ili ramenom,pravac fizioterapija